lopez73 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 8 Marca 2012 A mnie w końcu udało się upiec wymarzony chlebek o którym śniłem bardzo długo ten smak i aromat powalający wcześniej upiekłem parę chlebków ale to nie to dopiero ten w dużej blaszce 32x28 to jest to czego poszukiwałem kanapki trochę duże ale w tym jest cały urok :thumbsup: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 8 Marca 2012 można przepis :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 8 Marca 2012 A mnie w końcu udało się upiec wymarzony chlebek o którym śniłem bardzo długo Aż miło popatrzeć. :thumbsup: Piękny chlebek i jego kształt bardzo mi się podoba. Sam widzisz Kolego że w końcu osiągnąłeś swój cel.. :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 8 Marca 2012 Ale bomba :clap: Tego jeszcze nie próbowałem :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 8 Marca 2012 Przepiękny wyrób, chylę czoła :!: :!: :!: Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 11 Marca 2012 To i ja się dołączę, w celu edukacyjnym: http://farm8.staticflickr.com/7188/6827732212_eb984339b2_z.jpg Untitled by TeBeWAW, on Flickr Przepis na 2 małe keksówki o wymiarach dna 8x22cm Skład: 550g zakwasu żytniego o konsystencji gęstej śmietany 400g mąki pszennej pytel 450-550 150g mąki żytniej pytel 720 ok.250ml letniej wody 2 czubate łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki cukru 1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5g 2 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy 3-4 łyżki siemienia lnianego 3-4 łyżki ziarna słonecznika Produkcja: Do miski wlewamy zakwas, wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże. Mieszamy, dolewamy połowę wody, mieszamy, dolewamy resztę wody i wyrabiamy całość ręcznie do jednolitej masy. Następnie w trzech turach dosypujemy siemię i słonecznik mieszając za każdym razem. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy, ciasto powinno być "konsystencji pierogowej". Przykrywamy miskę ścieraczką i dajemy odetchnąć przez pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz 2-3 minuty, dzielimy ciasto na 2 równe części, wkładamy do keksówek i wyrównujemy ręką górę ciasta. Przykrywamy ściereczką i dajemy wyrosnąć w ciepłym miejscu przez 3-4 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objetość). Po wyrośnięciu pieczemy: - 10 minut w nagrzanym do 230C piekarniku, na drugiej półce od dołu z włączonym grzaniem góra/dół, bez termoobiegu - 30 minut w temperaturze 200C j.w. Uwagi: - na dole piekarnika (w rogu) stawiamy małe żaroodporne naczynie z wodą w celu nawilżenia piekarnika - oprócz tego w drugiej fazie pieczenia spryskujemy chlebki kilkakrotnie wodą (za pomocą spryskiwacza), dzięki temu chleb ma lśniącą skórke na wierzchu. Smacznego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 11 Marca 2012 Piękny kolor tych chlebków,wyglądają jak pierniki,można zobaczyć ich w przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 12 Marca 2012 Proszę bardzo, oto przekrój. Przypieczone po 5mm z każdej strony :-) : http://farm8.staticflickr.com/7061/6974328589_ee6a3150a7_z.jpg Untitled by TeBeWAW, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 12 Marca 2012 TeBe, cały przepis i wyrób wspaniały, ale na przyszłość spróbuj usunąć tę linijkę z przepisu i dopiero poznasz prawdziwy smak chleba na zakwasie. 1/2 opakowania drożdży instant czyli ok. 3,5gWykonuję od dość dawna taki chlebek i też na początku miałem w przepisie drożdże, ale po zaniechaniu ich użycia, chlebek jest dużo lepszy. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 12 Marca 2012 Sylwek, robiłem bez i z tą linijką. Obie wersje są smaczne, ta "z" jednak bardziej nam podchodzi i tak już zostanie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 12 Marca 2012 Dodam jeszcze, że chleb robiony w/g naszego przepisu spokojnie jest jadalny przez 2 tygodnie. Raz przećwiczyliśmy trzytygodniowy (eksperymentalnie) i też nie był zły :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-206957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 13 Marca 2012 yerba, @halusia@, tomaj77, klodek4, dzięki wszystkim za komentarze ten chlebek akurat robiłem na zaczynie bo mało czasu miałem a skład na te dużą blachę 32x28 mniej więcej taki bo za każdym razem jeszcze modyfikuje : Zaczyn : 50g - zakwasu żytniego aktywnego 400g - mąki żytniej Typ 720 około 400g wody Ciasto właściwe : przygotowany dzień wcześniej zaczyn 150g - mąki żytniej Typ 720 600g - mąki pszennej Typ 750 około 400g wody 3 - łyżeczki płaskie soli jak mieszać i ile ma wyrastać to chyba każdy wie ja na razie chlebki robię bez żadnych cudacznych receptur a czemu takie proporcje zaczynu i ciasta ? bo tyle wchodzi mi w miskę od miksera :grin: i tak jakoś trafiłem ze smakiem :tongue: dodaje oczywiście słonecznik , pestki dyni , otręby , siemię lniane w/g uznania pieczenie w piekarniku w temp. 200st około 60min. a tak na marginesie to faktycznie ten chleb to bomba każdy chce przepis teście jak byli to oczywiście wzięli przepis + zakwas i nawet mąkę odmierzoną na pierwszy chlebek ale tu zonk ! z chleba wyszła im "klucha" widzieli jak jak robiłem wszystko opisałem i wytłumaczyłem , nie mając już pomysłu z braku doświadczenia co im poszło nie tak ? zapytałem czy dali w to trochę serca ? Teściu mówi że nie :rolleyes: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 13 Marca 2012 Zaczyn : 50g - zakwasu żytniego aktywnego 400g - mąki żytniej Typ 720 około 400g wodylopez, czyli z zakwasu żytniego, te 50g, robisz zaczyn... dodając makkę 720 i wodę ? Ile ten zaczyn sie robi ? 