cedro Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2007 szukałem ładnego boczku do wędzenia, jednym z kryteriów była jego grubość ok. 5cm, lecz takich nie ma ! góra 3cm w sklepach zaś widać gotowy wyrób o porządanej grubości. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Oj Kolego, Kolego.Rzuć okiem na zdjęcia Dziadka w Akademii na stronie głównej. Tam znajdziesz normalny, polski, boczek z typowej swinki. Jest w miare cienki i chudy (ostatnio sa kłopoty ze słoninką - pewnie dlatego Rosja nie chce od nas brać). Uwedź boczek i jeden z kawałków zaparz. Zobaczysz jaka będzie różnica. Jednak nigdy nie osiągniesz tej grubości jaką masz w sklepie. Raz - jest to chyba jakiś fiński, dwa - jest podpompowany chemia. Zgodnie z normami (jesli jeszcze sa) ma u kliemta, przechowywany w lodówce, wytrzymac 3 dni bez wycieków. Po tym czasie może wydobywać się z niego coś , co przypomina kisiel. Więcej nie pisze, by nie zrazić smakoszy swojskiego wyrobu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Maxell pisz pisz jak najwięcej, żeby miłośnicy takich wyrobów, a szczególnie tych marketowych, (bo tam biją już wszelkie rekordy) wiedzieli czym grozi konsumpcja i jak to wszystko wygląda. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2007 zrobiłem wywiad. grubość boczku w handlu polega ponoć natym że polskie świnki zostały tak odchudzone iż zarówno boczki jak i słonina są cieniutkie. wyroby z grubego boczku dostępne w handlu pochodzą od świń bekonowych z paszportem np.holenderskim.[/i] Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2007 To nasze świnki jadą do Holandii, a ichnie przyjeżdżają do nas. Myślę, że prościej byłoby hodować między innymi taką odmianę i u nas, no ale ekonomia współczesna rządzi się odmiennymi od zdrowego rozsądku prawamiA swoją drogą czytałem tu na forum, że Holendrzy pobili ostatnio rekord i ze 100 kg mięsa zrobili 300 kg szynki. współczuję konsumentom tego roztworu chemicznego z wkładem mięsnym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Ciekawe czym Holendrzy karmią te świnki. Chyba nie tulipanami :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Grubośc boczku surowego zależy od rasy tj. rasy typowe(czyste) rasy mięsne charakteryzują się przy odpowiednim żywieniu, grubym schabem, dużą szynką, mniejszą długością zwierzęcia itp. czyli dużym udział elementów mięsnych, który jest znacznie wiekszy niz w przypadku innych ras.Obecnie w kraju rolnicy hodują krzyżówki typowych ras np. Duroc(mięsna) z Polską Białą Zwisouchą(mniej mięsna)Tuczniki polskiej białej zwisouchej są dłuższe od np. duroc`a, a to przekłada sie na grubość boczku surowego.Jeśli tucznik powstały w wyniku krzyżowania ras przejmie cechy potroszę od każdego dawcy, to często będzie tak, że boczek surowy będzie cienki, a schab gruby.Jednak dla większości konsumentów duże i grube kawałki mięsa kojarzą się z pochodzeniem surowca od sztuk starych, to chyba dlatego nie mogłeś znaleść grubego boczku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Myślę, że u nas też hoduja te odmiany, tyko mają zakontraktowane dla konkretnych zakładów mięsnych. No bo tak na zdrowy rozsądek to chyba nie woziliby z holandii mięsa na przerób w Siedlacach :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2007 wiem ze Niemiecki Westfleisch wysyla mieso do Polski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Chudy boczek będzie grubszy ponieważ tłuszcz nie ciągnie wody,no i porównajcie boczek łososiowy jest cieńszy bo puchnie dopiero w parzeniu.Wędzonki w sklepach są pompowane ogromna ilością wody, a żeby ja zatrzymać u środku do solanki sypie się mąkę sojową i białko w proszku.A do kiełbas ostatnio jest modna mąka ziemniaczaną. