Skocz do zawartości

Giełda cen mięsa


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam.

 

Może ktoś się orientuje jak kształtują się ceny mięsa (interesuje mnie głównie kurczak, indyk i elementy z tego drobiu) u naszych czeskich sąsiadów?

Po ostatniej zwyżce cen kiedy kurczak podrożał średnio o 50% w ciągu paru dni, zaczynam mieć szatańskie pomysły, a że za kilka dni jadę do Czech więc może skorzystać (jeśli jest na czym, niestety google nic mi nie pokazują, albo nie umiem szukać)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-149731
Udostępnij na innych stronach

Zico, to są ceny ze stycznia. Teraz zmieniają sie nawet co dobę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-150179
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Siedlęcin k/Jeleniej Góry:

 

półtusza z głową 7.2zł/kg

bez głowy 7.5zł/kg

ćwierć przednia z głową 7.2zł/kg

bez głowy 7.5zł/kg

 

Może :rolleyes: jutro pojadę coś zakupić :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-154531
Udostępnij na innych stronach

SELGROS W-wa ul Połczyńska 103

 

półtusza bez głowy i nóżek - 7,49 pln netto.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-154533
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Dzisiaj ubojnia w Rogoźniku k / Czarnego Dunajca , półtusza krajowa 7,50 kg . Import Belgia 8,50 kg. Mają kątnice , żołądki .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-157956
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

nie jest to mięso które u nas się sprzedaje w hipermarketach? jakość jego pozostawia wiele do życzenia

 

[ Dodano: Pon 06 Cze, 2011 22:04 ]

Te z Belgii to chyba strach jeść :wink: :wink: :wink:

Dlaczego ?
Z całym szacunkiem, nie chciałem nikogo urazić. To stwierdzenie że "strach jeść" to było niefortunne. Poprawiam na: gorszej jakości. Tak się składa że gotuję również obiady z przyjemności i potrawy z mięsa od rzeźnika wychodzą lepsze niż z marketów.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-162273
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ubojnia w Rogoźniku k / Czarnego Dunajca , półtusza krajowa 7,50 kg . Import Belgia 8,50 kg. Mają kątnice , żołądki .

Vlodi...Czyli specjalisci od marketingu , podwyzszaja cene gorszego miesa aby potencjalny klijent go nie kupowal ?

 

Tak to jakos zrozumialem z Twojego postu ?

 

pozdrowko ;-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-162293
Udostępnij na innych stronach

Poprawiam na: gorszej jakości.

Musi nic o klasyfikacji półtusz wieprz. nie słyszał :wink:

http://www.portalhodowcy.pl/ceny/ceny-zywca-wieprzowego/ceny-poltusz

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-162307
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Witam. Jestem hodowcą bydła mięsnego - limousine. Gospodarstwo ekologiczne. Mam do zaoferowania mięso kulinarne od cieląt w wieku 7-9 mies. Jest możliwość kupna zarówno całych półtusz jak i konkretnych wyrębów (pakowanych próżniowo, rozbiór w rzeźni). Koszt w zależności od wyrębu (średnio ok. 35zł). W przypadku półtusz cena do ustalenia. Istnieje możliwość zakupu żywca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-180995
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
piotrekqba, karkówkę powinieneś kupić znacznie taniej, tak w okolicach 12,50 - 13,20 . A ogólnie rzecz biorąc robi się totalny kibel na rynku surowcowym i prawdopodobnie ceny nadal będą szły do góry ....... najbardziej zadziwiają ceny tłuszczów i mięs drobnych . 7 zł za 1 kg II wp 50/50 czy 1 kg słoniny już nikogo nie dziwi ......
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185480
Udostępnij na innych stronach

Zbliżają się święta i czas zakupów jakie w waszych regionach są ceny mięsa , wykluczamy super hiper i inne markety bo tam nie zawsze jest mięso

 

Północne Mazowsze (mała masarnia)

 

półtusza z łbem i nogami 7,80

szynka trybowana 11,50

łopatka 10,50

II chuda (okrawki z szynek) 9,50

kark trybowany 14,50 ( ale tego ni jestem pewien)

Jeśli chcecie, to mogę spisac ceny w moim punkcie zaopatrzeniowym, czyli SUPERSAM Warszawa Puławska. Mam tam dobre kontakty, wiem, ze kupują półtusze we poniedziałki i czwartki i sami rozbierają. Wydaje mi się, że to jeden z pewniejszych punktów zakupu dobrego mięsa w Warszawie, nigdy sie nie "sparzyłem". Nie jest tanio, to fakt.

