Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie przed wędzeniem? Jaki będzie tego efekt?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 27 paź 2009 - 20:52

Jak w temacie, co by było jeśli odwrócimy proces wędzenia , najpierw parzenie potem wędzenie :question:

[size=9][ Komentarz dodany przez: BonAir: Sro Paź 28, 2009 07:52 ][/size]
Widzę, że kolegę wciąż ten temat nurtuje ;)
Scalam ten temat z identycznym wątkiem utworzonym przez kol. cedro ponad dwa lata temu.

#22 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 27 paź 2009 - 20:56

"Odwrotny" proces jest np. w przepisie na aromatyczny kurczak weekendowy Dziadka.
Z tego co pamiętam, to Ligawa również często stosuje "wędzenie po parzeniu" przy produkcji wędlin trwałych.
Radzę po prostu samemu spróbować ;)

#23 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 27 paź 2009 - 21:00

Po co samemu próbować ,jak można dowiedzieć się u żródła :lol:

#24 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 27 paź 2009 - 21:01

No co by było gdyby się nie wydarzyło, ale ..... się stało.
Tak przecież przygotywujemy drób do wedzenia.
Po zaplekowaniu parzymy do ok. 72 C w srodku mięśnia i wędzimy w 50C ok 3 h.

Swego czasu zrobiłem tak kiełbasę. Wędzenie kilka godzin w zimnym dymie parzenie, stygnięcie i na następny dzień wędzenie w ciepłym dymie. wyszła rewelacyjna.

Pozdro
D.

#25 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 paź 2009 - 22:13

najpierw parzenie potem wędzenie :question:



A przed parzeniem możesz uwędzić , później sparzyć i ponownie uwędzić . Przedłużysz trwałość wyrobu , jeżeli dobrze pamiętam . Nigdy tego nie stosowałem , nie było takiej konieczności .

Pozdrawiam

#26 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 27 paź 2009 - 23:44

A przed parzeniem możesz uwędzić , później sparzyć i ponownie uwędzić

Od pewnego czasu właśnie tak robię. Poza tym, że przedłużamy żywotność wędzonkom, wpływamy również na ładniejsze ich wybarwienie. Co by nie było, podczas parzenia kolor wędzenia nam troche jednak ucieka, dlatego dobrze jest go niewielkim kosztem przywrócić.

#27 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 28 paź 2009 - 08:34

Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do takiego wędzenia by w ogóle nie parzyć.
Kiełbasa wychodzi trwała o innym smaku.

#28 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 28 paź 2009 - 08:57

Ja osobiście nie parzę kiełbasy cienkiej ani grubej ze względu na smak jest bardziej aromatyczna.

#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 paź 2009 - 15:02

Ja osobiście nie parzę kiełbasy cienkiej ani grubej ze względu na smak jest bardziej aromatyczna.


Tzn. Wędzisz i podpiekasz w wędzarni :question:


Pozdrawiam

#30 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 28 paź 2009 - 16:37

Tak właśnie robię,ostatnio zrobiłem w ten sposób też schab tylko po podpieczeniu w wędzarni włożyłem go do zimnej wody wyszedł bardzo dobry.

#31 dobry

dobry

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćChoroszcz-Gajowniki

Napisano 29 paź 2009 - 19:10

Ja wybieram najpierw wędzic a potem parzyc czy gotować.Gotowanie blokuje dopływ dymu w głąb wyrobu

#32 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2211 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 30 paź 2009 - 12:25

ja ostatnio podwędziłem sobie kaszanke tak 4 parki i powiem niezła taka inna
od wszystkich,zresztą robiłem także szynke wg kol.Ligawy też smaczna była,
bardzo delikatna w smaku mi wyszła,żonie bardzo smakowała.
pozdrawiam słonecznie
Marek

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 paź 2009 - 13:28

ja ostatnio podwędziłem sobie kaszanke tak 4 parki i powiem niezła taka inna
od wszystkich


Cześć Mareczku . I ja czasami kaszaneczkę też uwędzę , oczywiście po sparzeniu . Mnie smakuje .


Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych