Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie w końcu udało się upiec wymarzony chlebek o którym śniłem bardzo długo :)

ten smak i aromat powalający :) wcześniej upiekłem parę chlebków ale to nie to :(

dopiero ten w dużej blaszce 32x28 to jest to czego poszukiwałem :)

 

 

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

 

kanapki trochę duże ale w tym jest cały urok :) :thumbsup:

 

Dołączona grafika

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

  • Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A mnie w końcu udało się upiec wymarzony chlebek o którym śniłem bardzo długo :)

Aż miło popatrzeć. :thumbsup:

Piękny chlebek i jego kształt bardzo mi się podoba.

Sam widzisz Kolego że w końcu osiągnąłeś swój cel.. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

To i ja się dołączę, w celu edukacyjnym:

 

http://farm8.staticflickr.com/7188/6827732212_eb984339b2_z.jpg

Untitled by TeBeWAW, on Flickr

 

Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm

 

Skład:

 

550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany

400g mąki pszennej pytel 450-550

150g mąki żytniej pytel 720

ok.250ml letniej wody

2 czubate łyżeczki soli

2 czubate łyżeczki cukru

1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g

2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy

3-4 łyżki siemienia lnianego

3-4 łyżki ziarna słonecznika

 

Produkcja:

 

Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy. Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno być "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ścieraczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny.

Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość).

 

Po wyrośnięciu pieczemy:

 

- 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu

- 30 minut w temperaturze 200C j.w.

 

Uwagi:

 

- na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia piekarnika

- oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu.

 

Smacznego :-)

Proszę bardzo, oto przekrój. Przypieczone po 5mm z każdej strony :-) :

 

http://farm8.staticflickr.com/7061/6974328589_ee6a3150a7_z.jpg

Untitled by TeBeWAW, on Flickr

TeBe, cały przepis i wyrób wspaniały, ale na przyszłość spróbuj usunąć tę linijkę z przepisu i dopiero poznasz prawdziwy smak chleba na zakwasie.

1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g

Wykonuję od dość dawna taki chlebek i też na początku miałem w przepisie drożdże, ale po zaniechaniu ich użycia, chlebek jest dużo lepszy.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Dodam jeszcze, że chleb robiony w/g naszego przepisu spokojnie jest jadalny przez 2 tygodnie. Raz przećwiczyliśmy trzytygodniowy (eksperymentalnie) i też nie był zły :-)

yerba, @halusia@, tomaj77, klodek4,

dzięki wszystkim za komentarze :)

 

ten chlebek akurat robiłem na zaczynie bo mało czasu miałem a skład na te dużą blachę 32x28 mniej więcej taki bo za każdym razem jeszcze modyfikuje :

Zaczyn :

50g - zakwasu żytniego aktywnego

400g - mąki żytniej Typ 720

około 400g wody

 

Ciasto właściwe :

przygotowany dzień wcześniej zaczyn

150g - mąki żytniej Typ 720

600g - mąki pszennej Typ 750

około 400g wody

3 - łyżeczki płaskie soli

 

jak mieszać i ile ma wyrastać to chyba każdy wie :) ja na razie chlebki robię bez żadnych cudacznych receptur :)

a czemu takie proporcje zaczynu i ciasta ? bo tyle wchodzi mi w miskę od miksera :grin: i tak jakoś trafiłem ze smakiem :tongue:

 

dodaje oczywiście słonecznik , pestki dyni , otręby , siemię lniane w/g uznania

 

pieczenie w piekarniku w temp. 200st około 60min.

 

 

a tak na marginesie to faktycznie ten chleb to bomba każdy chce przepis

teście jak byli to oczywiście wzięli przepis + zakwas i nawet mąkę odmierzoną

na pierwszy chlebek :) ale tu zonk ! z chleba wyszła im "klucha"

widzieli jak jak robiłem wszystko opisałem i wytłumaczyłem , nie mając już

pomysłu z braku doświadczenia co im poszło nie tak ? zapytałem czy dali

w to trochę serca ? Teściu mówi że nie :rolleyes:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Zaczyn :

50g - zakwasu żytniego aktywnego

400g - mąki żytniej Typ 720

około 400g wody

lopez, czyli z zakwasu żytniego, te 50g, robisz zaczyn... dodając makkę 720 i wodę ? Ile ten zaczyn sie robi ? 24h ? Czy kilkudniowy jest ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Witam, jestem nowy....:)tak sobie poczytałem cały wątek.....po prostu Pokemon jest dla mnie guru....

zakwasik żytni już jest gotowy więc jutro zaczynamy :P

dotychczas produkowałem na drożdżach, ale babcia drożdży nie używała i chlebuś był wspaniały - wnuczek gorszy nie może być !

jak coś wyjdzie to załącze fotki

żyj i daj żyć innym

zakwasik żytni już jest gotowy więc jutro zaczynamy

adames, no to dajesz czadu !!! 3mam kciuki i czekamy na efekty !!! Powodzenia !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Zaczyn :

50g - zakwasu żytniego aktywnego

400g - mąki żytniej Typ 720

około 400g wody

lopez, czyli z zakwasu żytniego, te 50g, robisz zaczyn... dodając makkę 720 i wodę ? Ile ten zaczyn sie robi ? 24h ? Czy kilkudniowy jest ?

