Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u nas silniki się właśnie grzeją :grin: Jutro start :cool:

 

Silniki się zagrzały, nastąpił start: wszystkie składniki wsypane, wlane i wrzucone;

 

Ładnie wymieszane, trochę za rzadkie ale kto by się tym przejmował;

 

Przełożone do wyrośnięcia;

 

Przykryte;

 

Po 30 minutach;

 

Wykulane pączusie. Prawda, że urocze? :grin:

 

Pierworodny :cool: i następne;

 

Próby pomady;

 

Smakowity finał;

http://images46.fotosik.pl/655/4ab8554c7199e8c5med.jpg

 

Bardzo dziękujemy Koledze abratkowi za ten przepis - jak mądry wytłumaczy, to nawet ja mogę usmażyć pyszne pączki. Junior powiedział, że mistrzostwo :cool:

 

Ania mi bardzo pomagała, ale co tam! Hołdy mogę zbierać ja :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150687
Udostępnij na innych stronach

Ania mi bardzo pomagała, ale co tam! Hołdy mogę zbierać ja :grin:

Skoro tak to pogratuluj Ani pięknej dekoracji na pączkach :grin:

No już nie będę taka... :clap: :clap: Andy.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150689
Udostępnij na innych stronach

musze sie pochwalic ze ja tez robilem. Z wygladu takie ladne jak Wasze, niestety po pierwszym kesie wyplulem. W srodku byly surowe :lol: , ale receptura jest 1A, w przyszlym tygodniu bede jeszcze raz piekl. Abratku dziekuje za bombowy przepis.

Pozdrawiam yogi

PS. Zona wstawila je do mikrofalowki i mozna ja zjesc :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150698
Udostępnij na innych stronach

rozgrzałam smalec do 160-170 stopni. W środku były surowe a przysmażona otoczka całą lepiła się od tłuszczu (bardzo "piły" smalec)

Harapug czy kontrolowałaś temperaturę bo ja do tej pory smażyłam w za wysokiej temperaturze a teraz cały czas sprawdzałam termometrem by wahała się 165 (+/- 3) st C .Dawniej do takiego "słabo rozgrzanego" :wink: smalcu bym pączka nie wrzuciła.

Tak, kontrolowałam przy pomocy termometru, temperatura wahała się między 160 a 170 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150725
Udostępnij na innych stronach

Ania mi bardzo pomagała, ale co tam! Hołdy mogę zbierać ja

:clap: :clap: Wesołe te pączusie :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150729
Udostępnij na innych stronach

Ania mi bardzo pomagała, ale co tam! Hołdy mogę zbierać ja :grin:

Pięknie - Następnym razem nie dopuszczaj Ani do pomocy i nie rób w sobotę to będą do tego jeszcze koszerne. :wink:

Ps. Kogo były z serduchami a kogo z bużkami , bo te nie ozdobione to dla Ciebie pewnikiem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150743
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pochwały :grin:

Ha! Następnym razem Anię dopuszczę jeszcze bardziej a hołdy - jak zwykle :grin:

 

Z wygladu takie ladne jak Wasze, niestety po pierwszym kesie wyplulem. W srodku byly surowe

Według mnie za gorący tłuszcz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-150925
Udostępnij na innych stronach

chyba masz racje Andy, temperatura byla duzo wyzsza niz na filmiku Abratka. Nastepnym razem bedzie mniejsza, a moze ktos mi podpowie jak rozpoznac kiedy paczki juz sa gotowe?

pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151192
Udostępnij na innych stronach

Yogi wydaje mi się ,że jak zrobisz pączki o takiej gramaturze jak sugerował abratek i bedziesz na bieżąco monitorował temperaturę smalcu i kolor pączków ( brązowy) to powinny w środku być usmażone.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151201
Udostępnij na innych stronach

jak rozpoznac kiedy paczki juz sa gotowe?

