Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja ostatnia kiełbasa zrobiona pod zamówienie dla tych co nie mogą jeść wieprzowiny. :w00t:

Szukałem przepisów dzwoniłem i pytałem jak to się robi na dalekim wschodzie i nic, :no: co mogło by dobrze smakować nie zwróciło uwagi. 

Surowiec oczywiście wołowina, a dodatkiem drób, który był zatwierdzony  :thumbsup:  więc pierwsza wersja została zrobiona wg wskazówek zamawiającego. 

Wołowina ( łopatka wołowa otrzymałem surowiec )  5 kg

Drób - udka, ćwiartki kurczaka 3 kg. ( również zakupione )

Przyprawy:

Peklosól 17 gr /1 kg            ( moja sugestia ) 

Pieprz czarny 5 gr / 1 kg 

Czosnek dwie duże główki

Trzy ziarna ziela angielskiego sproszkowane. ( moja sugestia ) :yes:

( pozostałe przyprawy bez akceptacji )  :no:

 

Wołowina zmielona sito 6 , drób zmielony sito 4.

Całość wymieszana z przyprawami i odstawiona n 16 godzin.

Nabicie osłonki białkowej 65 mm i wędzenie po osadzeniu 6 godzin. 

Bezpośrednio po wędzeniu, parzenie przez godzinę w temp. 84 st. i powtórne podwędzenie 4 godziny. ( za namową )

Przez cały okres produkcji obecność osoby zamawiającej :( bez komentarza! 

Kiełbasa została zabrana więc przyszedł czas oczekiwania na rezultaty. Minął drugi dzień i jest połączenie  :) - bardzo dobre, można powtórzyć na większą skalę, zapotrzebowanie po degustacji wzrosło o kilkanaście osób. :D .

 

Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny.

Myślę, że będzie więcej zainteresowanych.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422930
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andyandy, dodaj jakieś zdjęcia i umieść przepis w dziale Kiełbasy, jako np. Kiełbasa koszerna produkcji Andyandy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422931
Udostępnij na innych stronach

Do następnej produkcji przygotuję się i zrobię pełna relację. Bedze to niespodzianka. Zrobię dwa typy kiełbasy nie odbiegające smakiem od krakowskiej suchej lub kabanosów. Zobaczymy na ile się uda. Pomysł już jest, teraz sprawdzian praktyczny.

Takie " cuda " jak pół na pół szynka i schab z odrobiną podgardla 5% już robiłem. Parzenie w 64 st i podsuszanie. Smak - kabanos lub kindziuk w zależności od przypraw.

Przepisy podam już razem.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-422932
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Andrzeju , zrobiłem i jest bardzo , bardzo blisko OK.

Proponuję coś w drugą stronę , Kardamon i biały pieprz ,z lekką nutą czosnku i listka.

Pozdrawiam

ps. początek może ,żle się kojarzyć. :devil:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-424853
Udostępnij na innych stronach

Tym razem kiełbasa z indykiem. 

Kiełbasa z wołowiny i indyka 15 kg :

 

pręga wołowa 3 kg ( odkostnione )

żebra wołowe 3 kg ( odkostnione )

wołowina gulaszowa 4 kg

indyk udka 3 kg ( odkostnione )

Indyk piersi 2 kg

 

Przyprawy:

peklosól 240 gr ( odsypać 66 gr do gulaszowego )

pieprz czarny grubo mielony 45 gr

pieprz Cayenne 1 gr

kardamon 10 gr

kolendra 10 gr

czosnek 60 gr

woda 180 gr

 

Pręgę wołową i żebra wołowe zmielić na 4

wołowina gulaszowa krojona w kawałki

piersi indyka sito 10

udka indyka sito 4

 

Mięso pokrojone gulaszowe, zapeklować osobno peklosolą z dodatkiem kardamonu.

Przyprawy ( oprócz kardamonu ) odmierzone wymieszać z peklosolą i przyprawić pozostały farsz.

Po 10 godzinach wymieszać wołowinę gulaszową z pozostałym mięsem do uzyskania kleistości i pozostawić na 4 godziny.

Farsz nabić w osłonki białkowe 65 mm.

Wędzić w temperaturze 57 st 5 godzin i parzyć 1,5 godziny bezpośrednio po wędzeniu w temperaturze wody 82 st. Zahartować zimną wodą i podwędzić 4 godziny w temperaturze 45 st.


