Skocz do zawartości

Wędzonki bartnika z "elektrycznej beczki"


Rekomendowane odpowiedzi

Pozostało uczyć się na własnych błędach.

Tylko rzecz w tym, że ty nie popełniasz błędów ale .... może to zabrzmieć dziwnie przenosisz się w czasie i wracasz do tego co dobre.

Co mi pozostało ze szczeniactwa:

- cudowny zapach wędzonek

- smak tłuszczyku lejącego się po policzkach ze świeżo wyciągniętej z wędzarni kiełbasy ... jeśli dziadek pozwolił

- boczek z chlebem który rozpływał się w ustach

- wędzonki które wisiały tygodniami w szafie na balkonie bez lodówki a ja je ..... kąsałem żeby matka z ojcem nie zauważyli

- kąsek słoniny ukradkiem odkrojony

- itp .... czego już z tych rarytasów nie wspomnę

 

A czy skórka była twarda czy miękka, zabij mnie, ale nie pamiętam.

Widać było mi to obojętne.

 

Co do "dobrego" masorza to pamiętam tylko tyle, że kości dla psa zostawały.

Reszta była w wyrobach.

 

Dziś dla siebie i mojego syna staram się te czasy odtworzyć i nic mnie tak nie cieszy jak słowa syna "tato, ale to pierwsza klasa smakuje, kiedy będziemy znowu wędzić ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172758
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wieprzowe; 2 gatunek i

Pisząc gatunki masz na myśli klasy? :cool:

 

Ja dałem lód 1,5kg na około 18kg mięsa. Może za mało mieszane?

Latem to o wiele za dużo. :cool: Mieszanie też nie było do mokrej głowy. :cool:

 

 

dlatego że jest dużo błon … i się na nożyku owija

Błony nie mogą się owijać na nożyku, może za słabo dokręcasz sitko?

 

Chcąc mieć duże kawałki mięska w kiełbasie - krój nożem na większe kawałki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172761
Udostępnij na innych stronach

Miro; staram się, też błędy popełniam, tyle że gdy piekę klops, kotlet zaraz można skosztować i następnym razem poprawić. Zaś przy robieniu więcej jedzenia, co wystarczy na 2 miesiące i jeszcze gdy nie wyjdzie, to jest ból – nie dobre a zjeść trzeba…

 

Pis67; tak, gatunek drugi mięsa = klasa. Mieszałem / ugniatałem, wiadomo, fajnie się kleiło i od ręki odchodziło.

Z ilością wody za dużo, mięso mrożone ono całkiem nie było rozmrożone, (gdy się całkiem rozmrozi to i woda wypływa z niego) – to widać na pierwszych zdjęciach, na tej dużej desce woda się pojawiła, zanim pokroiłem wszystko, trochę czasu upłynęło, w temp.+20, środek kawałków mięsa był nie rozmrożony, że zamrożone pokroiłem – przy klasyfikacji i zaraz peklosól i do lodówki na 4 dni. Zapeklowało się całe ale i wodę wchłonęło tę z zamrożonego mięsa (teraz myślę i to może być błąd).

Sitko mocno dokręcam, że odkręcam stukając po wypustkach młotkiem, klucza do tej dużej nakrętki jeszcze nie dorobiłem. Bardziej miałem namyśli że przed nożykiem na-owija się dużo błon, (wiadomo 3 klasa – to wszystkie błony wycięte z mięsa), już nie tnie nóż tylko przeciska, trzeba rozkręcić i usunąć je.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172762
Udostępnij na innych stronach

fajnie się kleiło i od ręki odchodziło.

A to mnie zaskoczyłeś.Bo albo się kleiło,albo odchodziło od ręki.Jak jest dobrze wyrobione i ma odpowiedni skład to sie klei i trzyma się dłoni nawet jak ją odwrócisz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172770
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wyrobione mięso bierzesz coś na wzór dużego kotleta przyklejasz do dłoni,podnosisz do góry odwracasz i nie ma prawa odpaść
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172775
Udostępnij na innych stronach

wędzenie na gorąco, na koniec podnieść temp. 80-90*C przez pół godz. do osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70*C = tego nie mogłem spełnić, 1,5godz grzałem drewnem, temp. wychodzenia dymu 80-90*C, lecz w środku w kiełbasie temp. niechciała wzrosnąć, bardzo powoli, udało mi osiągnąć 65*C w środku.

 

Jakby wszyscy miezyli tem.wewnatrz batonu w czasie dopiekania to by sie zdziwili ile czasu to zajmuje i napewno nie tylko Ty miales problem z osiagnieciem odpowiedniej tem.wewnatrz.

