Andyandy Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 3 Maja 2015 Moja ostatnia kiełbasa zrobiona pod zamówienie dla tych co nie mogą jeść wieprzowiny. Szukałem przepisów dzwoniłem i pytałem jak to się robi na dalekim wschodzie i nic, co mogło by dobrze smakować nie zwróciło uwagi. Surowiec oczywiście wołowina, a dodatkiem drób, który był zatwierdzony więc pierwsza wersja została zrobiona wg wskazówek zamawiającego. Wołowina ( łopatka wołowa otrzymałem surowiec ) 5 kgDrób - udka, ćwiartki kurczaka 3 kg. ( również zakupione )Przyprawy:Peklosól 17 gr /1 kg ( moja sugestia ) Pieprz czarny 5 gr / 1 kg Czosnek dwie duże główkiTrzy ziarna ziela angielskiego sproszkowane. ( moja sugestia ) ( pozostałe przyprawy bez akceptacji ) Wołowina zmielona sito 6 , drób zmielony sito 4.Całość wymieszana z przyprawami i odstawiona n 16 godzin.Nabicie osłonki białkowej 65 mm i wędzenie po osadzeniu 6 godzin. Bezpośrednio po wędzeniu, parzenie przez godzinę w temp. 84 st. i powtórne podwędzenie 4 godziny. ( za namową )Przez cały okres produkcji obecność osoby zamawiającej bez komentarza! Kiełbasa została zabrana więc przyszedł czas oczekiwania na rezultaty. Minął drugi dzień i jest połączenie - bardzo dobre, można powtórzyć na większą skalę, zapotrzebowanie po degustacji wzrosło o kilkanaście osób. . Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny.Myślę, że będzie więcej zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 3 Maja 2015 Andyandy, dodaj jakieś zdjęcia i umieść przepis w dziale Kiełbasy, jako np. Kiełbasa koszerna produkcji Andyandy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 3 Maja 2015 Do następnej produkcji przygotuję się i zrobię pełna relację. Bedze to niespodzianka. Zrobię dwa typy kiełbasy nie odbiegające smakiem od krakowskiej suchej lub kabanosów. Zobaczymy na ile się uda. Pomysł już jest, teraz sprawdzian praktyczny.Takie " cuda " jak pół na pół szynka i schab z odrobiną podgardla 5% już robiłem. Parzenie w 64 st i podsuszanie. Smak - kabanos lub kindziuk w zależności od przypraw.Przepisy podam już razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 13 Maja 2015 Andrzeju , zrobiłem i jest bardzo , bardzo blisko OK.Proponuję coś w drugą stronę , Kardamon i biały pieprz ,z lekką nutą czosnku i listka.Pozdrawiamps. początek może ,żle się kojarzyć. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-424853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 18 Maja 2015 Tym razem kiełbasa z indykiem. Kiełbasa z wołowiny i indyka 15 kg : pręga wołowa 3 kg ( odkostnione )żebra wołowe 3 kg ( odkostnione )wołowina gulaszowa 4 kgindyk udka 3 kg ( odkostnione )Indyk piersi 2 kg Przyprawy:peklosól 240 gr ( odsypać 66 gr do gulaszowego )pieprz czarny grubo mielony 45 grpieprz Cayenne 1 grkardamon 10 grkolendra 10 grczosnek 60 grwoda 180 gr Pręgę wołową i żebra wołowe zmielić na 4wołowina gulaszowa krojona w kawałkipiersi indyka sito 10udka indyka sito 4 Mięso pokrojone gulaszowe, zapeklować osobno peklosolą z dodatkiem kardamonu.Przyprawy ( oprócz kardamonu ) odmierzone wymieszać z peklosolą i przyprawić pozostały farsz.Po 10 godzinach wymieszać wołowinę gulaszową z pozostałym mięsem do uzyskania kleistości i pozostawić na 4 godziny.Farsz nabić w osłonki białkowe 65 mm.Wędzić w temperaturze 57 st 5 godzin i parzyć 1,5 godziny bezpośrednio po wędzeniu w temperaturze wody 82 st. Zahartować zimną wodą i podwędzić 4 godziny w temperaturze 45 st.Sobotnie wędzenie małej przekąski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-425872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 18 Maja 2015 Te nóżki z kurona wyglądają przeapatycznie i cała reszta też Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-425894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 