Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

najlepiej trzymać się przepisu na kiełbasę regionalną i nie odstępować od receptury ani na krok.

PePe zgadzam się z tobą w 100% :) Robię wg receptury ze strony głównej WD...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-269623
Udostępnij na innych stronach

m. Przepis na Lisiecką regionalną znajduje się na forum w temacie "KIEŁBASY", strona trzecia post DZIADKA. Niestety nie potrafię jeszcze wklejać linków. :sad:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-269654
Udostępnij na innych stronach

Hmmm nie mogę znaleźć.

 

Wklejnie linku, z przeglądarki u góry zaznaczasz cały adres np. http:\\www.google.pl i potem jak piszesz na forum to wklejasz, można to zrobić myszką, prawym przyciskiem i wybrać "kopiuj", a potem tam gdzie piszesz na forum znowu prawy przycisk myszki i wybrać "wklej". Zamiast myszki można użyć skrótów klawiaturowych tj. Ctrl + C (trzymając Ctrl dusimy C i zaznaczony tekst zapisuje nam się w pamięci komputera), a a potem Ctrl + V tam gdzie chcemy go wkleić. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-269766
Udostępnij na innych stronach

nie potrafię jeszcze wklejać linków.

Jeśli chcesz podać link do konkretnego wpisu (np. mojego), to w tytule mojego postu klikasz prawym taki kolorowy znaczek przed słowami "Wysłany: data, godz." i z menu lewym wybierasz "Kopiuj skrót". Następnie w swojej aktualnie pisanej odpowiedzi, w miejscu gdzie ten link ma być wstawiony, klikasz prawym i wybierasz "Wklej". Pamiętaj o spacji przed i po linku, bo inaczej nie zadziała. Dalej to normalnie: podgląd, sprawdzenie błędów i ewent. poprawa i wio "Wyślij".

Sposobem, jaki podał kolega m. wkleisz link do strony tematu, a poszukiwaną wypowiedź trzeba dopiero szukać.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-269799
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym tygodniu wykorzystałem siedem dni wolnego... oprócz wędzonek w końcu przygotowałem się do zrobienia kabanosów i "magicznej" kiełbasy Lisieckiej... no i parówek... Lisiecką chciałem już od dawna zrobić, jednak nie miałem nigdy "grubych" jelit wiankowych... teraz w sumie po buszowaniu w necie, znalazłem tylko wp kaliber 32+ w ilości mnie satysfakcjonującej i decyzja zapadła...

Przeczytałem tutaj na forum kilka tematów odnośnie tej kiełbasy, na stronie głównej to samo... i postanowiłem, że zrobię Lisiecką wg receptury Szczepana...

(a tak prawdę mówiąc... to trochę zazdościłem Radkowi jego Lisieckiej :wink: )

 

Trochę mi zajęło przygotowanie jelit... wymoczyć, rozplatać, przelać... nawet baranie, na kabanosy jakoś sprawnie "poszły"...

http://i46.tinypic.com/x2t8vk.jpghttp://i46.tinypic.com/2zzu81v.jpg

 

Mięso wcześniej sklasyfikowane, zapeklowane i zmielone (na Lisiecką), Bartek tak się wciągnął, że jestem spokojny o przyszłość...

http://i46.tinypic.com/5tunc.jpghttp://i49.tinypic.com/29qb13k.jpg

 

Pierwszy baton "próbny"... i reszta...

http://i47.tinypic.com/be9ts.jpghttp://i45.tinypic.com/xm2xwz.jpg

 

W sumie Lisieckiej zrobiliśmy 4kg...

 

Za jednym zamachem zrobiłem kabanosy... fotek za dużo nie było... bo k... rzucałem na lewo i prawo... no może nie dosadnie, :wink: już zapomniałem jak to jest... w sumie kabanosów wyszło ok 15 metrów...

http://i45.tinypic.com/wuihxt.jpghttp://i45.tinypic.com/2ahfps7.jpg

 

Lisiecka...

http://i45.tinypic.com/2113u54.jpg

http://i48.tinypic.com/2viqps1.jpghttp://i46.tinypic.com/2vlpatu.jpg

 

Kabanosy branżowe... prosto z beczki...

http://i48.tinypic.com/erlp3p.jpghttp://i47.tinypic.com/kebtaq.jpg

 

I po trzech dniach podsuszania...

http://i49.tinypic.com/105cef5.jpg

 

Lisiecka i kabanosy były osadzane jakieś 4 godziny w temp pokojowej w łazience :) Osuszane w 40 stopniach (razem) jakieś 30 minut, wędzone 2 godziny, Lisiecka podpiekana 1,5h a kabanosy 0,30h...

 

Reasumując... kabanosy znowu mi wyszły rewelacyjne, może na fotkach tego nie widać, ale nie są suche :) Robią magiczne "pyk" przy przełamywaniu, a Bartek i cała rodzinka są "w niebo wzięci" :)

A Lisiecka... pierwszy raz robiłem tą kiełbasę... i to chyba najlepsza, jedna z najlepszych i najsmaczniejszych kiełbas jakich do tej pory zrobiłem... naprawdę polecam wszystkim.

 

Wiadomo, że część poszła dla rodzinki, trochę sąsiadów poczęstowałem...

i słowa sąsiadki " Panie Arturze, ale pyszne wędliny Pan robi"... nic mi więcej nie trzeba... :)

 

Trzeciego dnia miałem robić parówki... mięso zapeklowane... przemieliłem wszystko dwa razy i poszło do lodówki... brakło czasu...