Czasy podane do zapiekania sa wzgledne i zaleza w duzej mieze od wilgotnosci w wedzarni i raczej malo realne w naszych warunkach domowych.

Tak ze zawsze sceptycznie czytam jak to kielbasa byla zapiekana 30 min.

Piekarnik plus miska z woda daje lepsze rezultaty.

Pozatym masz odpowiedz na twarde jelito .

Kielbasa niejest scisla bo przelales woda do mies mrozonych raczej odpuscil bym dodatek wody ewentualnie 2% max do rozpuszczenia przypraw.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172780
Udostępnij na innych stronach

witam

 

arkadiusz, myślałem że jak dobrze wyrobione jest, to farsz trzyma się sam w kupie, a do ręki już nic się nie klei pod koniec mieszania, widać że źle to rozumiem (nigdy nie odwracałem dłoni aby się trzymał).

marcus; Masz absolutną rację, podpiekanie czas i temp. w kiełbasie. Przy wędzeniu przez 1,5godz w temp. 50-60*C temp. w środku w kiełbasie miałem 42*C, później podpiekanie temp. wyższe 80-90*C a w środku bardzo powoli wzrastała, może 1stopień na 10min, w każdym razie 1,5godz dało się podnieść do 65 w środku, a to i tak jeszcze mało jest, norma 68-70*C.

 

I przelałem wodą, a myślałem że więcej dam to lepiej (przedobrzyłem). Miałem taki przypadek wcześniej, w kiełbasie myśliwska i dziadka na 4kg mięsa +200ml wody, po parzeniu było dobrze, zaś w kiełbasie swojska i ślązka, do której nie dałem ani kropli wody konsystencja była gorsza, a po parzeniu i powieszeniu na kije u góry w osłonce powstał tłuszcz który się oddzielił i był nie dobry.

dziękuję bardzo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172869
Udostępnij na innych stronach

witam

 

Boczek, jak pisałem na str.3 …. wisiał powieszony w lodówce 3 dni (prace z sianem).

 

 

Dziś doczekał się wędzenia (dość duże kawałki)

 

 

Wędzone 4 godz.

 

 

Oscypek. sierpień temp. w cieniu ponad 30*C, ser wędzić max 45*C, rzecz wręcz niemożliwa, przez palenie pod beczką w szufladzie, będę musiał pomyśleć nad innym dymieniem, nie mam skąd odwzorować. Sery te były robione 3x po 12L mleka, te pierwsze dobrze obsuszyły się w lodówce, zaś te ostatnie nie za bardzo (od przodu ten środkowy), a że są takie krzywe w wszystkie strony, to od temperatury podczas wędzenia, chyba 4 razy podskoczyła do 60, (w międzyczasie robiłem w zaniedbanym ogrodzie –warzywniaku).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172995
Udostępnij na innych stronach

będę musiał pomyśleć nad innym dymieniem, nie mam skąd odwzorować

To pomyśl o dymogeneratorze.Idealny do beczki.A boczusie i serki pierwyj sort :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173001
Udostępnij na innych stronach

Bartnik , super wędzenie . :clap: :clap:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173146
Udostępnij na innych stronach

Witam, kiełbasa w konsystencji z mięsa mrożonego wyszła mi tak sobie, sery pokrzywiły się od temp. lecz smakowo super dobre. Jedynie co dobrze wyszło to ten boczek, peklowany przez 5 dni w solance według tabeli dziadka w lodówce, później wisiał na haku przez 3 dni też w lodówce (brak czasu na wędzenie), jest najlepszy. Muszę do mojej beczki wędzarniczej zrobić dymo-generator, specjalnie dla sera. Przy temp. powietrza w cieniu jaka jest w sierpniu, ser bardzo trudno u-wędzić. Czytam tu na forum i znalazłem dość ciekawe rozwiązania: SMOKE DADDY, VENTURA, DG, i by roger (konstrukcja prosta i działa). Muszę więcej po-czytać

Dziękuję z zainteresowanie i pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173236
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam, większość została zjedzona, więc coś trzeba zrobić.

 

 

Mięso pochodzi z uboju byczka (wołowe), zaplanowałem że zrobię krakowską sucha. (w środku słonina w kostkę o boku 12mm)

 

 

1 gatunek wołowe, wszystko nożem krojone przez 7godz.

 

 

3 gatunek wołowe, nie było to mięso super – same zrzynki, drobne kawałeczki

 

 

Osłonka białkowa FI 65, czy ktoś wie jak to wiązać, zwłaszcza u góry ? (nigdy nie robiłem grubej kiełbasy).

