Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam male pytanko

Co moze byc przyczyna ze przy wedzeniu wystepuje lekka kwasowosc ???

Chodzi mi o wedzonki i kurczaki nie o kielbasy????

Wedze dokladnie tym samym drzewem i nie wiem czemu to dzis wystapilo wedzonki jeszcze sie wedza natomiast kurczaka wlasnie wyjalem i zaczalem konsumpcje i skorka jest lekko kwasna???

Co do wedzonek to jeszcze nie wiem ale jak dotykam na dole wedzonek to sok tez jest lekko kwaskowaty???

Mial moze ktos cos takiego ???

 

A wedzenie odbywa sie w temp. 40-50 stopni na chwilke tylko wskoczylo 57 ale to nie trwalo wiecej jak 20 sekund

 

pozdrawiam

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

wedzarnie grzalem ponad godzine potem wedzonki wisialy bez dymu nastepna godzine?? w temp 45 stopni

No i nie wiem jak z tym kurczakiem bo jedni jeszcze cieply wsadzaja do wedzarki po sparzeniu a jeszcze inni go obsuszaja i wtedy dopiero wedza ale ja juz robilem tak i tak i nie bylo tak wczesniej???

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152260
Udostępnij na innych stronach

Wszystko musi zostać bardzo dokładnie osuszone przed wędzeniem.

Ten temat był już kilka razy wałkowany i sporo ciekawych informacji znajdziesz na forum. Włącz wyszukiwarkę. Wpisz np. kwaśne wędliny.

PS.

Mogą być wilgotne również zrębki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152263
Udostępnij na innych stronach

wszystko bylo Maxell dobrze osuszone (wiem ze jeszcze calej pracy domowej nie odrobilem :tongue: ale caly czas czytam i probuje opanowac doglebnie material ale z tym sie mi jeszcze troche zejdzie :wink: ) a nastepnie przed zadymieniem wisialy jeszcze godzine w 45 stopniach. Nie wiem mnie sie wydaje ze to pogoda??

 

Ale ja nie jestem expertem wiec pytam Was czy aby nigdy wczesniej sie Wam mimo wykonania wszystkiego tak jak zawsze(czytaj wedlug recepty) nie stalo sie cos takiego mam poprostu wrazenie ze dzis u nas jakas taka przyducha wiatru wogole nie ma a dym tez jakos inaczj z komina wychodzi ciezko mu jakos

 

Pozdro

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152267
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o to byś poznawał wszystko. Zapoznaj się choćby z tym tematem. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866&highlight=kwa%B6ne+w%EAdliny

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152268
Udostępnij na innych stronach

a co do kurczaka to pisalem ze roznie sie robi

 

F. Studzenie.

Kurczaka wyjmujemy ostrożnie żeby nie uszkodzić kładziemy na talerz lub inne naczynie żeby przestygł i po około 30 minutach wyjmujemy zieleninę ze środka kurczaka (jak by była obok wędzarnia to jeszcze ciepłego można wędzić). Kurczaki wieszamy za skrzydełka w specyficzny sposób sznurek idzie pod skrzydełka tak że skrzydełka są rozłożone.

 

Tak pisze Dziadek i jakie jest wytlumaczenie??????

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152269
Udostępnij na innych stronach

Takie, że gorący kurczak błyskawicznie odparowuje i przesycha podczas stygnięcia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152270
Udostępnij na innych stronach

Maxell ten temat juz czytalem dawno temu bo kiedys mialem podobny przypadek

 

A co do osuszania kurczaka jak trzeba robic??????????? wkladac jeszcze goracego czy osuszac?????

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152272
Udostępnij na innych stronach

Możesz go włożyć do wędzarni gorącego, ale wędzić zaczynasz dopiero kiedy jest suchutki. Do tego czasu osuszasz gorącym powietrzem bez dymu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152273
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Maxell

Poczekam moze ktos tez mial cos takiego i moze myslal podobnie jak ja???

 

[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 16:47 ]

No to se tak dedukuje i mysle ze ta temp dla kurczak 50 stopni moze za mala ??

sam juz nie wiem ale mysle ze tu popelnilem blad wsadziwszy go i odrazu go wedzilem o tym nie pomyslalem myslalem ze tak mozna.No nic Maxell mysle ze tu tkwii ta przyczyna choc nie jestem na 100 % przekonany bo nie raz juz go wedzilem a postepowalem tak samo.Dzieki za znalezenie rozwiazania mojego problemu

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152274
Udostępnij na innych stronach

Jak kiedyś wędziłem kurczaka wg Dziadka w wędzarni Grzegorza. Sama skórka była kwaśna. Przyczyna prosta - zbyt mały przewiew powietrza w komorze, wilgotne (stare) trociny (pomyliłem torby) i niedokładne osuszenie kuraka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152275
Udostępnij na innych stronach

odrazu go wedzilem

Od razu po wsadzeniu do wędzarni się nie wędzi tylko osusza z godzinkę może dłużej a potem wędzi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152283
Udostępnij na innych stronach

wedzarnie grzalem ponad godzine potem wedzonki wisialy bez dymu nastepna godzine?? w temp 45 stopni

No i nie wiem jak z tym kurczakiem bo jedni jeszcze cieply wsadzaja do wedzarki po sparzeniu a jeszcze inni go obsuszaja i wtedy dopiero wedza ale ja juz robilem tak i tak i nie bylo tak wczesniej???

