Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie produkcji (peklowanie) salcesonu białego. Miał być wg Dziadka, ale nie udało mi się zebrać składników wg receptury.

Mam pytania:

1. Nie dodam skórek bo nie nie mam, w to miejsce dodam zamiast jednej dwie nogi wp

2. Czy z ozorków do salcesonu trzeba usunąć całą skórkę? kupiłem takie ze zdartą skórką z przodu, w tylnej części jeszcze jest. Zona jak robi na obiad to usuwa całą.

3. Czy mięso z nóg zmielić, czy tylko ręcznie rozdrobnić?

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/
Udostępnij na innych stronach

Możesz zastąpić skóry nóżkami.Z ozorków trzeba zdjąć całą skórę.Mięso z nóżek możesz zmielić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151309
Udostępnij na innych stronach

Ostatni dowiedziałem się od Bagno ,że :

 

Proponuję sparzyć w wodzie o temperaturze 65-70 C. Tylko na ozorku jest cienka i grubsza warstwa, dlatego musisz kontrolować stopień parzenia i zdejmować to, co daje się zdjąć a później do wody.

Tylko nie rób tego na czas tylko na oderwalność naskórka. Możliwe, że przypadku grubej warstwy należy zwiększyć temp. wody.

 

Powinieneś ściągnąc skórę przed peklowaniem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151402
Udostępnij na innych stronach

mam zawsze problem jak ściągnąć skórkę z języków?

może to jakieś dziennikarskie języki :grin:

- a już na poważnie...może głupio, ale spytam czy ściągasz na gorąco?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151404
Udostępnij na innych stronach

ale spytam czy ściągasz na gorąco?

A co proponujesz na zimno? :grin:

 

Tak na marginesie to jaki to jest salceson biały ozorkowy?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151406
Udostępnij na innych stronach

Salceson - bo salceson

Biały - bo nie czarny

Ozorkowy - bo dominującym mięsem będą ozorki :grin:

Moja żona, aby obrać ozorki ze skórki polewa je wrzątkiem i skrobie, potem znowu polewa i skrobie, potem.... i tak do skutku

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151417
Udostępnij na innych stronach

Skórę z ozorków zdejmowałem dosyć skutecznie tak:

-trochę pogotować w wodzie,

-gorące wrzucić do zimnej wody,

-po chwili zdziera się skórę dosyć łatwo,

-gotować ponownie tyle ile potrzeba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151422
Udostępnij na innych stronach

Bo klasyczny ozorkowy to jest z dodatkiem krwi i dlatego nie jest biały .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151503
Udostępnij na innych stronach

mam zawsze problem jak ściągnąć skórkę z języków?

Kol. Nestor chyba sobie z nas pokpiwa :wink: :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151662
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę zamrozić taki salceson?

. Jak najbardziej.

Ja mrożę i nic się nie dzieje. Niesposób zjeść wszystko na jeden raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151818
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę zamrozić taki salceson?

Cześć

Salceson dobry jak świeży, jak większość podrobowych.

Mrożenie nie jest wskazane ale jak nie ma wyjścia.

Dobre wyjście poszukać kogoś kto tak jak Ty robi wyroby,

podzielić się a kiedy przyjdzie pora dostać "działkę".

Tak na wsi do tej pory się dzielą, choćby cielakiem, bykiem itp :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151828
Udostępnij na innych stronach

Pomysł dobry, nawet bardzo

Pomysł może i dobry tylko pamiętaj ,że ten obdarowany musi mieć taki sam smak jak Ty i na odwrót.http://emotikona.pl/emotikony/pic/45chill.gif

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151854
Udostępnij na innych stronach

Witam, już ostygł i zaczął się strasznie kurczyć :thumbsup: :grin:

Tu można jeszcze go zobaczyć:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=183185#183185

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-151970
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

A co sądzicie o salcesonie z ozorów cielęcych,młodego jelenia ,serc cielęcych i jelenia ,golonki wieprzowej, skórki. jakie proporcje radzicie i jak to pociąć . mój czasami wychodzi jak mielonka nie czuć tego jadu salcesonu..

toma

 

[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 22:50 ]

czy peklujecie według przepisu dziadka. wszyscy chwalą na forum ten przepis.

toma

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-190758
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o salcesonie z ozorów cielęcych,młodego jelenia ,serc cielęcych i jelenia ,golonki wieprzowej, skórki. jakie proporcje radzicie i jak to pociąć .

salceson proporcje hipotetyczne:

 

ozory 1-15szt - grubo krojone

serca 1-5szt Mielone 6mm

golonka -1-3szt krojone grubo, skóra mielona 4mm

skórki wieprzowe 0,5-2kg mielone 4mm

 

:cool:

 

czy peklujecie według przepisu dziadka. wszyscy chwalą na forum ten przepis.

Ja nie, ale spróbuj. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5349-salceson-bia%C5%82y-ozorkowy/#findComment-190761
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.