arni79 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Marca 2011 witajcie prosze o pomoc ,poniewaz nie kumam za bardzo tego peklowania,mam zwinieta w rolade lopatke wieprzowa i chcialbym ja upeklowac ,w niedziele chcialbym wedzic ,czy mam liczyc od dzisiaj 5 dni czy 4 dni ,lopatka wazy 2.300 a wiec wedlug tabeli dajemy 145 gram peklosoli na litr wody i raz tylko nastrzykujemy 60 ml.tym samym roztworem ? i czy mam dodawac lisc laurowy pieprz i cos jeszcze czy wystarczy sm roztwor ,prosze o pomoc moze to glupie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Marca 2011 Taki kawał mięcha to bym nastrzyknął x 3 (tą samą zalewą). Potem pamiętaj aby dobrze potem wymasować mięso.Potem do zalewy możesz dodać listek i ziele, ale następnym razem to jak będziesz gotował wodę, wówczas dodaj te przyprawy (najlepiej w płóciennym woreczku). Jak lubisz czosnek, to w możesz dać 2-3 łyżeczki granulowanego do zalewy, ale nie od razu , tylko 3-4 dnia, czyli na koniec. Mięso codziennie przewracaj. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Marca 2011 Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć choć i tak obawiam się ,że podczas krojenia w plasterki bedzie się rozpadać - czemu na początek nie zrobisz szynki , poledwicy ( schabu bez kości ) czy baleronu.A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Marca 2011 Lepiej było by najpierw zapeklować a potem ewentualnie zwinąć Olga..obawiam się,że kolega już taką gotową "roladkę" zakupił :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Marca 2011 Jeśli mogę to napiszę tak.Ja zawsze robię tak:0.5 kilograma peklosoli na 5 litrów wody tego samego dnia nastrzykuję około 100 mililitrów na jeden kilogram mięsa i trzymam w solance 3 do 4 dni.Zawsze wychodzi dobre nie za słone i nie za mało slone .Tak mnie nauczyli w szkole DOMOWEGO MASARSTWA i do tego się stosuję. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Marca 2011 tak wlasnie ,lopatka byla juz zwinieta ja ja tylko dosznurowalem zeby sie nie rozleciala ,a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita a bede mial je dopiero w nastepnym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Marca 2011 a co proponujecie z niej zrobic kielbasy nie zrobie bo czekam na jelita arni79..bez obrazy... zrób sobie kilka "wieczorów z Akademią Dziadka" i będziesz wiedział co i jak :wink: :grin: . ..a mięsko na kiełbaski pekluje się tak: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=562 czyli na sucho Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Marca 2011 a i wlasnie obawiam sie ze mieso podczas krojenia moze sie rozwalac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Marca 2011 Jeżeli możesz to rozwiń łopatkę i ją nastrzyknij w kilku miejscach a następnie dodaj przyprawy. Przed samym wędzeniem jeszcze raz nastrzyknij , zwiń łopatkę w roladę , osusz i do wędzarni. Nic się nie stanie jeżeli będziesz nastrzykiwał łopatkę w postaci rolady , tylko pamiętaj o dokładnym nastrzykiwaniu w kilku miejscach. Ilością nastrzyku nie musisz się specjalnie przejmować . Jest to wielość orientacyjna. Ja tak robię. Najważniejsza jest dokładność nastrzyku. Nastrzyk co ok. 5 cm. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Marca 2011 kielbasy robie co 2 tygodnie to mniej wiecej wiem co i jak ostatnio zrobilem kielbase wyszlo 10 kilo zjadlem zaledwie 4 kielbasy i juz reszta znikla :)to zona do kolezanki zaniosla do sasiadow przyjechali koledzy i po kielbasie po ostatnim wedzeniu w niedziele mam jeszcze 6 kilo kurczaka wedzonego w spizarce :)koledzy jeszcze nie wiedza o nim:) [ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:12 ] Kyzimol -tak mysle zrobie jak napisales poslucham sie doswiadczonych ,a co innych wedzonek w poniedzialek jade po swiniaka to bede sie bawil z kielbasami i wedzonkami [ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 19:14 ] Małgoś a z kad jestes ze szczecina ja jestem z dabia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Marca 2011 Polecam zapoznać się również z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=148Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Marca 2011 A co do ilości dni to tylko 4 dni bo jak dzisiaj wieczorem zapeklujesz to w sobotę wieczorem nalezy wyciągnąć do ociekania.a dokładniej 4 z hakiem :grin: - do czasu peklowania doliczamy czas ociekania jeśli kolega rozwinie tę roladę to ociekanie powinien już zacząć od soboty rana tak aby wieczorem zwinąć z powrotem i do niedzieli sobie powisiała celem sklejenia (jakotakiego....) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5338-pierwsze-peklowanie-pomocy/#findComment-151071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.