Bogdan1947 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2011 Jestem w trakcie produkcji (peklowanie) salcesonu białego. Miał być wg Dziadka, ale nie udało mi się zebrać składników wg receptury.Mam pytania:1. Nie dodam skórek bo nie nie mam, w to miejsce dodam zamiast jednej dwie nogi wp2. Czy z ozorków do salcesonu trzeba usunąć całą skórkę? kupiłem takie ze zdartą skórką z przodu, w tylnej części jeszcze jest. Zona jak robi na obiad to usuwa całą.3. Czy mięso z nóg zmielić, czy tylko ręcznie rozdrobnić? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2011 Możesz zastąpić skóry nóżkami.Z ozorków trzeba zdjąć całą skórę.Mięso z nóżek możesz zmielić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź, skórkę z ozorków wyskrobię. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2011 Udało mi się kupić tanio ozorki wp.,dzisaj je zapeklowałem,a potem jak je ugotuję mam zawsze problem jak ściągnąć skórkę z języków? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2011 Ostatni dowiedziałem się od Bagno ,że : Proponuję sparzyć w wodzie o temperaturze 65-70 C. Tylko na ozorku jest cienka i grubsza warstwa, dlatego musisz kontrolować stopień parzenia i zdejmować to, co daje się zdjąć a później do wody. Tylko nie rób tego na czas tylko na oderwalność naskórka. Możliwe, że przypadku grubej warstwy należy zwiększyć temp. wody. Powinieneś ściągnąc skórę przed peklowaniem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2011 mam zawsze problem jak ściągnąć skórkę z języków?może to jakieś dziennikarskie języki :grin: - a już na poważnie...może głupio, ale spytam czy ściągasz na gorąco? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2011 ale spytam czy ściągasz na gorąco? A co proponujesz na zimno? :grin: Tak na marginesie to jaki to jest salceson biały ozorkowy? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2011 Salceson - bo salcesonBiały - bo nie czarnyOzorkowy - bo dominującym mięsem będą ozorki :grin: Moja żona, aby obrać ozorki ze skórki polewa je wrzątkiem i skrobie, potem znowu polewa i skrobie, potem.... i tak do skutku Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Marca 2011 salceson biały ozorkowy? Wystarczyło by : salceson ozorkowy :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Marca 2011 Skórę z ozorków zdejmowałem dosyć skutecznie tak:-trochę pogotować w wodzie,-gorące wrzucić do zimnej wody,-po chwili zdziera się skórę dosyć łatwo,-gotować ponownie tyle ile potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2011 Pewno wystarczyłoby "salceson ozorkowy" dodałem "biały" ponieważ niejednokrotnie jadłem czarny ozorkowy. :grin: Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2011 Bo klasyczny ozorkowy to jest z dodatkiem krwi i dlatego nie jest biały . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2011 Kol. andy dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2011 mam zawsze problem jak ściągnąć skórkę z języków?Kol. Nestor chyba sobie z nas pokpiwa :wink: :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2011 Salceson zrobiony, studzi się, jutro degustacja.Skórka z ozorków bardzo ładnie zchodziła po ugotowaniu.Czy mogę zamrozić taki salceson? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2011 Czy mogę zamrozić taki salceson?. Jak najbardziej. Ja mrożę i nic się nie dzieje. Niesposób zjeść wszystko na jeden raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź, obawiałem się czy potem nie straci spoistości. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2011 Czy mogę zamrozić taki salceson? Cześć Salceson dobry jak świeży, jak większość podrobowych. Mrożenie nie jest wskazane ale jak nie ma wyjścia. Dobre wyjście poszukać kogoś kto tak jak Ty robi wyroby, podzielić się a kiedy przyjdzie pora dostać "działkę". Tak na wsi do tej pory się dzielą, choćby cielakiem, bykiem itp :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2011 PaplaPomysł dobry, nawet bardzo. Ale jak się nie ma takiego kogoś, wyjście jedno pozostaje.No, jest jeszcze jedno, mogę obczęstować. :wink: Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2011 Pomysł dobry, nawet bardzo Pomysł może i dobry tylko pamiętaj ,że ten obdarowany musi mieć taki sam smak jak Ty i na odwrót.http://emotikona.pl/emotikony/pic/45chill.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2011 Dam radę, nie ma tego aż tak dużo. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam, już ostygł i zaczął się strasznie kurczyć :thumbsup: :grin: Tu można jeszcze go zobaczyć:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=183185#183185 Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Grudnia 2011 A co sądzicie o salcesonie z ozorów cielęcych,młodego jelenia ,serc cielęcych i jelenia ,golonki wieprzowej, skórki. jakie proporcje radzicie i jak to pociąć . mój czasami wychodzi jak mielonka nie czuć tego jadu salcesonu.. toma [ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 22:50 ]czy peklujecie według przepisu dziadka. wszyscy chwalą na forum ten przepis. toma Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-190758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Grudnia 2011 co sądzicie o salcesonie z ozorów cielęcych,młodego jelenia ,serc cielęcych i jelenia ,golonki wieprzowej, skórki. jakie proporcje radzicie i jak to pociąć . salceson proporcje hipotetyczne: ozory 1-15szt - grubo krojone serca 1-5szt Mielone 6mm golonka -1-3szt krojone grubo, skóra mielona 4mm skórki wieprzowe 0,5-2kg mielone 4mm czy peklujecie według przepisu dziadka. wszyscy chwalą na forum ten przepis. Ja nie, ale spróbuj. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-190761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.