24h ? Czy kilkudniowy jest ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adames Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 13 Marca 2012 Witam, jestem nowy....:)tak sobie poczytałem cały wątek.....po prostu Pokemon jest dla mnie guru....zakwasik żytni już jest gotowy więc jutro zaczynamy :Pdotychczas produkowałem na drożdżach, ale babcia drożdży nie używała i chlebuś był wspaniały - wnuczek gorszy nie może być !jak coś wyjdzie to załącze fotki Cytuj żyj i daj żyć innym Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 14 Marca 2012 zakwasik żytni już jest gotowy więc jutro zaczynamyadames, no to dajesz czadu !!! 3mam kciuki i czekamy na efekty !!! Powodzenia !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 14 Marca 2012 Zaczyn : 50g - zakwasu żytniego aktywnego 400g - mąki żytniej Typ 720 około 400g wodylopez, czyli z zakwasu żytniego, te 50g, robisz zaczyn... dodając makkę 720 i wodę ? Ile ten zaczyn sie robi ? 24h ? Czy kilkudniowy jest ? ....po prostu Pokemon jest dla mnie guru.... no guru nie wiem czy wypada Ci zadawać takie pytania :grin: ale tak jak napisałem " przygotowany dzień wcześniej zaczyn " czyli ten zakwas 50g + mąka i woda przygotowuje to tak wieczorem około 21:00 i taki wymieszany zaczyn przykrywam ścierką i odstawiam na noc Dzień II zaczyn przez te noc powinien przynajmniej potroić swoją objętość i potem rano około 08:00 robię : Ciasto właściwe : przygotowany dzień wcześniej zaczyn 150g - mąki żytniej Typ 720 600g - mąki pszennej Typ 750 około 400g wody 3 - łyżeczki płaskie soli i do 12:00 mam zrobiony chlebek tak jak pisałem z braku czasu aby piec chleb przez cały dzień podzieliłem to tak na dwa dni i efekty przerosły moje oczekiwania na początku myślałem że te 50g zakwasu będzie za mało ale jak dla mnie jest ok :clap: po prostu zaryzykowałem z tymi wszystkimi proporcjami i sam widziałeś co wyszło Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 14 Marca 2012 przygotowuje to tak wieczorem około 21:00 i taki wymieszany zaczyn przykrywam ścierką i odstawiam na nocno własnie chodziło mi czy ten zaczyn jest jednodniowy , teraz wszystko jasne [ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 10:25 ]po prostu zaryzykowałem z tymi wszystkimi proporcjami i sam widziałeś co wyszłoWyszło naprawdę bardzo fajnie Gratulacje :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 14 Marca 2012 a u mnie coś się skićkało z zakwasem . Wczoraj piekłem i mimo kilku godzin chleb nie wyrósł więc upiekłem jaki był Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 14 Marca 2012 mimo kilku godzin chleb nie wyrósłmoże miałeś chłodno w domu... zakwas lubi ciepło... upiekłem jaki byłna przekroju widać, że mimo "karłowatości" chleb jest dość pulchny, nie jest jakiś zbity i mokry... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 14 Marca 2012 może miałeś chłodno w domu...to na pewno nie powód , bo w tej chwili trzymam go w "kotłowni " więc ma ciepło Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adames Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 14 Marca 2012 oj tam, oj tam.Przecież widać że będzie smaczny!najwyżej zamiast okrągłej kiełbasy położysz sobie paseczki boczku :PKlucha nie wyszła, a to już ważne!Ja właśnie nastawiłem do wyrośnięcia. Aż boję się w ogóle tu odzywać, bo jak Pokemonowi się przypomni i zażąda zdjęć, przepisu....:/Zakwas starałem robić wg przepisów......ale już samo ciasto....to była radosna twórczość, mieszanka pszennej z żytnią....no zobaczymy co wyjdzie...:/ Cytuj żyj i daj żyć innym Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 14 Marca 2012 Pokemonowi się przypomni i zażąda zdjęć, przepisu.no to już musi wejść w krew :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adames Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 14 Marca 2012 a wiesz jaki to stres??? Cytuj żyj i daj żyć innym Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 15 Marca 2012 yerba mój pierwszy tez taki był. Ale winą były młody zakwas. Po zrobieniu nowego zakwasu warto go włożyć do lodówki na 2 dni żeby się ustabilizował. Wszystkie następne już miałem w porządku. Też nie wiem jak robiłeś ale ja jak już wykładam do koszy do ostatecznego wyrośnięcia (około 2-3 godziny i najczęściej w piekarniku rozgrzanym do 50 st. C, chlebki przykryte woreczkami a piekarnik oczywiście wyłączony). Potem przekładam do rozgrzanego powyżej 220 st. C piekarnika. Podczas samego wypieku chleb już nie rośnie więc musi wyrosnąć wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 15 Marca 2012 mój pierwszy tez taki był.Dzięki za podpowiedź :clap: . Rzecz w tym ,że mój pierwszy chleb był prawie rok temu , zakwas już też nie młody :wink: wyrasta też w piekarniku może w trochę niższej temp. ok 35C . Dziś zacząłem dokarmiać inną mąką -może to przyczyna ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/13/#findComment-207457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.