miro Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Pozostało uczyć się na własnych błędach.Tylko rzecz w tym, że ty nie popełniasz błędów ale .... może to zabrzmieć dziwnie przenosisz się w czasie i wracasz do tego co dobre. Co mi pozostało ze szczeniactwa: - cudowny zapach wędzonek - smak tłuszczyku lejącego się po policzkach ze świeżo wyciągniętej z wędzarni kiełbasy ... jeśli dziadek pozwolił - boczek z chlebem który rozpływał się w ustach - wędzonki które wisiały tygodniami w szafie na balkonie bez lodówki a ja je ..... kąsałem żeby matka z ojcem nie zauważyli - kąsek słoniny ukradkiem odkrojony - itp .... czego już z tych rarytasów nie wspomnę A czy skórka była twarda czy miękka, zabij mnie, ale nie pamiętam. Widać było mi to obojętne. Co do "dobrego" masorza to pamiętam tylko tyle, że kości dla psa zostawały. Reszta była w wyrobach. Dziś dla siebie i mojego syna staram się te czasy odtworzyć i nic mnie tak nie cieszy jak słowa syna "tato, ale to pierwsza klasa smakuje, kiedy będziemy znowu wędzić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Wieprzowe; 2 gatunek i Pisząc gatunki masz na myśli klasy? Ja dałem lód 1,5kg na około 18kg mięsa. Może za mało mieszane? Latem to o wiele za dużo. Mieszanie też nie było do mokrej głowy. dlatego że jest dużo błon … i się na nożyku owija Błony nie mogą się owijać na nożyku, może za słabo dokręcasz sitko? Chcąc mieć duże kawałki mięska w kiełbasie - krój nożem na większe kawałki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Miro; staram się, też błędy popełniam, tyle że gdy piekę klops, kotlet zaraz można skosztować i następnym razem poprawić. Zaś przy robieniu więcej jedzenia, co wystarczy na 2 miesiące i jeszcze gdy nie wyjdzie, to jest ból – nie dobre a zjeść trzeba… Pis67; tak, gatunek drugi mięsa = klasa. Mieszałem / ugniatałem, wiadomo, fajnie się kleiło i od ręki odchodziło. Z ilością wody za dużo, mięso mrożone ono całkiem nie było rozmrożone, (gdy się całkiem rozmrozi to i woda wypływa z niego) – to widać na pierwszych zdjęciach, na tej dużej desce woda się pojawiła, zanim pokroiłem wszystko, trochę czasu upłynęło, w temp.+20, środek kawałków mięsa był nie rozmrożony, że zamrożone pokroiłem – przy klasyfikacji i zaraz peklosól i do lodówki na 4 dni. Zapeklowało się całe ale i wodę wchłonęło tę z zamrożonego mięsa (teraz myślę i to może być błąd). Sitko mocno dokręcam, że odkręcam stukając po wypustkach młotkiem, klucza do tej dużej nakrętki jeszcze nie dorobiłem. Bardziej miałem namyśli że przed nożykiem na-owija się dużo błon, (wiadomo 3 klasa – to wszystkie błony wycięte z mięsa), już nie tnie nóż tylko przeciska, trzeba rozkręcić i usunąć je. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 fajnie się kleiło i od ręki odchodziło. A to mnie zaskoczyłeś.Bo albo się kleiło,albo odchodziło od ręki.Jak jest dobrze wyrobione i ma odpowiedni skład to sie klei i trzyma się dłoni nawet jak ją odwrócisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dobrze wyrobione mięso bierzesz coś na wzór dużego kotleta przyklejasz do dłoni,podnosisz do góry odwracasz i nie ma prawa odpaść Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 wędzenie na gorąco, na koniec podnieść temp. 80-90*C przez pół godz. do osiągnięcia w środku kiełbasy 68-70*C = tego nie mogłem spełnić, 1,5godz grzałem drewnem, temp. wychodzenia dymu 80-90*C, lecz w środku w kiełbasie temp. niechciała wzrosnąć, bardzo powoli, udało mi osiągnąć 65*C w środku. Jakby wszyscy miezyli tem.wewnatrz batonu w czasie dopiekania to by sie zdziwili ile czasu to zajmuje i napewno nie tylko Ty miales problem z osiagnieciem odpowiedniej tem.wewnatrz. Czasy podane do zapiekania sa wzgledne i zaleza w duzej mieze od wilgotnosci w wedzarni i raczej malo realne w naszych warunkach domowych. Tak ze zawsze sceptycznie czytam jak to kielbasa byla zapiekana 30 min. Piekarnik plus miska z woda daje lepsze rezultaty. Pozatym masz odpowiedz na twarde jelito . Kielbasa niejest scisla bo przelales woda do