Przykładowo (spisane z wczorajszego zakupu) "schab średni" 21.45PLN/kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185482
Udostępnij na innych stronach

Zwykle jest tak, że w hipermarketach tylko ok 20% - 30% elementów pozyskiwanych jest z własnego rozbioru ( o ile posiadają rozbiór ) a pozostałe dokupywane są z zewnątrz - to takie trochę celowe wzbudzanie efektu psychologicznego :) Jeśli komuś zależy na jak najbardziej świeżym mięsie i najlepszym jakościowo, to myślę że najlepszym źródłem będą małe regionalne ubojnie. Hipermarkety pomimo wszystko odradzam ...... ok 70% surowca pochodzi z importu , a droga zanim dotrze do marketu jest długa . Zwykle wygląda to tak, że np. ubój w piątek, rozbiór i załadunek sobota , dostawa do magazynu centralnego niedziela ( transport do Polski ) , dostawa do marketu poniedziałek . Ta daleka droga, przerzuty logistyczne itp powodują, że mięso często bywa "wymęczone".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185486
Udostępnij na innych stronach

W hipermarketach też możemy sobie obserwować, bo są tam przeszklone działy, osoby zajmujące się bieżącą rozbiórką półtuszy i nie widzę tutaj różnicy chyba, że na plus, bo w przetwórniach nikt nas na zaplecze nie wpuści byśmy coś zobaczyli!

Sklepy sieciowe , dążą do minimalizacji kosztów , mam znajomego który pracuje w Mark polu znajomy kumpla w Selgrosie , i niestety powiem ci , że bez znajomości nie kupisz tam dobrego mięsa , po prostu liczy się cena i często zdarza się tak że mięso dobrej jakości jest mieszane z głęboko mrożonym sprowadzanym nie wiadomo skąd.

 

Ceny żywca 5,30-5,40

 

[ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 13:29 ]

TeBe 40km na północ od Warszawy jest mała rzeźnia z rozbiorem ( świnie , tylko z okolicy), ceny moim zdaniem nie są straszne ( jutro będę znał szczegóły bo jadę po towar , a zmieniają się jak w kalejdoskopie) jeden wyjazd i na pewno ci się zwróci , tylko jedna zasada właścicielowi trzeba patrzeć na ręce i na towar, ma tendencje do koloryzowania)

 

Szukam chętnego na ćwierci wołowe(całe) z młodych sztuk waga około 50kg muszę mieć co najmniej 3 by ubić zwierzaka , jedna dla mnie na święta .

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185487
Udostępnij na innych stronach

Temat już taki istnieje . Proponuję kosz .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=807&highlight=ceny+mi%EAsa

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185538
Udostępnij na innych stronach

Jestem hodowcą bydła mięsnego - limousine. Gospodarstwo ekologiczne

Co to znaczy gospodarstwo ekologiczne, nie kumam? :shock:

 

Koszt w zależności od wyrębu (średnio ok. 35zł).

A ta cena to skąd? Niebawem dostanę ćwiarę z Charolaise, waży około 300kg, cena za wagę żywą 6,50zł. No i ekologiczny, bo jakże z bydłem może by inaczej. :cool:

A dziś chłopaki przywieźli mi półtuszę wieprzową 43kg-7,50 za kilo. Znalazłem w końcu nowe stare źródło dostaw i się zacznie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185549
Udostępnij na innych stronach

A ta cena to skąd? Niebawem dostanę ćwiarę z Charolaise, waży około 300kg, cena za wagę żywą 6,50zł. No i ekologiczny, bo jakże z bydłem może by inaczej. :cool:

1. 300kg ( to chyba cała sztuka)

2. ceny bydła mięsnego i jego mieszańców za żywą wagę zaczynają się od 8zł + vat

3. 6.50 jest to cena jałówek i kiepskich byków ras mlecznych

4. ceny ćwierci wołowych zaczynają się o 10zł za stare sztuki (krowy) ( pomijam sztuki wybrakowane)

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/20/#findComment-185557
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.