19 Maja 2015 https://www.youtube.com/watch?v=zeN-wjQUoZ0#t=22 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-426047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Kolejne wyroby Schab wyszedł ja zawsze, ale kiełbasa zrobiona z polędwicy i szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-428423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Andyandy piękne wyroby,cóż tak przeszłeś na woła i indora do kiełbasy.Będziemy mieli wkrótce nowy dział wędlin Judaica pozdrawiam slonecznieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-428449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Marek przepis z wołowiny jest dla ludzi z Uzbekistanu do koszernego troszkę brakuje! A te kiełbaski czerwone są po drugim podwędzeniu śliwką i taki piękny kolor dostały. Zrobione z polędwicy, szynki i podgardla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-428566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Witam Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny. Myślę, że będzie więcej zainteresowanych. ja również mam chętnych na tego rodzaju wędliny i to jeśli nic nie sknocę to całkiem sporo więc bardzo dziękuję Ci za opracowanie takiej kiełbaski ,bo tacy nowicjusze jak ja maja teraz gotowca w najlepszym wydaniua przy okazji mam pytanie czy podpowiesz mi może w co nadziać takie kiełbaski jeśli by miały być one na np.ogniskooczywiście nie mogą one być wieprzowe znalazłam baranie kal.24-26ale na ognisko troszkę za cienkiepozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 13 Czerwca 2015 MOzesz stosowac oslonki sztuczne. U nas w sprzedazy jest bardzo duzo kielbas wolowych w sztucznych oslonkach i jak wiem, niektorzy wlasnie je biora na bbq. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 13 Czerwca 2015 U nas w sprzedazy jest bardzo duzo kielbas wolowych w sztucznych oslonkach i jak wiem, niektorzy wlasnie je biora na bbq. No cóż tu u nas na Podlasiu to juz tych cienkich kalibrów osłonek sztucznych przepuszczalnych dla dymu nie ma tak dużopozostaje mi jeszcze allegro i jeśli nie znajdę nic w miarę o podobnym kalibrze z jelit natur. to będę takich szukać choć to nie to samoale dzięki za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 14 Czerwca 2015 https://www.youtube.com/watch?v=zeN-wjQUoZ0#t=22czy próbowałeś ten sposób na naszym Polskim czosnku który ma małe ząbkiczy to wogle działa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Elzunia 70 w sklepie u kolegi z forum miro kupisz wszystkie oslonki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 14 Czerwca 2015 karolszymczak masz racje muszę napisać do Miro kiedyś daaaawno temu mi pomógłto może i teraz coś wymyśli, choć na teraz u niego w sklepie tez największe osłonki to 2,6mm lub 4mm po miedzy tylko jelita wiep. Andyandy czy do Kiełbasa z wołowiny i indyka 15 kgte uda i piersi ind. to miele razem ze skóra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Moja ostatnia kiełbasa zrobiona pod zamówienie dla tych co nie mogą jeść wieprzowiny. Szukałem przepisów dzwoniłem i pytałem jak to się robi na dalekim wschodzie i nic, co mogło by dobrze smakować nie zwróciło uwagi. Surowiec oczywiście wołowina, a dodatkiem drób, który był zatwierdzony więc pierwsza wersja została zrobiona wg wskazówek zamawiającego. Wołowina ( łopatka wołowa otrzymałem surowiec ) 5 kgDrób - udka, ćwiartki kurczaka 3 kg. ( również zakupione )Przyprawy:Peklosól 17 gr /1 kg ( moja sugestia ) Pieprz czarny 5 gr / 1 kg Czosnek dwie duże główkiTrzy ziarna ziela angielskiego sproszkowane. ( moja sugestia ) ( pozostałe przyprawy bez akceptacji ) Wołowina zmielona sito 6 , drób zmielony sito 4.Całość wymieszana z przyprawami i odstawiona n 16 godzin.Nabicie osłonki białkowej 65 mm i wędzenie po osadzeniu 6 godzin. Bezpośrednio po wędzeniu, parzenie przez godzinę w temp. 84 st. i powtórne podwędzenie 4 godziny. ( za namową )Przez cały okres produkcji obecność osoby zamawiającej bez komentarza! Kiełbasa została zabrana więc przyszedł czas oczekiwania na rezultaty. Minął drugi dzień i jest połączenie - bardzo dobre, można powtórzyć na większą skalę, zapotrzebowanie po degustacji wzrosło o kilkanaście osób. . Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny.Myślę, że będzie więcej zainteresowanych. Mam pytanie. Udka bez czy ze skórą ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Mam pytanie. Udka bez czy ze skórą ? według mnie bez skóry, można się pobawić żeby i skórę dodać ale czy Andyandy się bawił znalazłam baranie kal.24-26ale na ognisko troszkę za cienkie Wcale nie są takie cienkie, tylko nie piec jak Azji Tuhajbejowicza Możesz zrobić na grilla jak "ślimaki" wg. Pedra, no oczywiście bez boczku a zamiast niego dać jakieś warzywka typu papryka, cebulka, cukinia http://www.wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/grill/1570-slimaki-grill-owe-z-boczkiem-wg-pedra Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Wcale nie są takie cienkie, tylko nie piec jak Azji Tuhajbejowicza dobre :laugh:ale masz racje muszą starczyć jak podam tak jak w linku za który dziekujejak robiłam to ja nie dałam skórek i chyba jest troszkę za sucha jak na moje 2,5cm jelitkaale pyyyyszna tak ze dla gości muszę schować bo mi dzieciaki pochłoną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 17 Czerwca 2015 te uda i piersi ind. to miele razem ze skóra? Nie używałem skóry, ale możesz zmielić na drobnym sicie dwa razy i dodać. Co do osłonek użyłem białkowej 65 mm, natomiast w kątnicy wołowej bo taką otrzymałem od zainteresowanego. http://allegro.pl/katnica-wolowa-100-120-cm-niespodzianka-i5362005972.html Baranich nie użyłem, akurat nie posiadałem. Zrobiłem na próbę, więc jeżeli będę musiał zrobić więcej zastosuję również jelita baranie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 12 Lipca 2015 Nie używałem skóry, ale możesz zmielić na drobnym sicie dwa razy i dodać robię drugie podejście tym razem dodałam wszystkie skórki drobiowe jakie były i jeszcze trochę tłuszczu z antrykotu bo jednak w jelitach baranich to mi poprzednio wyszło bardziej jak kabanosy niz kiełbasa na grilla i były trochę suche w kątnicy wołowej bo taką otrzymałem od zainteresowanegoa te wędlinki w tych kątnicach wołowych to przypominały bardziej kiełbasę czy np.krakowskąi jeszcze jedno pytanie czy kardamon dobrze sie wpasował do tej krakowskiej -szynkowej?pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-434816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 19 Lipca 2015 czy kardamon dobrze sie wpasował do tej krakowskiej -szynkowej? Tak super smak wędliny. Kardamon dodaję tylko do szynkowej i grubych kawałków osobno peklowanych Małe co nie co z ostatniego piątkowego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-435917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 20 Lipca 2015 Andrzeju, to ma być "małe co nieco"? Ty chyba jednostkę wojskową w wędzonki zaopatrujesz Piękne wyroby, gratulacje dla mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-435954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Jak upał to upał, ale można wędzić nawet w słońcu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-437849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 15 Listopada 2015 Pora coś na ząb zrobić więc poszukuję przepisu na młodego dzika. Kiełbasa ma być gruba podsuszana.Bardzo mało jest przepisów na dzika, a ja osobiście wolę sarninę. Jest jednak dzik, trzy młode dziki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-456482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.