mies mrozonych raczej odpuscil bym dodatek wody ewentualnie 2% max do rozpuszczenia przypraw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 witam arkadiusz, myślałem że jak dobrze wyrobione jest, to farsz trzyma się sam w kupie, a do ręki już nic się nie klei pod koniec mieszania, widać że źle to rozumiem (nigdy nie odwracałem dłoni aby się trzymał). marcus; Masz absolutną rację, podpiekanie czas i temp. w kiełbasie. Przy wędzeniu przez 1,5godz w temp. 50-60*C temp. w środku w kiełbasie miałem 42*C, później podpiekanie temp. wyższe 80-90*C a w środku bardzo powoli wzrastała, może 1stopień na 10min, w każdym razie 1,5godz dało się podnieść do 65 w środku, a to i tak jeszcze mało jest, norma 68-70*C. I przelałem wodą, a myślałem że więcej dam to lepiej (przedobrzyłem). Miałem taki przypadek wcześniej, w kiełbasie myśliwska i dziadka na 4kg mięsa +200ml wody, po parzeniu było dobrze, zaś w kiełbasie swojska i ślązka, do której nie dałem ani kropli wody konsystencja była gorsza, a po parzeniu i powieszeniu na kije u góry w osłonce powstał tłuszcz który się oddzielił i był nie dobry. dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 witam Boczek, jak pisałem na str.3 …. wisiał powieszony w lodówce 3 dni (prace z sianem). Dziś doczekał się wędzenia (dość duże kawałki) Wędzone 4 godz. Oscypek. sierpień temp. w cieniu ponad 30*C, ser wędzić max 45*C, rzecz wręcz niemożliwa, przez palenie pod beczką w szufladzie, będę musiał pomyśleć nad innym dymieniem, nie mam skąd odwzorować. Sery te były robione 3x po 12L mleka, te pierwsze dobrze obsuszyły się w lodówce, zaś te ostatnie nie za bardzo (od przodu ten środkowy), a że są takie krzywe w wszystkie strony, to od temperatury podczas wędzenia, chyba 4 razy podskoczyła do 60, (w międzyczasie robiłem w zaniedbanym ogrodzie –warzywniaku). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-172995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 będę musiał pomyśleć nad innym dymieniem, nie mam skąd odwzorować To pomyśl o dymogeneratorze.Idealny do beczki.A boczusie i serki pierwyj sort :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Bartnik , super wędzenie . :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Witam, kiełbasa w konsystencji z mięsa mrożonego wyszła mi tak sobie, sery pokrzywiły się od temp. lecz smakowo super dobre. Jedynie co dobrze wyszło to ten boczek, peklowany przez 5 dni w solance według tabeli dziadka w lodówce, później wisiał na haku przez 3 dni też w lodówce (brak czasu na wędzenie), jest najlepszy. Muszę do mojej beczki wędzarniczej zrobić dymo-generator, specjalnie dla sera. Przy temp. powietrza w cieniu jaka jest w sierpniu, ser bardzo trudno u-wędzić. Czytam tu na forum i znalazłem dość ciekawe rozwiązania: SMOKE DADDY, VENTURA, DG, i by roger (konstrukcja prosta i działa). Muszę więcej po-czytaćDziękuję z zainteresowanie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-173236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Października 2011 Witam, większość została zjedzona, więc coś trzeba zrobić. Mięso pochodzi z uboju byczka (wołowe), zaplanowałem że zrobię krakowską sucha. (w środku słonina w kostkę o boku 12mm) 1 gatunek wołowe, wszystko nożem krojone przez 7godz. 3 gatunek wołowe, nie było to mięso super – same zrzynki, drobne kawałeczki Osłonka białkowa FI 65, czy ktoś wie jak to wiązać, zwłaszcza u góry ? (nigdy nie robiłem grubej kiełbasy). Mięso peklowane na sucho (sól + saletra) w lodówce temp +6C*, przez 5 dni. tam gdzie jest kamień u góry to zalewa (szynki, żeberka, golonka) przez 10dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Października 2011 Przed nabiciem to wiąże się najlepiej na klamce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Października 2011 bartnik, :clap: :clap: :clap: no wytrwałość jest...... Ja kiedyś przez 5 godzin czyściłem 20 kg żołądków drobiowych.... może się znudzić a tutaj 7 godzin ciachania " kosą " No czekam na efekt końcowy.... ile bym dał, aby dorwać gdzieś wołówkę w dobrej cenie U nas kg wołowego rysuje się w okolicach od 20 do 30euro za kg :sad: :sad: :sad: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Października 2011 Może ktoś pokazać, jak się wiąże, może na zdjęciu, lub namiar na wiązanie? Młoda wołowina u nas PL, też jest w cenie (inaczej to wygląda gdy ma się małe gospodarstwo, i karma tradycyjna), lecz też koszta: kolczyki, wykarmić, ubój w masarni, opłaty za robotę, weterynarza, utylizacja odpadów poubojowych, transport. