Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oj Kolego, Kolego.

Rzuć okiem na zdjęcia Dziadka w Akademii na stronie głównej. Tam znajdziesz normalny, polski, boczek z typowej swinki. Jest w miare cienki i chudy (ostatnio sa kłopoty ze słoninką - pewnie dlatego Rosja nie chce od nas brać). Uwedź boczek i jeden z kawałków zaparz. Zobaczysz jaka będzie różnica. Jednak nigdy nie osiągniesz tej grubości jaką masz w sklepie. Raz - jest to chyba jakiś fiński, dwa - jest podpompowany chemia. Zgodnie z normami (jesli jeszcze sa) ma u kliemta, przechowywany w lodówce, wytrzymac 3 dni bez wycieków. Po tym czasie może wydobywać się z niego coś , co przypomina kisiel. Więcej nie pisze, by nie zrazić smakoszy swojskiego wyrobu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7181
Udostępnij na innych stronach

Maxell pisz pisz jak najwięcej, żeby miłośnicy takich wyrobów, a szczególnie tych marketowych, (bo tam biją już wszelkie rekordy) wiedzieli czym grozi konsumpcja i jak to wszystko wygląda. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7187
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem wywiad. grubość boczku w handlu polega ponoć natym że polskie świnki zostały tak odchudzone iż zarówno boczki jak i słonina są cieniutkie. wyroby z grubego boczku dostępne w handlu pochodzą od świń bekonowych z paszportem np.holenderskim.[/i]
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7192
Udostępnij na innych stronach

To nasze świnki jadą do Holandii, a ichnie przyjeżdżają do nas. Myślę, że prościej byłoby hodować między innymi taką odmianę i u nas, no ale ekonomia współczesna rządzi się odmiennymi od zdrowego rozsądku prawami

A swoją drogą czytałem tu na forum, że Holendrzy pobili ostatnio rekord i ze 100 kg mięsa zrobili 300 kg szynki. współczuję konsumentom tego roztworu chemicznego z wkładem mięsnym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7193
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe czym Holendrzy karmią te świnki. Chyba nie tulipanami :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7196
Udostępnij na innych stronach

Grubośc boczku surowego zależy od rasy tj. rasy typowe(czyste) rasy mięsne charakteryzują się przy odpowiednim żywieniu, grubym schabem, dużą szynką, mniejszą długością zwierzęcia itp. czyli dużym udział elementów mięsnych, który jest znacznie wiekszy niz w przypadku innych ras.

Obecnie w kraju rolnicy hodują krzyżówki typowych ras np. Duroc(mięsna) z Polską Białą Zwisouchą(mniej mięsna)

Tuczniki polskiej białej zwisouchej są dłuższe od np. duroc`a, a to przekłada sie na grubość boczku surowego.

Jeśli tucznik powstały w wyniku krzyżowania ras przejmie cechy potroszę od każdego dawcy, to często będzie tak, że boczek surowy będzie cienki, a schab gruby.

Jednak dla większości konsumentów duże i grube kawałki mięsa kojarzą się z pochodzeniem surowca od sztuk starych, to chyba dlatego nie mogłeś znaleść grubego boczku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7197
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że u nas też hoduja te odmiany, tyko mają zakontraktowane dla konkretnych zakładów mięsnych. No bo tak na zdrowy rozsądek to chyba nie woziliby z holandii mięsa na przerób w Siedlacach :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7217
Udostępnij na innych stronach

Chudy boczek będzie grubszy ponieważ tłuszcz nie ciągnie wody,no i porównajcie boczek łososiowy jest cieńszy bo puchnie dopiero w parzeniu.Wędzonki w sklepach są pompowane ogromna ilością wody, a żeby ja zatrzymać u środku do solanki sypie się mąkę sojową i białko w proszku.A do kiełbas ostatnio jest modna mąka ziemniaczaną.
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-7231
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Dzisiaj odwiedziłem wujka który pracuje w zakładach mięsnych , ale się nasłuchałem między innymi o boczku :shock: :shock: :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8109
Udostępnij na innych stronach

PrababciuAniu pozostanę tajemniczy, bo wiedza którą uzyskałem musi pozostać tajemnicą,

w przeciwnym razie wujek bedzie musiał mnie z..............

