Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobrze, ze mi powiedziałeś, i jeszcze jedno, po wyrosnięciu chleba w koszyku, normalnie go wyrzucić na blachę "do góry nogami" czy przenieść tak jak wyrastał ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

normalnie go wyrzucić na blachę "do góry nogami"

tak wtedy napięte ciasto to jest góra chleba :smile:...i nie zapomnij, że do koszyka dajemy złączeniem do góry :rolleyes:

złączeniem do góry

??? znowu coś nowego??? złączeniem ? :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Masz parę fotek z produkcji:

Dobrze wyrób ciasto uformuj kule przykryj ręcznikiem i daj na godzinę do wyrośnięcia

po godzinie odgazowywanie

uformuj bochenek przy formowaniu napinasz dół i sklejeniem dajesz do góryhttp://images45.fotosik.pl/748/5dd0cd2df2e2252fm.jpg

do koszyka niech wyrośnie dobrzehttp://images45.fotosik.pl/748/f6819fca6015ec43m.jpg po wyrośnięciu http://images47.fotosik.pl/747/b2df9d1df8a3cb8bm.jpgposypujesz trochę mąką i wyrzucasz na gorącą blachę nacinasz i do pieca :grin:

Jesteś wielki :) I o to chodzi w tym naszym projekcie :)

Teraz chleb na zakwasie będzie dla wszystkich "nie taki straszny jak go malują' :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Teraz chleb na zakwasie będzie dla wszystkich "nie taki straszny jak go malują'

to naprawę nic trudnego tylko trochę cierpliwości i można się zajadać własnoręcznie zrobionym chlebkiem ze swojskim masełkiem, wędlinkom, serem itd. :grin:

Najważniejsze dobrze wyrobić ciasto i koszyk też porządnie wysyp mąką możesz najpierw delikatnie posmarować go olejem wtedy mąka lepiej trzyma:grin:

Najważniejsze dobrze wyrobić ciasto

oj poświęce temu duużo czasu i serca :) jak przy wyrabianiu kiełbas i bułek :) ale mam "stracha' że szok... wszyscy oczekują efektów i pewnie sledzą te moje poczynania... miriam to juz tam paznokcie gryzie... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

domysliłem się, dałem troche wiecej... 450.... ale i maki ciut wiecej wyszło, chleb odgazowany rosnie... a zakwasowe tez rosna juz od 3 godzin... nie wiem jak je długo trzymac, powoli rosna...

zostało mi ok 150, 200 g zaczynu, wstawiłem dolodówki w słoiku, kiedy go dokarmiać? też raz dziennie, czy tylko jak bede chciał znowu piec chleb? Oczywiście te dwa dni wczesniej, acha i jaka makadokarmiać? żytnią czy pszenną, mistrzu :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

zostało mi ok 150, 200 g zaczynu, wstawiłem dolodówki w słoiku, kiedy go dokarmiać? też raz dziennie, czy tylko jak bede chciał znowu piec chleb? Oczywiście te dwa dni wczesniej, acha i jaka makadokarmiać? żytnią czy pszenną, mistrzu :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

jaka makadokarmiać? żytnią czy pszenną

jeżeli będziesz piekł chleby pszenne to dokarmiaj mąką pszenną, a jak żytnie to żytnią

zostało mi ok 150, 200 g zaczynu, wstawiłem dolodówki w słoiku, kiedy go dokarmiać

raz w tygodniu wystarczy jak go dokarmisz, a jak będziesz chciał piec to 12h prędzej wyciąg z lodówki dokarm tyle ile potrzebujesz zaczynu i gotowe teraz to już będzie proste :grin:
Przemek !!! Czy ten chleb na zaczynie tez pryskac woda ? podczas pieczenia ??? PILNE !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

CZAD !!! ale nie mam czasu zdjęć wkleić !!! Musze Bartka kłaść spac... REWELACJA !!! Klęcze na kolanach w kuchni przed chlebem !!! SZOK !!! Fotorelacja późnym wieczorem niestety...

No nie mogę... super !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Kurcze, bo ja już nie mam co obgryzać!!! :grin: :grin: :grin:

Cóż, dzieci mają swoje prawa :wink:, też muszę wyłączyć moją Dorkę-potworkę :wink:

Jak rzadko się wypowiadam na forum (raczej czytam) to też nie mogę się doczekać tym bardziej że ja nie miałem dobrych wyników/ Jestem wygodny i mam przepis na chlebek. Ale to na wszelki wypadek jeśli Tobie nie wyjdzie. :cool:
ja swój zaczyn wkładam do lodówki i do następnego razu nic a nic go nie dokarmiam a piekę 2x w tygodniu i jak na razie od 3 miesięcy jest wszystko ok
Przemo, nie krępuj sie-dawaj ten przepis,jutro mam wolne to z nim powalczę :lol:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Wybaczcie mi !!! Nie miałem czasu !!! Ale to co zobaczycie ponizej, to po prostu ...masakra... głupio tak się chwalić,czy cieszyć, juz sam nie wiem... jestem w szoku, i rodzina razem ze mna !!!

To jest zwieńcznie naszej pracy, przemka1978 i mojej...

http://img34.imageshack.us/img34/4752/dscf8709wm.jpg

Cała fotorelacja i moje przeżycia związane z chlebem na zakwasie opiszę w moim kąciku... piszę już... ale to potrwa... będe siedział całą noc a wkleje wszystkie zdjęcia...

PRZEMEK !!! Tobie DEDYKUJĘ te chlebki !!! Mistrzowi nad mistrze, strażakowi-piekarzowi nad piekarze !!!

http://im-smiley.com/imgs/laughing/laughing027.gif

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

pokemon

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie