Wujaszek Tom Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 10 Lutego 2014 Andrzej mam dwa pytaniaJak wykorzystujemy żeberka i gdzie dostać taką gałkę ? :D Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 10 Lutego 2014 Żeberka obieramy z mięska zazwyczaj jest to jedno lub dwa żeberka i dobry kilogram mięska w jednej porcji. Po zważeniu dodajemy peklosól i około trzech dni obracając peklujemy. Tak samo postępujemy z łopatką. Gałka muszkatołowa jest w każdym hipermarkecie lub kupisz w hurtowni masarskiej. Do mieszanki peklującej możemy dodać troszkę glukozy lub cukru. Ja daję jak mi się przypomni lub jest pod ręką. Oczywiście szynka peklowana osobno. W przepisie podałem że, przyprawy i peklosól rozpuszczamy z wodą przejęzyczenie, ale można tak zrobić z mięsem rozdrobnionym na sicie. Wtedy wcześniej należy zapeklować szynki.Całość na koniec musi być dobrze wymieszana i bardzo ciasno nabite osłonki. Należy zwracać uwagę, żeby pomiędzy duże kawałki mięsa wkładać drobniejszy farsz. Kiełbaska po ukrojeniu musi mieć wygląd pełnej jednolitej szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 10 Lutego 2014 Andyandy - szanuję Ciebie ale Twój sposób podawania receptur prześcignął pewną panią. Ja nie wnikam już w nazwę tej kiełbasy, ale by do niej dodawać mielone żeberka, to chyba przesada ,Kiełbasa szynkowa była namiastką szynki , a Ty co z niej zrobiłeś . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 10 Lutego 2014 Twój sposób podawania receptur prześcignął pewną panią. Ja nie wnikam już w nazwę tej kiełbasy, ale by do niej dodawać mielone żeberka, to chyba przesada ,Kiełbasa szynkowa była namiastką szynki , a Ty co z niej zrobiłeś . Tutaj się zgadzam i te 40% masy wiążącej, kiedy wystarczy 10%. Po zważeniu dodajemy peklosól i około trzech dni obracając peklujemy. Tak samo postępujemy z łopatką. A to zdanie to do plebiscytu podaję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 10 Lutego 2014 I wszystko się zgadza bo mi jest dużo łatwiej zapamiętać cały katalog półprzewodników, zamienników, zbudować nadajnik lub odbiornik komunikacyjny niż zapamiętać klasyfikację mięsa. Taka przypadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 10 Lutego 2014 Tylko dlaczego tą przypadłością chcesz zarażać na tym forum innych .,,Nie idź tą drogą '' Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) DZIADEK co zrobiłem zobaczę jak zrobię jak będzie wyglądać i smakować. Nie pytaj się mnie co zrobiłem, ale patrz co zrobili technolodzy w zakładach mięsnych z wyrobami podszywając się pod tradycyjne nazwy. W tych przemysłowych wędlinach jest więcej mąki niż mięsa, a ile różnej chemii i odpadów typu MON, tłuszczów itd. Moje przynajmniej jest i będzie naturalne np szynkowo-żeberkowa strasznie głupio brzmi, ale jak jestem w sklepach i czytam nazwy to moja nazwa jest pikuś. Ps. nie mam dostępu do mięsa na zawołanie, więc robię z tego co mogę kupić. Mam kaprys zrobić taką kiełbasę i robię. Edytowane 10 Lutego 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-332936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 1 Marca 2014 I stało się! Jednak zrobiłem błąd podczas zakupów mięska. Kupiłem szynkę w paczkach serwowaną w hipermarkecie i się zemściło. Musiałem wymyślać kompozycje i inne kiełbasy. mięso przerośnięte i zbyt dużo wad. Jednak pomysłowość pozwoliła na zrobienie co nieco.Nie było tak źle jak myślałem, w smaku super, zapach niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 1 Marca 2014 :clap: Super wędlinki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 1 Marca 2014 Piekny kolor tych wyrobow :clap: , nie jestem pewna czy ja kiedys bede