 

 

Mięso peklowane na sucho (sól + saletra) w lodówce temp +6C*, przez 5 dni. tam gdzie jest kamień u góry to zalewa (szynki, żeberka, golonka) przez 10dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178762
Udostępnij na innych stronach

Przed nabiciem to wiąże się najlepiej na klamce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178763
Udostępnij na innych stronach

bartnik, :clap: :clap: :clap:

no wytrwałość jest...... :)

Ja kiedyś przez 5 godzin czyściłem 20 kg żołądków drobiowych....

może się znudzić :D a tutaj 7 godzin ciachania " kosą " :D

No czekam na efekt końcowy.... ile bym dał, aby dorwać gdzieś wołówkę w dobrej cenie :)

U nas kg wołowego rysuje się w okolicach od 20 do 30euro za kg :sad: :sad: :sad:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178765
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś pokazać, jak się wiąże, może na zdjęciu, lub namiar na wiązanie?

 

 

Młoda wołowina u nas PL, też jest w cenie (inaczej to wygląda gdy ma się małe gospodarstwo, i karma tradycyjna), lecz też koszta: kolczyki, wykarmić, ubój w masarni, opłaty za robotę, weterynarza, utylizacja odpadów poubojowych, transport.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178767
Udostępnij na innych stronach

Osłonka białkowa FI 65, czy ktoś wie jak to wiązać, zwłaszcza u góry ? (nigdy nie robiłem grubej kiełbasy).

Osłonki potnij na sucho, na odpowiednie dla ciebie odcinki.

Przed wiązaniem koniecznie namoczy w 10% roztworze soli z wodą, temperatura wody ok 20-25C

Osłonki zrobią się miękkie i łatwo zwiążesz używając najprostszego węzła np. na supełek.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178768
Udostępnij na innych stronach

Witam, namoczyć i wiązać. musi być mocno upchane w środku, jeden supeł, to będzie mało, więcej trzeba w poziomie, na górze wisieć będzie. wędzone na gorąco, a później parzone. Wytrzymać to musi, ażeby strat sobie nie narobić, gdy pęknie, czy zsunie się sznurek, (od razu pytam).

 

[ Dodano: Czw 06 Paź, 2011 22:19 ]

Mi się coraz lepiej podoba robić dobre wyroby, muszę pracę zmienić na masarnie!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178770
Udostępnij na innych stronach

No właśnie ja miałem o to zapytać.... mam zamiar robić swoją 1wszą w życiu Krakowska. Czy zawsze 3eba namaczać osłonki w roztworze soli? Jak długo? Mogłbym prosić o jakiś fajny przepis na priv? Dziękówka :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178773
Udostępnij na innych stronach

Czy zawsze 3eba namaczać osłonki w roztworze soli? Jak długo?

Trzeba.

10% roztwór soli z wodą, temperatura ok 20-25C , minimum 15 minut.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178776
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem aż takim znawcom Ale tak do krakowskiej suchej tylko mięso wołowe.

W większości tam jest wieprzowina. Na 5kg 0,5 kg wołowego kl II. (w/g przepisu)

Może wołowa krakowska. :wink: bardziej pasuje.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178777
Udostępnij na innych stronach

Witam, zgadza się, mam kilka przepisów i improwizuję. Krakowska sucha ma więcej przypraw i słonina 0,5kg na 5kg mięsa, zaś mięso pasuje z krakowska szynkowa wołowa. Ja mam problem, ilość przypraw w przepisach muszę dać dużo więcej (nie wiem jak to nazwać, jak nie popierze-przyprawa, to nie smakuje). :grin:

 

Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178779
Udostępnij na innych stronach

Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=38056#38056

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178782
Udostępnij na innych stronach

No wyroby przednie.

Napisze tylko ze jak bedziesz parzyl to nie pozwol aby temp. podskoczyla wiecej jak 85 stopni bo jest duze prawdopodobienstwo ze oslonki moga peknac(wszystko zalezy od ubicia i od wymieszania farszu-ja np. farsz do krakowskiej,zywieckiej czy szynkowej duzo dluzej mieszam jak przy normalnej kielbasie).No i oczywiscie nie parz wszystkiego naraz to tak dla bezpieczenstwa ze jak nawet wybuchna to cosik jeszcze zostanie.

Jak napisalem cos niechcaco niedorzecznego to prosze starszyzne o poprawienie.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178784
Udostępnij na innych stronach

Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe.

Znalazłam zdjęcie bardzo skutecznej metody wiązania batonów o dużym przekroju.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=210212#210212

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178787
Udostępnij na innych stronach

Eanna, pomoc niedocenienia, bardzo pomogłaś. Ja szukałem, lecz nie bardzo wiedziałem co wpisać do szukaj. Dziękuję, a temp. parzenia wody max 85C* pamiętam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093&highlight=tricki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.