Skocz do zawartości

[Ciasto] Pączki abratka


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 590
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

BonAir napisał/a:

taka ilość ładnie mieści mi się w maszynie do chleba.

 

ale rencami tez sie da wyrobić ciasto ??? :rolleyes:

Jak najbardziej pokemonie.

Mam automat do chleba , ale ciasto drożdżowe wyrabiam tylko ręcznie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z racji lenistwa mieszam w automacie

ale rencami tez sie da wyrobić ciasto

O tym mieszaniu w automacie(lub odchodzimy...) duużo się ostatnio naczytałem i nasłuchałem :grin:

 

Dlatego pokemonie popieram mieszanie renkami, bo po co bym nam bozia je dała(ręce)

:clap:

:grin:

PS

A pro po ręce

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze jedno ostatnie pytanie... jak przechowujecie smalec uzyty do pączków? Przelać go do jakiegoś słoja? Moze stać w kuchni na szafce np? I czy on sie nie "zbryli" ? bo z tego co pisze abratek to mozna smalec użyc kilkukrotnie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po wystudzeniu ja przelewam ostrożnie z nad osadu do słoja i do lodówki. Przechowuję tak do 2 tyg aż do następnego smażenia. Po drugim smażeniu już więcej nie przechowywałem, ale nie wiedziałem o gaszeniu tłuszczu wodą.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani, prawda jest taka że żadna cukiernia nie pozwoliła by sobie na wymianę smalcu co kilka smażeń..... smalcu ubywa w sposób "naturalny" więc tylko się go dokłada....

- dlatego tak ważne jest "dbanie" o jego czystość... czyści się go zlewając wystudzony ale jeszcze płynny znad osadu....

 

dobrze przechowywany tłuszcz tak szybko się nie zepsuje (chociaż raqczej rok to za długo :lol: ) - ważne żeby mu było zimno i był przykryty

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to moje pierwsze paczki wg receptury braciszka abratka, cukiernika nad cukierniki !!!

Smak pączków... zaj....isty !!!

http://img64.imageshack.us/img64/1319/dscf8061wm.jpg

Cała fotorelacja wieczorem :) w moim kąciku :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka razy robiłem te pączki, choć więcej razy sernik. Przeglądałem film po raz kolejny i przyszła pora na próbę by "fachowo" "ciepnąć" mąką na deskę tak jak robił to na filmie Abratek. No nie jest to takie proste. Wydawałoby się, że taka prosta rzecz a jednak też wymaga trochę treningu. By zaoszczędzić mąki, będę dalej posypywać stolnicę mąką poprzez sitko, ładniej wychodzi. :) :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zamiar zrobić w środe póżnym wieczorem,coby w czwartek były jak najświeższe

Jolu ..to tak jak ja.. :grin:

Pokemonik się cieszy smakiem abratkowych pączków...i dobrze..bo to naprawdę "niebo w gębie" :blush: :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja najprawdopodobniej spróbuję sobie tak

"ciepnąć" mąką na deskę tak jak robił to na filmie Abratek.

Strasznie mi się spodobał ten zwrot :)

Faktycznie będę chciał spróbować we środę zrobić kilka pączków .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się jest już uzależnionym od Forum, to trzeba co jakiś czas coś zdziałać. Oto dzisiejsze pączki wg Abratka

Pączki bez uciskania, takie piłeczki:

Pączki przyciśnięte zgodnie z zaleceniem abratka:

Smażenie:

Takie małe "liliputki":

Posypane cukrem pudrem, gotowe na wieczorną konsumpcję, przyjeżdża dziś moja mama, która jutro obchodzi 75 urodziny, to dla niej te pączusie. Na tłusty czwartek będą faworki.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iza i Jan napisał/a:

te które nadziewane były to nie wszystkie się dopiekły

Zbyt wysoka temperatura tłuszczu

OO a to mnie zdziwiło , bo pomyślałbym właśnie odwrotnie , że tłuszcz był za zimny i się nie smażyło , zrobił się zakalec .

Jeśli chodzi o czas smażenia , to w zasadzie nie powinno się nic złego stać jeśli będziemy pilnować temp. 170 stopni i kontrolować kolor , no chyba , ze m a ktoś opracowany już czas przy tej temperaturze.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posypane cukrem pudrem

Bardzo smaczniaste :thumbsup: :thumbsup:

moja mama, która jutro obchodzi 75 urodziny, to dla niej te pączusie

Mamie swojej życz od Zbója duuuużo zdrowia i 200 Lat :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przyjeżdża dziś moja mama, która jutro obchodzi 75 urodziny, to dla niej te pączusie.

:clap: :clap: :clap: I tak trzymaj. A dla Mamy 100 lat :grin:

 

Pączki super :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowe na wieczorną konsumpcję, przyjeżdża dziś moja mama, która jutro obchodzi 75 urodziny, to dla niej te pączusie.

Jeszcze raz :clap: a mama bedzie na pewno szczęsliwa :) I od Pokemona 100 lat !!!

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przyjeżdża dziś moja mama, która jutro obchodzi 75 urodziny,

wszystkiego najlepszego dla mamy :)

A ja co tu zaglądam to już normalnie nie mogę się doczekać, miałam smażyć w czwartek, ale nie wytrzymam i smażę jutro.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.