Ale dodam tylko ,że nigdy ale to przenigdy, niekupię wędlin z masowej produkcji.

NIEBĘDĘ CZŁOWIEKIEM LABORATORIUM :shock: :shock: :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8117
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie mówiąc DO SOLANEK DODAWANE SA WIELOFOSFORANY .duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicach
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8135
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, jesteś nieoceniony, dzięki za informację :smile:

A ludzie w sklepach tak sie zachwycają tym grubym boczkiem :mad:

Biedacy, nie wiedza co kupują.

 

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8136
Udostępnij na innych stronach

duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicach

Dzxiadku, czy masz na myśli tzw. zgazowanie? Powodujące na przekroju siateczkowość plastra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8224
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ogólnie mówiąc DO SOLANEK DODAWANE SA WIELOFOSFORANY .duży nastrzyk masowanie i mamy gruby bocczek a jak to się przedobrzy to jest masa malenkich otworków jak by korniki to pogryzły szczególnie przy polędwicach

Ale to chyba tylko w parzonych robia? Czy chcesz powiedziec, ze w wedzonych tylko (podwedzanych, bez parzenia ) oraz w surowych, przeznaczonych do sprzedazy dla klienta koncowego, a nie do dalszej obrobki tez tak robia?

 

Pozdrawiam,

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8710
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście tylko w boczkach przeznaczonych do wędzenia lub prasowanych itd . Boczek surowy do handlu zawsze pozostaje czystym mięsem , Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8719
Udostępnij na innych stronach

Boczek surowy do handlu zawsze pozostaje czystym mięsem ,

Jeśli surowy nie jest już "nakoksowany"

Grubość boczku jast normalnie nienaturalna - nasze gospodynie podziwiają " Jaki piękny boczek " :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8723
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

W związku z tym że technika już poszła tak daleko a człowiek ma mętlik w głowie mam pytanie do DZIADKA ? DZIADKU czy można albo czy się praktykuje że w ubojni można

"podpompować" półtuszę.

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8725
Udostępnij na innych stronach

Ja w swojej pracy nigdy nie spotkałem się z takimi praktykami Sledząc cały proces produkcji mięsa w dużych zakładach gdzie jest nadzór WIS na ubojach nie ma takiej możliwości jak również w wychładzalniach ponieważ mięso musi być wychłodzone i przejść okres dojrzewania wszelkie odchylenia od norm w tej fazie mogą tylko pogorszyć jakość mięsa tj. półtusz. Na rozbiorze nie ma też takiej możliwości .Na oddziale peklowni trafiające tam mięsa przeznaczone są na oddział wędlin .W normalnym zakładzie takich praktyk nie stosuje się. Mięsa świeże lub elementy przeznaczone do handlu są wolne od dodatków wspomagających wagę. Jeżeli jakiś zakład ma inne normy to musi to być wyszczególnione bo przecież można sprzedawać mięsa peklowane. To o co pytasz to przesadzone opowieści . Jednak fakt taki może zaistnieć w ostatniej fazie sprzedaży nieuczciwy konwojent lub sprzedawca .W tym wszystkim pozostaje jedno pytanie po co to .takie praktyki nie opłacają się Zresztą jak kupujemy to nikt nam oczu nie zawiązuje i widzimy co nam sprzedawca sprzedaje. Nie doszukujmy się wszędzie nieuczciwości A napompowane boczki przeznaczone na wędzenie lub inne obróbki robione są zgodnie z dzisiejszymi nowoczesnymi normami Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8727
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

W związku z tym że technika już poszła tak daleko a człowiek ma mętlik w głowie mam pytanie do DZIADKA ? DZIADKU czy można albo czy się praktykuje że w ubojni można

"podpompować" półtuszę.

 

Serdecznie pozdrawiam

Nie wyobrażam sobie zeby było można podpompowac półtusze. Nadzór nad ubojem, rozbiorem i monitoring pełni PIW. Kłopot stanowi surowiec, trzoda jest tuczona na paszach, dla technologa jest problemem zrobic trwała i smaczna wedline.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8750
Udostępnij na innych stronach

dla technologa jest problemem zrobic trwała i smaczna wedline.

Myślę, że dzięki przepisom ze stronki jesteś wstanie wykonać wędlinę smaczną i trwałą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/#findComment-8753
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.