....po prostu Pokemon jest dla mnie guru.... no guru nie wiem czy wypada Ci zadawać takie pytania :grin:

 

ale tak jak napisałem

" przygotowany dzień wcześniej zaczyn " czyli ten zakwas 50g + mąka i woda :) przygotowuje to tak wieczorem około 21:00 i taki wymieszany zaczyn przykrywam ścierką i odstawiam na noc :)

 

Dzień II

zaczyn przez te noc powinien przynajmniej potroić swoją objętość i potem rano około 08:00 robię :

Ciasto właściwe :

przygotowany dzień wcześniej zaczyn

150g - mąki żytniej Typ 720

600g - mąki pszennej Typ 750

około 400g wody

3 - łyżeczki płaskie soli

i do 12:00 mam zrobiony chlebek :) tak jak pisałem z braku czasu aby piec chleb przez cały dzień podzieliłem to tak na dwa dni i efekty przerosły moje oczekiwania :)

na początku myślałem że te 50g zakwasu będzie za mało ale jak dla mnie jest ok :clap: po prostu zaryzykowałem z tymi wszystkimi proporcjami i sam widziałeś co wyszło :)

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

przygotowuje to tak wieczorem około 21:00 i taki wymieszany zaczyn przykrywam ścierką i odstawiam na noc

no własnie chodziło mi czy ten zaczyn jest jednodniowy , teraz wszystko jasne :)

 

[ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 10:25 ]

po prostu zaryzykowałem z tymi wszystkimi proporcjami i sam widziałeś co wyszło

Wyszło naprawdę bardzo fajnie :) Gratulacje :) :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

a u mnie coś się skićkało z zakwasem . Wczoraj piekłem i mimo kilku godzin chleb nie wyrósł więc upiekłem jaki był :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

mimo kilku godzin chleb nie wyrósł

może miałeś chłodno w domu... zakwas lubi ciepło...

upiekłem jaki był

na przekroju widać, że mimo "karłowatości" chleb jest dość pulchny, nie jest jakiś zbity i mokry...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

może miałeś chłodno w domu...

to na pewno nie powód , bo w tej chwili trzymam go w "kotłowni " więc ma ciepło

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

oj tam, oj tam.

Przecież widać że będzie smaczny!

najwyżej zamiast okrągłej kiełbasy położysz sobie paseczki boczku :P

Klucha nie wyszła, a to już ważne!

Ja właśnie nastawiłem do wyrośnięcia. Aż boję się w ogóle tu odzywać, bo jak Pokemonowi się przypomni i zażąda zdjęć, przepisu....:/

Zakwas starałem robić wg przepisów......ale już samo ciasto....to była radosna twórczość, mieszanka pszennej z żytnią....

no zobaczymy co wyjdzie...:/

żyj i daj żyć innym

Pokemonowi się przypomni i zażąda zdjęć, przepisu.

no to już musi wejść w krew :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

yerba mój pierwszy tez taki był. Ale winą były młody zakwas. Po zrobieniu nowego zakwasu warto go włożyć do lodówki na 2 dni żeby się ustabilizował. Wszystkie następne już miałem w porządku.

Też nie wiem jak robiłeś ale ja jak już wykładam do koszy do ostatecznego wyrośnięcia (około 2-3 godziny i najczęściej w piekarniku rozgrzanym do 50 st. C, chlebki przykryte woreczkami a piekarnik oczywiście wyłączony). Potem przekładam do rozgrzanego powyżej 220 st. C piekarnika. Podczas samego wypieku chleb już nie rośnie więc musi wyrosnąć wcześniej.

mój pierwszy tez taki był.

Dzięki za podpowiedź :clap: . Rzecz w tym ,że mój pierwszy chleb był prawie rok temu , zakwas już też nie młody :wink: wyrasta też w piekarniku może w trochę niższej temp. ok 35C . Dziś zacząłem dokarmiać inną mąką -może to przyczyna ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.