Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy robiona wg konkretnego przepisu?

Rzadko trzymam się przepisów ,a skład tej kiełbasy to

 

3kg schabu -szarpak

5kg szynki -szarpak

1kg łopatki -sitko5

1kg golonki -sitko3 dwa razy

 

przyprawy

pieprz 2g na 1kg

czosnek 1 główka na 10kg

peklosól 1,7dkg na 1 kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-151554
Udostępnij na innych stronach

przepis bez wędzenia, bez parzenia bez nadziewania super

dzisiaj wędzona jutro degustacja.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-151558
Udostępnij na innych stronach

bardo szybki przepis bez wędzenia, bez parzenia bez nadziewania super

Po zmieleniu wszystko do mieszarki plus około 500ml wody mieszanie 10minut i do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponowne mieszanie około15minut i nadziewanie do osłonek białkowych . Osuszanie 1godzinę wędzenie 3godziny ciepłym dymem,parzenie około 1 godzinę temperaturze około 85 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-151633
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przyszła pora na necówkę dawno jej nie robiłem

Jacku przypomniałeś "zająca",zawsze wcześniej sobie zawiń polędwiczkę do

farszu,następnie na otokę i zawiń :arrow: lepiej się będzie zawijać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-152676
Udostępnij na innych stronach

jacekn,

gdzie nabyłeś otokę?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153352
Udostępnij na innych stronach

jacekn,

gdzie nabyłeś otokę?

Zdobyłem przez przypadek jadąc autem zauważyłem że zbijają świniaka zatrzymałem się i spytałem co robią z otoką ,a oni na to że wyrzucają .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153392
Udostępnij na innych stronach

Zdobyłem przez przypadek jadąc autem zauważyłem że zbijają świniaka zatrzymałem się i spytałem co robią z otokom ,a oni na to że wyrzucają .

Zupełnie jak w bajce Żwirek i Muchomorek. Ty bystrzacho... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153393
Udostępnij na innych stronach

gdzie nabyłeś otokę?

 

Niebawem pojadę do ubojni , popytam :smile: Jak będzie taka możliwość to zakupię . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153396
Udostępnij na innych stronach

Według mnie , to można zrobić na bazie mielonki w oslonce barierowej , z tą różnicą , że opakowanie jest inne

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153636
Udostępnij na innych stronach

Mogę prosić o dokładny przepis ? Przymierzam się do konserw i laikiem jestem w tej materii.

Podam ci skład na 1kg farszu potem możesz zrobić wielokrotność tego przepisu.

 

1kg łopatki

1,7dkg pół na pół sól i peklosól

2g pieprzu

2ząbki czosnku

trochę majeranku i gałki muszkatołowej

Zmielić na sitku 8 wymieszać z przyprawami i odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce.następnie nałożyć do słoi zostawiając trzy centymetry luzu od góry słoja.

Parzyć około dwie godziny.

 

Według mnie , to można zrobić na bazie mielonki w oslonce barierowej , z tą różnicą , że opakowanie jest inne

Można zrobić w osłonce nie jest tylko różnica w opakowaniu ale w czasie przechowywania .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-153754
Udostępnij na innych stronach

Od wczoraj pekluję mięsko na świąteczne wędzonki.

do świąt jeszcze troszkę. Ile dni zamierzasz peklować?

 

Wczoraj zrobiłem trochę pasztetu drobiowego.

Podaj przepis.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/#findComment-155559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.