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Października 2011 Osłonka białkowa FI 65, czy ktoś wie jak to wiązać, zwłaszcza u góry ? (nigdy nie robiłem grubej kiełbasy).Osłonki potnij na sucho, na odpowiednie dla ciebie odcinki. Przed wiązaniem koniecznie namoczy w 10% roztworze soli z wodą, temperatura wody ok 20-25C Osłonki zrobią się miękkie i łatwo zwiążesz używając najprostszego węzła np. na supełek. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Października 2011 Witam, namoczyć i wiązać. musi być mocno upchane w środku, jeden supeł, to będzie mało, więcej trzeba w poziomie, na górze wisieć będzie. wędzone na gorąco, a później parzone. Wytrzymać to musi, ażeby strat sobie nie narobić, gdy pęknie, czy zsunie się sznurek, (od razu pytam). [ Dodano: Czw 06 Paź, 2011 22:19 ] Mi się coraz lepiej podoba robić dobre wyroby, muszę pracę zmienić na masarnie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Października 2011 No właśnie ja miałem o to zapytać.... mam zamiar robić swoją 1wszą w życiu Krakowska. Czy zawsze 3eba namaczać osłonki w roztworze soli? Jak długo? Mogłbym prosić o jakiś fajny przepis na priv? Dziękówka Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Października 2011 Czy zawsze 3eba namaczać osłonki w roztworze soli? Jak długo?Trzeba. 10% roztwór soli z wodą, temperatura ok 20-25C , minimum 15 minut. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Października 2011 Nie jestem aż takim znawcom Ale tak do krakowskiej suchej tylko mięso wołowe.W większości tam jest wieprzowina. Na 5kg 0,5 kg wołowego kl II. (w/g przepisu)Może wołowa krakowska. :wink: bardziej pasuje. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Października 2011 Witam, zgadza się, mam kilka przepisów i improwizuję. Krakowska sucha ma więcej przypraw i słonina 0,5kg na 5kg mięsa, zaś mięso pasuje z krakowska szynkowa wołowa. Ja mam problem, ilość przypraw w przepisach muszę dać dużo więcej (nie wiem jak to nazwać, jak nie popierze-przyprawa, to nie smakuje). :grin: Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Października 2011 Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=38056#38056 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Października 2011 No wyroby przednie.Napisze tylko ze jak bedziesz parzyl to nie pozwol aby temp. podskoczyla wiecej jak 85 stopni bo jest duze prawdopodobienstwo ze oslonki moga peknac(wszystko zalezy od ubicia i od wymieszania farszu-ja np. farsz do krakowskiej,zywieckiej czy szynkowej duzo dluzej mieszam jak przy normalnej kielbasie).No i oczywiscie nie parz wszystkiego naraz to tak dla bezpieczenstwa ze jak nawet wybuchna to cosik jeszcze zostanie.Jak napisalem cos niechcaco niedorzecznego to prosze starszyzne o poprawienie. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Października 2011 Ja bym prosił o jakieś info jak wiązać te osłonki białkowe.Znalazłam zdjęcie bardzo skutecznej metody wiązania batonów o dużym przekroju. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=210212#210212 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Października 2011 Eanna, pomoc niedocenienia, bardzo pomogłaś. Ja szukałem, lecz nie bardzo wiedziałem co wpisać do szukaj. Dziękuję, a temp. parzenia wody max 85C* pamiętam. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1093&highlight=tricki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5344-w%C4%99dzonki-bartnika-z-elektrycznej-beczki/page/3/#findComment-178789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.