O tym to ja nawet nie pomyslałem... wrzucałem na rozgrzany tłuszcz i jak robiły sie brązowe to wyciągałem, i były dobre... w srodku usmażone... :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151214
Udostępnij na innych stronach

Oto jest pytanie :cool: ...

jeśli temperatura smalcu będzie prawidłowa to nie ma zmiłuj.... nie da się "niedosmażyć" a jednocześnie utrzymać kolor.... (przy włąściwej wielkości)\

również wskaźnikiem może być czas smażenia.... jeśli bedzie strasznie krótko to już jest sygnał ostrzegawczy,

jak nie jesteście pewni czy pączek już usmażony to można skorzystać z metody "patyczkowej" - wbijamy i zazwyczaj jeśli ciasto jest surowe to się przylepi, należy tylko to robić powyżej powierzchni tłuszczu aby patyczek był suchy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151226
Udostępnij na innych stronach

jeśli temperatura smalcu

A jaka powinna być temp. oleju rzep. żeby pączki abratkowe wyszły oki? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151233
Udostępnij na innych stronach

Na rzepakowym, lnianym czy opałowym to już nie będą pączki Abratka :grin:

celna uwaga :wink: - ale jak ktoś lubi... :rolleyes:

- ja w każdym razie jestem w tym zakresie "konserwatywny"...

 

Zbóju, taka sama :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151276
Udostępnij na innych stronach

Abratku! albo gdzieś przegapiłem, albo nie ma nic o lukrze. Miałeś dać wykład jak zrobić fachowo lukier do pączków.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151281
Udostępnij na innych stronach

Abratku! albo gdzieś przegapiłem, albo nie ma nic o lukrze. Miałeś dać wykład jak zrobić fachowo lukier do pączków.

Przegapiłeś, opis jest na tej stronie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6889&postdays=0&postorder=asc&start=30

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151286
Udostępnij na innych stronach

Papciowi zapewne chodzi o obiecany niedawno "filmowy pokaz"..... :rolleyes:

- przepraszam tutaj wszystkich oczekujących, ale chwilowo nie mogłem zrealizować tego "klipu" :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151308
Udostępnij na innych stronach

Tak, o filmik mi chodzi. Abratku, poczekam.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151367
Udostępnij na innych stronach

dziekuje wszystkim za porady! Moje paczki byly brazowe, dluzej trzymane w oleju bylyby chyba juz tylko czarne :grin: . Problemem byla za wysoka temp. jak juz zauwazyliscie, nastepna partia bedzie pieczona w niedziele wtedy sie naprawde przyloze.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151428
Udostępnij na innych stronach

witam!

za Wasza porada smazylem tym razem na temp. ca 165°C i wyszly pyszne :thumbsup: . Jedynie nad czym jeszcze musze troche popracowac to zwijanie, z 2 sztuk wydostala sie marmolada. Ale do tego tez dojde, jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc a przede wszystkim Abratkowi za wlozony trud by nawet tacy laicy jak ja mogli sie pochwalic dobrymi paczkami.

Pozdrawiam yogi

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151851
Udostępnij na innych stronach

witam!

za Wasza porada smazylem tym razem na temp. ca 165°C i wyszly pyszne :thumbsup: .

:clap: :clap: :clap: Aż miło popatrzeć yogi

Bardzo dobrze że się nie poddałeś i proszę jaki efekt. :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151856
Udostępnij na innych stronach

Na rzepakowym, lnianym czy opałowym to już nie będą pączki Abratka :grin:

celna uwaga :wink: - ale jak ktoś lubi... :rolleyes:

- ja w każdym razie jestem w tym zakresie "konserwatywny"...

 

Zbóju, taka sama :cool:

Ja Was bardzo proszę nawet na kupnym sklepowym smalcu wieprzowym za niecałą 1 zł w zależności od miejsca ale smażcie tylko na tym te pączki. To naprawdę zdrowsze niż olej ze sklepu bo na oliwie dobrej się nie opłaca smażyć i nie do smażenia taka oliwa jest .

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/10/#findComment-151896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.