miala taki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 1 Marca 2014 Każdy może mieć wspaniałe wyroby i odpowiednie kolory. Wystarczy wykorzystać wiedzę wpisaną w stronkę WD i zrezygnować z stereotypów przeszłości. Należy korzystać z doświadczenia popartego nauką, odstawić porady sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 1 Marca 2014 Należy korzystać z doświadczenia popartego nauką, odstawić porady sąsiada. Popieram w pełni!!!!Piękne wędliny a ta szynkowo-żeberkowa normalnie miodzioooo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 1 Marca 2014 Należy korzystać z doświadczenia popartego nauką, odstawić porady sąsiada. Sąsiada, no i "Wujka Dobra Rada" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 1 Marca 2014 nie jestem pewna czy ja kiedys bede miala taki Ja tez takich nie miałem ale za pomocą paru fachowców powoli osiągam cel ;) eli55 dasz radę :D Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 1 Marca 2014 Jak już wspomniałem szukam własnego smaku i nie korzystam z branżowych przepisów. Żeberka okazały się doskonałym dodatkiem i wyszła kiełbasa przypominającą szynkową. Zdecydowanie jednak różni się aromatem i smakiem. Na kanapce z dodatkiem masełka bukiet smakowy niesamowity. Jednak zaczekam, aż nabierze smaku za kilka dni. Następny wyrób będzie podobny i dopracuję przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 1 Marca 2014 Jak już wspomniałem szukam własnego smaku i nie korzystam z branżowych przepisów Przestań kadzić bo już to ciężko czytać. Piszesz i powielasz to od jakiegoś czasu . Przedstawiaj dokładnie te swoje receptury byśmy mogli się uczyć a nie cofać w opisach do nie wiadomo jakiego wzorca. I to tylko tyle ale tylko w sprawie receptur .Za opisy wędzenia i wędzarnie chwała Tobie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 1 Marca 2014 DZIADEK już napisałem o powtórce i dopracowaniu przepisu. Te kiełbasy były robione z mięsa którego normalnie nie kupie. "Dostałem kota w worku" z hipermarketu i tworzyłem kompozycje do sytuacji. Wiec przepisu obecnie nie podam. Trudno jest mi przedstawić ilość tłuszczu proporcje itd. Szynka wyglądała jak przerośnięta karkówka. Na Twoje życzenie przedstawię standardową moja recepturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 1 Marca 2014 Moja ostatnia kiełbasaSkład na 15 kg:Szynka 10 kgŁopatka 2Boczek 1 kgŻeberka mięsne 1 kg ( wykrojone żeberka )Podgardle 1 kg oskórowane Przyprawy: Peklosól 17 gr / 1 kgPieprz czarny 3 gr / 1 kg Pieprz Cayenne 5 gr Glukoza 60 grCzosnek 2 główki duże.Kardamon 5 gr Szynka krojona w duże kawałki peklowana osobno na sucho z dodatkiem kardamonu i kliku ząbków zmielonego czosnku.Łopatka zmielona sito 8, boczek, żeberka i podgardle sito 4.Osobno wymieszana szynka do uzyskania kleistości i pozostałe mięso z dodatkiem przypraw również mieszane osobno. Na koniec łączę szynkę z pozostałą masą mięsną i dodaję pozostały czosnek zmiksowany z 200 gr wody. Całość mieszam do uzyskania odpowiedniej gęstości i kleistości. Odstawiam na 12 godzin do chłodnego pomieszczenia. Nabijam osłonki dość ściśle i odstawiam na 4 godziny do osadzenia. Osłonek nie nakłuwam staram się żeby nie było powietrza. Wędzę olchą bukiem i dodatkiem śliwki i czereśni około 6 godzin po osuszeniu w temperaturze do 50 st. ( termometr cyfrowy ) Dym średnio gesty. Parzenie 45 minut w temp wody 78 st ( 45 min po osiągnięciu 78 st temp wody ) nie nakłuwam batonu sondą termometru. Studzenie i podsuszanie w temp pokojowej dwa do trzech dni.Kiełbasa przypomina szynkową tylko z wyglądu. Smak i bukiet zapachowy zdecydowany mięsny i o subtelnym delikatnym aromacie przypraw.Dziadek teraz