Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek zrolowany i zapiekany w piekarniku

 

Boczek peklowany na mokro 5 dni w/g tabeli Dziadka.

Faszerowany mięsem i zrolowany.

Zapiekany w piekarniku 2 godzin,.osiągnięta temp wewnątrz boczku to65 stopni.

A tak wygląda w przekroju.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/
Udostępnij na innych stronach

Halusiu

:thumbsup:

Boczusie paluszki lizać :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147662
Udostępnij na innych stronach

Apetycznie wygląda,ładnie zasznurowany. :thumbsup: :clap:

Najbardziej się tego obawiałam.

Sznurowania nauczył mnie demon na zlocie , pierwsze próby na butelce :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147669
Udostępnij na innych stronach

A co ja będę pisał jakieś teksty,

istotne jest tylko jedno stwierdzenie

"MISTRZYNI kuchni w wielu kategoriach"

Gratulacje

:clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147675
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, pociągni wątek-dlaczego taki sposób jak zrobiła @halusia@, jest trujący.Wyrób dla mnie super.

Bardzo jestem ciekawy,ponieważ ostatnio też robiłem taki boczek,tylko że peklowałem na sucho przez dobę,a następnie upieklem.

Wygląd i smak rewelacja.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147688
Udostępnij na innych stronach

Peklowanych mięs nie obrabia się w tak wysokich temperaturach /pieczenie ,grillowanie/ ponieważ wytwarzają się sole nitrytu i one są szkodliwe dla organizmu człowieka.Było to już omawiane ,ale nie mogę znależć.Jak pooglądasz film szkoleniowy to tam główny technolog prowadzący zajęcia przestrzegał przed tym.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147692
Udostępnij na innych stronach

Peklowanych mięs nie obrabia się w tak wysokich temperaturach

np tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14392#14392

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147697
Udostępnij na innych stronach

To jest profesjonalny wyrób ,piękny godne podziwu gratulacje pozdrawiam serdecznie!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147700
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, boczuś super wygląda ,ale zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego .

Też robię rolady z boczku i nie tylko , sól, zioła i na 3 dni do lodówki też pyszne .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147706
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, boczuś super wygląda ,ale zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego .

Też robię rolady z boczku i nie tylko , sól, zioła i na 3 dni do lodówki też pyszne .

Jeśli peklowany szkodzi to na pewno następnym razem zrobię tak jak mówicie.

Dzięki za cenne uwagi...wciąż się uczę. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147708
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za cenne uwagi...wciąż się uczę.

Też się przyłączam do podziękowań-już nie popełnię takiego błędu. :blush:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147711
Udostępnij na innych stronach

Zapiekany w piekarniku 2 godzin,.osiągnięta temp wewnątrz boczku to65 stopni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677

Ale pieczone peklowane to chyba niezbyt zdrowe.

zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego .

Robię takie mięska raz na jakiś czas, trzymam się tego co Bagno pisał na temat sposobu pieczenia mięsa peklowanego, w rodzinie i poza rodziną jedzą chwalą i nadal wszyscy żyją :grin:

A tak wygląda w przekroju.

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147741
Udostępnij na innych stronach

Robię takie mięska raz na jakiś czas, trzymam się tego co Bagno pisał na temat sposobu pieczenia mięsa peklowanego, w rodzinie i poza rodziną jedzą chwalą i nadal wszyscy żyją

A na powierzchni mięsa to jaka ta temperatura była?.A może powierzchnia nie była peklowana.?

Robisz jak uważasz .Twoje zdrowie i Twój wybór.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147752
Udostępnij na innych stronach

A na powierzchni mięsa to jaka ta temperatura była?.A może powierzchnia nie była peklowana.?

Robisz jak uważasz .Twoje zdrowie i Twój wybór.

Ufam temu co Bagno napisał :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147755
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147757
Udostępnij na innych stronach

Z zaleceń w wyrobach gastronomicznych peklowanych, pieczenie odbywać się powinno W początkowej fazie w temperaturze 70-90 st C z tym że wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90st C. W końcowej fazie pieczenia 90-110st C. do osiągnięcia wewnątrz produktu temp 68- 72 st C. Czas pieczenia około 2-2.5 godz w blaszkach o bokach 7-8 cm. Jakie to peklowanie to raczej kolorowanie. Wp kl II to mieszanka taka jaką uzyskuje się w sklepie z rozbioru półtusz. Pozdrawiam

cytat z innego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6762&highlight=peklowanie++pieczenie

I teraz już nic nie wiem .

:???:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147760
Udostępnij na innych stronach

Nitrozoaminy powstają w temp powyżej 120-130 C.

Nasuwa się pytanie. Czy w całej bryle w czasie pieczenia mamy 120 C? Jakiej grubości utworzy się warstwa z nitroaminami- 1, 2, 3 mm? Nie wiemy.

Ponadto nie wiemy, czy jedna nitrozoamina spowoduje powstanie komórki nowotworowej. Teoretycznie tak. Pomyślcie, ile zjedliście dotychczas peklowanych grillowanych kiełbasek. Bardzo często są to, kiełbasy mocno przypieczone a nawet ich powierzchnie przypalone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147762
Udostępnij na innych stronach

Bagno, masz rację w tym co piszesz , ale bez peklosoli też dobre , to po co się zastanawiać czy zaszkodzi czy nie , lepiej nie dodawać , takie moje zdanie .

 

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 23:16 ]

Pomyślcie, ile zjedliście dotychczas peklowanych grillowanych kiełbasek

ale nasze małe dzieci / wnuki nie .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147764
Udostępnij na innych stronach

czy aby deczko Cię nie poniosło ?

einshel, nic mnie nie poniosło .

W różnych postach różne informacje na ten sam temat .

Trzymajmy dziecko przez np. 5 lat w inkubatorze , a potem 'wypuśćmy je na wolność'' i co się z nimi stanie ....

Moje dzieci są nastolatkami nie trzymanymi w inkubatorze .

Jednak jak patrzę na ich otyłych kolegów wychowanych na fast foodach , batonikach i coli to jestem przerażona jakie społeczeństwo nam rośnie , ale to inna bajka .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147776
Udostępnij na innych stronach

Jednak jak patrzę na ich otyłych kolegów wychowanych na fast foodach , batonikach i coli to jestem przerażona

Tylko :clap: :clap: :clap:

Ale trzymanie dzieci w sterylnych warunkach to też porażka. Jak sobie zje ziemniaka z ogniska ze spaloną skórką nie do końca oczyszczonego z piasku iposypanego tylko solą , to mu tylko na zdrowie pójdzie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147777
Udostępnij na innych stronach

:grin: jesteśmy wychowani na zasadach : ''jeszcze nikomu witamina 'Be' nie zaszkodziła'' :wink: I jeszcze jedna zasada , ale to może w dowcipach .... :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147779
Udostępnij na innych stronach

''jeszcze nikomu witamina 'Be' nie zaszkodziła''

Może witamina nie zaszkodzi ,ale sole nitrytu tak.Po co się truć ,albo się zastanawiać ile tego świństwa się skonsumuję jeśli jest wyjście z tej sytuacji .To dyskusj bezprzedmiotowa.Nie tylko Dziadek przestrzegał ,ale również technolog z zakładów mięsnych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.