@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2011 Boczek zrolowany i zapiekany w piekarniku Boczek peklowany na mokro 5 dni w/g tabeli Dziadka. Faszerowany mięsem i zrolowany. Zapiekany w piekarniku 2 godzin,.osiągnięta temp wewnątrz boczku to65 stopni. A tak wygląda w przekroju. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2011 Apetycznie wygląda,ładnie zasznurowany. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2011 Halusiu :thumbsup: Boczusie paluszki lizać :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2011 boczunie w każdej postaci są pyszne :thumbsup: Halusia robi się z Ciebie Tygrysica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2011 Apetycznie wygląda,ładnie zasznurowany. :thumbsup: :clap: Najbardziej się tego obawiałam. Sznurowania nauczył mnie demon na zlocie , pierwsze próby na butelce :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2011 To teraz ty mnie nauczysz Halusiu . wygląda super :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2011 A co ja będę pisał jakieś teksty,istotne jest tylko jedno stwierdzenie"MISTRZYNI kuchni w wielu kategoriach"Gratulacje :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2011 arkadiusz, pociągni wątek-dlaczego taki sposób jak zrobiła @halusia@, jest trujący.Wyrób dla mnie super. Bardzo jestem ciekawy,ponieważ ostatnio też robiłem taki boczek,tylko że peklowałem na sucho przez dobę,a następnie upieklem. Wygląd i smak rewelacja. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lutego 2011 Peklowanych mięs nie obrabia się w tak wysokich temperaturach /pieczenie ,grillowanie/ ponieważ wytwarzają się sole nitrytu i one są szkodliwe dla organizmu człowieka.Było to już omawiane ,ale nie mogę znależć.Jak pooglądasz film szkoleniowy to tam główny technolog prowadzący zajęcia przestrzegał przed tym. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2011 Peklowanych mięs nie obrabia się w tak wysokich temperaturachnp tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14392#14392 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2011 To jest profesjonalny wyrób ,piękny godne podziwu gratulacje pozdrawiam serdecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2011 @halusia@, boczuś super wygląda ,ale zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego . Też robię rolady z boczku i nie tylko , sól, zioła i na 3 dni do lodówki też pyszne . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lutego 2011 @halusia@, boczuś super wygląda ,ale zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego . Też robię rolady z boczku i nie tylko , sól, zioła i na 3 dni do lodówki też pyszne . Jeśli peklowany szkodzi to na pewno następnym razem zrobię tak jak mówicie. Dzięki za cenne uwagi...wciąż się uczę. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2011 Dzięki za cenne uwagi...wciąż się uczę. Też się przyłączam do podziękowań-już nie popełnię takiego błędu. :blush: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zapiekany w piekarniku 2 godzin,.osiągnięta temp wewnątrz boczku to65 stopni.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677 Ale pieczone peklowane to chyba niezbyt zdrowe.zgadzam się z arkadiuszem , nie piecze się peklowanego .Robię takie mięska raz na jakiś czas, trzymam się tego co Bagno pisał na temat sposobu pieczenia mięsa peklowanego, w rodzinie i poza rodziną jedzą chwalą i nadal wszyscy żyją :grin: A tak wygląda w przekroju. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Lutego 2011 Robię takie mięska raz na jakiś czas, trzymam się tego co Bagno pisał na temat sposobu pieczenia mięsa peklowanego, w rodzinie i poza rodziną jedzą chwalą i nadal wszyscy żyją A na powierzchni mięsa to jaka ta temperatura była?.A może powierzchnia nie była peklowana.? Robisz jak uważasz .Twoje zdrowie i Twój wybór. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2011 A na powierzchni mięsa to jaka ta temperatura była?.A może powierzchnia nie była peklowana.? Robisz jak uważasz .Twoje zdrowie i Twój wybór.Ufam temu co Bagno napisał Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2011 Jakiś link . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lutego 2011 Z zaleceń w wyrobach gastronomicznych peklowanych, pieczenie odbywać się powinno W początkowej fazie w temperaturze 70-90 st C z tym że wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90st C. W końcowej fazie pieczenia 90-110st C. do osiągnięcia wewnątrz produktu temp 68- 72 st C. Czas pieczenia około 2-2.5 godz w blaszkach o bokach 7-8 cm. Jakie to peklowanie to raczej kolorowanie. Wp kl II to mieszanka taka jaką uzyskuje się w sklepie z rozbioru półtusz. Pozdrawiam cytat z innego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6762&highlight=peklowanie++pieczenie I teraz już nic nie wiem . :???: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Lutego 2011 Nitrozoaminy powstają w temp powyżej 120-130 C. Nasuwa się pytanie. Czy w całej bryle w czasie pieczenia mamy 120 C? Jakiej grubości utworzy się warstwa z nitroaminami- 1, 2, 3 mm? Nie wiemy.Ponadto nie wiemy, czy jedna nitrozoamina spowoduje powstanie komórki nowotworowej. Teoretycznie tak. Pomyślcie, ile zjedliście dotychczas peklowanych grillowanych kiełbasek. Bardzo często są to, kiełbasy mocno przypieczone a nawet ich powierzchnie przypalone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lutego 2011 Bagno, masz rację w tym co piszesz , ale bez peklosoli też dobre , to po co się zastanawiać czy zaszkodzi czy nie , lepiej nie dodawać , takie moje zdanie . [ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 23:16 ] Pomyślcie, ile zjedliście dotychczas peklowanych grillowanych kiełbasek ale nasze małe dzieci / wnuki nie . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Lutego 2011 czy aby deczko Cię nie poniosło ?einshel, nic mnie nie poniosło . W różnych postach różne informacje na ten sam temat . Trzymajmy dziecko przez np. 5 lat w inkubatorze , a potem 'wypuśćmy je na wolność'' i co się z nimi stanie ....Moje dzieci są nastolatkami nie trzymanymi w inkubatorze . Jednak jak patrzę na ich otyłych kolegów wychowanych na fast foodach , batonikach i coli to jestem przerażona jakie społeczeństwo nam rośnie , ale to inna bajka . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2011 Jednak jak patrzę na ich otyłych kolegów wychowanych na fast foodach , batonikach i coli to jestem przerażona Tylko :clap: :clap: :clap: Ale trzymanie dzieci w sterylnych warunkach to też porażka. Jak sobie zje ziemniaka z ogniska ze spaloną skórką nie do końca oczyszczonego z piasku iposypanego tylko solą , to mu tylko na zdrowie pójdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lutego 2011 :grin: jesteśmy wychowani na zasadach : ''jeszcze nikomu witamina 'Be' nie zaszkodziła'' :wink: I jeszcze jedna zasada , ale to może w dowcipach .... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2011 ''jeszcze nikomu witamina 'Be' nie zaszkodziła'' Może witamina nie zaszkodzi ,ale sole nitrytu tak.Po co się truć ,albo się zastanawiać ile tego świństwa się skonsumuję jeśli jest wyjście z tej sytuacji .To dyskusj bezprzedmiotowa.Nie tylko Dziadek przestrzegał ,ale również technolog z zakładów mięsnych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5229-boczek-zrolowany-i-zapiekany-halusi/#findComment-147787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.