możesz pomstować, że przepis jest nie fachowo opisany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Skład na 15 kg: Szynka 10 kg Łopatka 2 Boczek 1 kg Żeberka mięsne 1 kg ( wykrojone żeberka ) Podgardle 1 kg oskórowane No to popatrzmy jak taki przepis jest nie precyzyjny, mogący wprowadzić w błąd kogoś kto pierwszy raz robi kiełbasy .Zacznijmy od szynki - Pokroiłeś jak leci w duże kawałki nie bacząc na ścięgna, złogi tłuszczu, tłuszczu między mięśniowego, a może i cześć mięśnia brzuchatego też w duże kawałki a co tam dłużej będzie się przeżuwało w czasie jedzenia.Użyłeś łopatki nie piszesz jakiej końskie,j baranie,j a może koziej .A jak trafiła się z ścięgnami to też zmieliłeś przez siatkę 8 mm. Nie piszesz jakie żeberka podejrzewam że przykarczkowe Żeberka mięsne 1 kg ( wykrojone żeberka ) mogę to odczytać że dodałeś tą część co w nawiasie . Prościej by było napisać mięso z żeberek wp. .Boczek jako element jest ze skórą i żeberkami lub ze skórą łuskany z chrząstkami, więc całość zmieliłeś jaką kupiłeś .Podgardle oskórowałeś nic nie piszesz o krwawym mięsie i gruczołach , zmieliłes razem żeby było więcej kiełbachy . Andyandy uważam że tak wybitnemu specjaliście od zadymiania i wedzarni nie przystoi tak ogólnikowo elementami podawać skład swojej ukochanej nie branżowej kiełbasy. Edytowane 2 Marca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Dziadek nawet mi nie przyszło do głowy żeby dodać kosteczki i gruczoły. Myślę, że to normalne i przyjęte, że boczek będzie łuskany i bez skóry, a szynka oczywiście odpowiednio przygotowana z wyciętymi przerostami. ( szynki kupiłem trzy opakowania średnio po 6 kg, a wykorzystałem 10 kg ) Podgardle jak oskórowane, to i wycięte elementy nie nadające się do wyrobów. Przepis to już ilości przygotowanego mięsa i dodatków w kiełbasie wieprzowej. Przyprawy również używam gotowe, a nie zbieram suszę ucieram itd. Gdybym używał wołowiny lub innego gatunku było by napisane. Żeberka mięsne użyłem nazwy handlowej i tej wersji będę się trzymał. Jak już pisałem pod tym względem jestem amatorem jak większość, nie prowadzę uboju, nie rozbieram półtusz tylko nabywam drogą kupna wg nazw handlowych. Obiecuję poprawę......... Edytowane 2 Marca 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 2 Marca 2014 Super wyroby Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-337974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 23 Marca 2014 Pomimo bardzo wietrznej sztormowej pogody i deszczu, wędzonki jak zwykle wyszły "pogodnie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-342175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Czas uzupełnić stoliczek w wędliny świąteczne, a na przeszkodzie podczas wędzenia był tylko deszcz i silny wiatr. Jednak małe co nie co zawsze się zrobi. Dalsze podsuszanie w domku, na zewnątrz deszczWyroby parzone w wodzie 72 st około 25 min. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-347693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wybornie to wszystko wygląda;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-347758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Trafiło się wczoraj wędzenie w upale +29 i zużyłem 1k śląskiego napoju . Wędzone były, kurczaki, schab, szynka i boczuś. Drewno buk, olcha i śliwka. Należy zwrócić uwagę, że na fotkach nie widać żadnej poświaty refluksu świetlnego w kolorze fioletowym lub niebieskim. Taka poświata informuje o przegrzanym palenisku i dużych ilościach substancji niepożądanych. Edytowane 22 Maja 2014 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/12/#findComment-353636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.