Nie ważne ile czasu suszyłeś, ważne czy kurczak był suchy, brak przepływu powietrza sprawi, że wilgoć pozostanie mimo temperatury. Skóra musi być sucha jak pergamin.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152286
Udostępnij na innych stronach

Obsuszamy jak wędzonki .Nie wkładamy mokrego do wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152304
Udostępnij na innych stronach

Można jeszcze dyskutować, ale nad rozlanym, mlekiem. Czy z osób , które udzieliły porad, ma w 100% dowód na to co opisuje i temat jest powodem kwaśnych wędzonek!!!!!! :grin:

Psd. :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152305
Udostępnij na innych stronach

Czy z osób , które udzieliły porad, ma w 100% dowód na to co opisuje i temat jest powodem kwaśnych wędzonek!!!!!!

Na pewno to Kopernik nie żyje,choć na pogrzebie nie byłem i mogę mieć wątpliwości :wink: .A wracając do meritum.Na pewno nie wędzi się od razu bez osuszania i nie wkłada się mokrego do wędzarni.Tyle i tylko tyle.Nie wypowiadałem się na temat kwaśnej skórki. :mellow: więc proszę mi nic nie imputować :grin:

 

A co do kwaśnych wędzonek to proponuję:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866&postdays=0&postorder=asc&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki&start=0

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152308
Udostępnij na innych stronach

Ja mam, gdyż przytrafiła mi się podobna historia i znalazłem przyczynę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152318
Udostępnij na innych stronach

Na początku mojej przygody z masarstwem domowym, miałem raz kwaśną (lekko) kiełbasę.

Otóż mięso na kiełbase (już nie pamiętam jaką) peklowałem i nadziewałem w domu (Wrocław) a wędziłem na wsi ,50km od domu. Był lipiec, ciepło ,słoneczko dawało , a ja przebijam się przez korki na wieś , dojechałem po 1,5 godz.. Tam rozwieśiłem kiełbasy na kijach, i osuszałem na wiaterku ok. godz. W między czasie rozpaliłem pod beczką i jak juz było dużo żaru powiesiłem kiełbasę do osuszenia całkowitego, i jak wyschła dołem dymu i dość szybko mi się uwędziła. Na drugi dzień próba, - kiełbasa dobra acz kolwiek trochę kwaśna, ki diabeł myślę sobie cały proces niby dobry a kiełbaski kwaśne. Po krótkim namyśle, tylko jedna właściwa odpowiedz ciśnie się do głowy - kiełbasa zaparzyła się podczas transportu w plastikowym wiadrze. Gdybym kiełbasę rozłożył na tylnej kanapie (nawet na folji) to nic by się nie stało. I co myślicie że kiełbasą skarmiłem okoliczne psy , o nie kiełbasę wysuszyłem i łamałem po kawałku . Zjadłem ją sam przez 2 miesiące (a było tego z 10kg) i przeżyłem :grin:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152323
Udostępnij na innych stronach

Można jeszcze dyskutować, ale nad rozlanym, mlekiem. Czy z osób , które udzieliły porad, ma w 100% dowód na to co opisuje i temat jest powodem kwaśnych wędzonek!!!!!! :grin:

Psd. :grin: :grin: :grin:

Sam kiedyś doświadczyłem kwaśnych wędzonek, tak więc chętnie poczytam Twoją opinię !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152346
Udostępnij na innych stronach

Można jeszcze dyskutować, ale nad rozlanym, mlekiem. Czy z osób , które udzieliły porad, ma w 100% dowód na to co opisuje i temat jest powodem kwaśnych wędzonek!!!!!! :grin:

Psd. :grin: :grin: :grin:

Myślę, że mam. Jak zmajstrowałem dymogenerator projektu jpionki ( chylę czoła ), bardzo chciałem szybko spróbować wędzenia.

:blush: Stary a głupi, pojechałem do sklepu i kupiłem białą. Nawet nie wytarłem, a o suszeniu w pośpiechu też nie pomyślałem.

Od razu w dym i czekam. Jak wyjąłem kilka godzin była jeszcze zjadliwa, choć słabo uwędzona, później jeden kwas.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152350
Udostępnij na innych stronach

Czekam na stanowcze odpowiedz,i konkretnie odpowiadające za przyczynę. Mokre i bezpośrednio z solanki mogę wkładać do wędzarni mięso i ryby nigdy nie stwierdzeniem żadnych problemów!!! Setki wędzeń!!!! Proszę o zastanowienie się nad konkretną przyczyną. :idea:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/#findComment-152366
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.