Następnego dnia w piątek (na noc do pracy już...) od rana zacząłem zabawę...

Zabawę od studiowania forum... Karol mi zrobił takiego smaka swoimi parówkami... a tu total... ZIMA jak nigdy... już nie miałem sił kolejnego dnia odkopywać wędzarni, do tego silne opady i wiatr...

Karol mnie "natchnął" parówkami DZIADKA i po przekopaniu kilku stron forum znalazłem... :)

 

http://i48.tinypic.com/ajuuty.jpghttp://i47.tinypic.com/sbmwba.jpg

http://i50.tinypic.com/2ykic0i.jpghttp://i50.tinypic.com/343lm6x.jpg

 

Parówki na biało, nie wędzone...

Bartek miał radochę, bo zostało mi baranich prawie 2m , to część poszło na "cienkie" :)

http://i46.tinypic.com/m9wxp4.jpghttp://i47.tinypic.com/mj5qgg.jpg

 

http://i48.tinypic.com/znk0wk.jpghttp://i50.tinypic.com/2uz3qdd.jpg

 

No i parówki... białe... naprawdę pyszne wyszły :)

http://i46.tinypic.com/105dvtu.jpg

 

Ps

Na sam koniec rozdrabniania masy parówkowej szlak trafił mój blender... dobrze, że na koniec,,, ale jak LP się dowie, to już nigdy parówek nie zrobię,.. po cichu szukam podobnego... :mellow:

może się nie pozna...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271101
Udostępnij na innych stronach

Artur ładnie to wszystko opisałeś gratulacje :clap:

 

Robiąc ostatnio parówki też myślałem że skopałem blender ale okazało się że posiada bezpiecznik termiczny i następnego dnia odpalił bez problamu Pozdrawiam

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271102
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o link z przepisem na te znakomite parówki, nie mogę znaleźć....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271111
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Zatkało mnie , piękne wyroby brachu :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271113
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o link z przepisem na te znakomite parówki, nie mogę znaleźć....

Popatrz na: Kiełbasa drobno rozdrobnione: Parówkowa parzona

szukam szukam i nic........... buuuuuuuuu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271130
Udostępnij na innych stronach

po cichu szukam podobnego.

Szukaj,szukaj Poki bo będzie bolało :tongue: Wyroby :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271132
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o link z przepisem na te znakomite parówki, nie mogę znaleźć....

szukam szukam i nic....

Proszę : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3642&start=0

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271152
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku :grin: . Jesteś tytanem pracy. W głowę zachodzę, kiedy Ty to wszystko ogarniasz... Co do wyrobów, to nie zostało mi nic innego jak tylko :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271196
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku Twoje wyroby wyglądają rewelacyjnie :tongue: Już sobie wyobrażam jak muszą smakować :thumbsup: :thumbsup:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271200
Udostępnij na innych stronach

Arturze bardzo intensywnie wykorzystałeś siedem dni wolnego :wink:

Jak dla mnie wyroby wyglądają wyśmienicie :clap:

Lisiecka.. znam ten smak :thumbsup: , parówki :thumbsup:

Co do kabanosów to mam malutką uwagę , otóż na fotce widać że farsz jest zbyt mocno wyrobiony.

Składniki na kabanosy wyrabia się bardzo delikatnie, wręcz tylko się je łączy.

Wszystkie przyprawy świeżo mielone, dodane do farszu wg. wagi poszczególnych klas mięsa po zapeklowaniu ale przed rozdrobnieniem.

Generalnie wszystko wygląda :thumbsup:

No i wiadoma sprawa... bez pomocy Bartka na pewno byś sobie nie poradził :wink: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271222
Udostępnij na innych stronach

i słowa sąsiadki " Panie Arturze, ale pyszne wędliny Pan robi"... nic mi więcej nie trzeba...

śmiało można powiedzieć że każdy z nas chciałby być Twoim sąsiadem :wink:

wyroby I klasa :clap:

W głowę zachodzę, kiedy Ty to wszystko ogarniasz...

dokładnie, kiedy .....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271238
Udostępnij na innych stronach

Składniki na kabanosy wyrabia się bardzo delikatnie, wręcz tylko się je łączy.

Wszystkie przyprawy świeżo mielone, dodane do farszu wg. wagi poszczególnych klas mięsa po zapeklowaniu ale przed rozdrobnieniem.

haluś, może to tak wygląda ale pamiętałem, ze kabanosy trzeba wymieszać delikatnie, no i przyprawy na sam koniec przed mieszaniem dodane :)

Pozdrawiam i dzięki za cenne uwagi :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271240
Udostępnij na innych stronach

haluś, może to tak wygląda ale pamiętałem, ze kabanosy trzeba wymieszać delikatnie, no i przyprawy na sam koniec przed mieszaniem dodane :)

Pozdrawiam i dzięki za cenne uwagi :)

Wybacz mi Arturze.. widocznie już słabo widzę :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271241
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o link z przepisem na te znakomite parówki, nie mogę znaleźć....

Popatrz na: Kiełbasa drobno rozdrobnione: Parówkowa parzona

nie mogę znaleźć

może ktoś pomoć

najlepiej przepis na pw

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/22/#findComment-271402
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.