Sobotnie wędzenie małej przekąski. 

post-40431-0-31162900-1431977246_thumb.jpg

post-40431-0-07068800-1431977300_thumb.jpg

post-40431-0-86308900-1431977332_thumb.jpg

post-40431-0-39568300-1431977367_thumb.jpg

post-40431-0-79571100-1431977407_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-425872
Udostępnij na innych stronach

Te nóżki z kurona wyglądają przeapatycznie i cała reszta też :clap:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-425894
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Andyandy piękne wyroby,cóż tak przeszłeś na woła i indora do kiełbasy.Będziemy mieli wkrótce nowy dział wędlin Judaica ;)

pozdrawiam slonecznie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-428449
Udostępnij na innych stronach

Marek przepis z wołowiny jest dla ludzi z Uzbekistanu do koszernego troszkę brakuje! A te kiełbaski czerwone są po drugim podwędzeniu śliwką i taki piękny kolor dostały. Zrobione z polędwicy, szynki i podgardla.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-428566
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam :)

 

 

Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny. Myślę, że będzie więcej zainteresowanych.

ja również mam chętnych na tego rodzaju wędliny i to jeśli nic nie sknocę to całkiem sporo :rolleyes:

więc bardzo dziękuję Ci za opracowanie takiej kiełbaski ,bo tacy nowicjusze jak ja  maja teraz gotowca w najlepszym wydaniu

a przy okazji mam pytanie czy podpowiesz mi może w co nadziać takie kiełbaski jeśli by miały być one na np.ognisko

oczywiście nie mogą one być wieprzowe :tongue:  znalazłam baranie kal.24-26ale na ognisko troszkę za cienkie

pozdrawiam Ela

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430126
Udostępnij na innych stronach

MOzesz stosowac oslonki sztuczne. U nas w sprzedazy jest bardzo duzo kielbas wolowych w sztucznych oslonkach i jak wiem, niektorzy wlasnie je biora  na bbq.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430129
Udostępnij na innych stronach

 

 

U nas w sprzedazy jest bardzo duzo kielbas wolowych w sztucznych oslonkach i jak wiem, niektorzy wlasnie je biora na bbq.

No cóż tu u nas na Podlasiu to juz tych cienkich kalibrów osłonek sztucznych przepuszczalnych dla dymu nie ma tak dużo

pozostaje mi jeszcze allegro i jeśli nie znajdę nic w miarę o podobnym kalibrze z jelit natur. to będę takich szukać choć to nie to samo

ale dzięki za przypomnienie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430132
Udostępnij na innych stronach

karolszymczak  masz racje muszę napisać do Miro kiedyś daaaawno temu mi pomógł

to może i teraz coś wymyśli, choć na teraz u niego w sklepie tez największe osłonki to 2,6mm lub 4mm po miedzy tylko jelita wiep.

Andyandy  

czy do Kiełbasa z wołowiny i indyka 15 kg

te uda i piersi ind. to miele razem ze skóra?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430196
Udostępnij na innych stronach

Moja ostatnia kiełbasa zrobiona pod zamówienie dla tych co nie mogą jeść wieprzowiny. :w00t:

Szukałem przepisów dzwoniłem i pytałem jak to się robi na dalekim wschodzie i nic, :no: co mogło by dobrze smakować nie zwróciło uwagi. 

Surowiec oczywiście wołowina, a dodatkiem drób, który był zatwierdzony  :thumbsup:  więc pierwsza wersja została zrobiona wg wskazówek zamawiającego. 

Wołowina ( łopatka wołowa otrzymałem surowiec )  5 kg

Drób - udka, ćwiartki kurczaka 3 kg. ( również zakupione )

Przyprawy:

Peklosól 17 gr /1 kg            ( moja sugestia ) 

Pieprz czarny 5 gr / 1 kg 

Czosnek dwie duże główki

Trzy ziarna ziela angielskiego sproszkowane. ( moja sugestia ) :yes:

( pozostałe przyprawy bez akceptacji )  :no:

 

Wołowina zmielona sito 6 , drób zmielony sito 4.

Całość wymieszana z przyprawami i odstawiona n 16 godzin.

Nabicie osłonki białkowej 65 mm i wędzenie po osadzeniu 6 godzin. 