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Lutego 2007 Dzisiaj odwiedziłem wujka który pracuje w zakładach mięsnych , ale się nasłuchałem między innymi o boczku :shock: :shock: :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Lutego 2007 wujtom, co za rewelacje usłyszałes o boczku ? Nie bądż taki tajemniczy :lol: Uświadom nas wszystkich :grin: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lutego 2007 PrababciuAniu pozostanę tajemniczy, bo wiedza którą uzyskałem musi pozostać tajemnicą,w przeciwnym razie wujek bedzie musiał mnie z..............Ale dodam tylko ,że nigdy ale to przenigdy, niekupię wędlin z masowej produkcji. NIEBĘDĘ CZŁOWIEKIEM LABORATORIUM :shock: :shock: :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2007 wujtom, :smile: :smile: :smile: juz mi odpowiedziałeś. No to bądż spokojny :grin: wujek Ci nic nie zrobi :grin: :grin: pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2007 Ogólnie mówiąc DO SOLANEK DODAWANE SA WIELOFOSFORANY .duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicach Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Lutego 2007 Dziadku, jesteś nieoceniony, dzięki za informację :smile: A ludzie w sklepach tak sie zachwycają tym grubym boczkiem Biedacy, nie wiedza co kupują. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Lutego 2007 duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicachDzxiadku, czy masz na myśli tzw. zgazowanie? Powodujące na przekroju siateczkowość plastra. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Lutego 2007 Ogólnie mówiąc DO SOLANEK DODAWANE SA WIELOFOSFORANY .duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicach Ale to chyba tylko w parzonych robia? Czy chcesz powiedziec, ze w wedzonych tylko (podwedzanych, bez parzenia ) oraz w surowych, przeznaczonych do sprzedazy dla klienta koncowego, a nie do dalszej obrobki tez tak robia? Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2007 Oczywiście tylko w boczkach przeznaczonych do wędzenia lub prasowanych itd . Boczek surowy do handlu zawsze pozostaje czystym mięsem , Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2007 Boczek surowy do handlu zawsze pozostaje czystym mięsem ,Jeśli surowy nie jest już "nakoksowany" Grubość boczku jast normalnie nienaturalna - nasze gospodynie podziwiają " Jaki piękny boczek " :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2007 Witam. W związku z tym że technika już poszła tak daleko a człowiek ma mętlik w głowie mam pytanie do DZIADKA ? DZIADKU czy można albo czy się praktykuje że w ubojni można "podpompować" półtuszę. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2007 Ja w swojej pracy nigdy nie spotkałem się z takimi praktykami Sledząc cały proces produkcji mięsa w dużych zakładach gdzie jest nadzór WIS na ubojach nie ma takiej możliwości jak również w wychładzalniach ponieważ mięso musi być wychłodzone i przejść okres dojrzewania wszelkie odchylenia od norm w tej fazie mogą tylko pogorszyć jakość mięsa tj. półtusz. Na rozbiorze nie ma też takiej możliwości .Na oddziale peklowni trafiające tam mięsa przeznaczone są na oddział wędlin .W normalnym zakładzie takich praktyk nie stosuje się. Mięsa świeże lub elementy przeznaczone do handlu są wolne od dodatków wspomagających wagę. Jeżeli jakiś zakład ma inne normy to musi to być wyszczególnione bo przecież można sprzedawać mięsa peklowane. To o co pytasz to przesadzone opowieści . Jednak fakt taki może zaistnieć w ostatniej fazie sprzedaży nieuczciwy konwojent lub sprzedawca .W tym wszystkim pozostaje jedno pytanie po co to .takie praktyki nie opłacają się Zresztą jak kupujemy to nikt nam oczu nie zawiązuje i widzimy co nam sprzedawca sprzedaje. Nie doszukujmy się wszędzie nieuczciwości A napompowane boczki przeznaczone na wędzenie lub inne obróbki robione są zgodnie z dzisiejszymi nowoczesnymi normami Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2007 Serdecznie witam. DZIADEK Dzięki za wyjaśnienie problemu. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam. W związku z tym że technika już poszła tak daleko a człowiek ma mętlik w głowie mam pytanie do DZIADKA ? DZIADKU czy można albo czy się praktykuje że w ubojni można "podpompować" półtuszę. Serdecznie pozdrawiam Nie wyobrażam sobie zeby było można podpompowac półtusze. Nadzór nad ubojem, rozbiorem i monitoring pełni PIW. Kłopot stanowi surowiec, trzoda jest tuczona na paszach, dla technologa jest problemem zrobic trwała i smaczna wedline. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Lutego 2007 dla technologa jest problemem zrobic trwała i smaczna wedline.Myślę, że dzięki przepisom ze stronki jesteś wstanie wykonać wędlinę smaczną i trwałą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.