Bezpośrednio po wędzeniu, parzenie przez godzinę w temp. 84 st. i powtórne podwędzenie 4 godziny. ( za namową )

Przez cały okres produkcji obecność osoby zamawiającej :( bez komentarza! 

Kiełbasa została zabrana więc przyszedł czas oczekiwania na rezultaty. Minął drugi dzień i jest połączenie  :) - bardzo dobre, można powtórzyć na większą skalę, zapotrzebowanie po degustacji wzrosło o kilkanaście osób. :D .

 

Zachęcony takim pomysłem muszę zrobić kiełbasę, która będzie odpowiadać wszystkim w smaku i nie będzie zawierać wieprzowiny.

Myślę, że będzie więcej zainteresowanych.   

Mam pytanie. Udka bez czy ze skórą ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430471
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie. Udka bez czy ze skórą ?

 

według mnie bez skóry, można się pobawić żeby i skórę dodać ale czy Andyandy się bawił   ;)

 

 

 

  znalazłam baranie kal.24-26ale na ognisko troszkę za cienkie

 

 Wcale nie są takie cienkie, tylko nie piec jak Azji Tuhajbejowicza    :)

Możesz zrobić na grilla jak "ślimaki" wg. Pedra, no oczywiście bez boczku a zamiast niego dać jakieś warzywka typu papryka, cebulka, cukinia  :rolleyes:    :)

http://www.wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/grill/1570-slimaki-grill-owe-z-boczkiem-wg-pedra

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wcale nie są takie cienkie, tylko nie piec jak Azji Tuhajbejowicza

dobre :laugh: :laugh:

ale masz racje muszą starczyć jak podam tak jak w linku za który dziekuje

jak robiłam to ja nie dałam skórek i chyba jest troszkę za sucha jak na moje 2,5cm jelitka

ale pyyyyszna tak ze dla gości muszę schować bo mi dzieciaki pochłoną  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430510
Udostępnij na innych stronach

 

 

te uda i piersi ind. to miele razem ze skóra?
Nie używałem skóry, ale możesz zmielić na drobnym sicie dwa razy i dodać. Co do osłonek użyłem białkowej 65 mm, natomiast w kątnicy wołowej bo taką otrzymałem od zainteresowanego.  http://allegro.pl/katnica-wolowa-100-120-cm-niespodzianka-i5362005972.html

Baranich nie użyłem, akurat nie posiadałem. Zrobiłem na próbę, więc jeżeli będę musiał zrobić więcej zastosuję  również jelita baranie.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-430924
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie używałem skóry, ale możesz zmielić na drobnym sicie dwa razy i dodać

 

robię drugie podejście tym razem dodałam wszystkie skórki drobiowe jakie były :D i jeszcze trochę tłuszczu z antrykotu bo jednak w jelitach baranich to mi poprzednio  wyszło bardziej jak kabanosy niz kiełbasa na grilla i były trochę suche

 

w kątnicy wołowej bo taką otrzymałem od zainteresowanego

a te wędlinki w tych kątnicach wołowych to przypominały bardziej kiełbasę czy np.krakowską

i jeszcze jedno pytanie czy kardamon dobrze sie wpasował do tej krakowskiej -szynkowej?

pozdrawiam Ela

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-434816
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy kardamon dobrze sie wpasował do tej krakowskiej -szynkowej?

Tak super smak wędliny. Kardamon dodaję tylko do szynkowej i grubych kawałków osobno peklowanych  


Małe co nie co z ostatniego piątkowego wędzenia. 

post-40431-0-19156600-1437339787_thumb.jpgpost-40431-0-40845200-1437339821_thumb.jpgpost-40431-0-84631300-1437339841_thumb.jpgpost-40431-0-50905100-1437339868_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-435917
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, to ma być "małe co nieco"?  :D Ty chyba jednostkę wojskową w wędzonki zaopatrujesz  ;) Piękne wyroby, gratulacje dla mistrza  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-435954
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Pora coś na ząb zrobić więc poszukuję przepisu na młodego dzika. :tongue: 

Kiełbasa ma być gruba podsuszana.

Bardzo mało jest przepisów na dzika, a ja osobiście wolę sarninę. Jest jednak dzik, trzy młode dziki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/17/#findComment-456482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.