Marko Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dość długo nic nie pisałem (od lutego), ale przez cały ten czas piekłem chleb raz w tygodniu i chyba wreszcie wypracowałem własną metodę i recepturę.Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie wychodzi tak jak na załączonym obrazku. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie wychodzi tak jak na załączonym obrazku. Marko i o to chodzi... sam uczyłeś się na błędach aż w koncu osiągnąłeś swój cel... teraz poproszę o przepisik bo chlebek wygląda super.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Teraz mój chleb żytnio-pszenny na zakwasie Ladnie wyrosniety ,skorka rowna gratuluje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Miło usłyszeć pochwały od takich autorytetów. Bardzo dziękuję.A to przepis:Składniki:400 – 450 g zakwasu500 g mąki żytniej 720500 g mąki pszennej 650szklanka otrąb (używam pszenne lub orkiszowe)po garści ( około 40 – 45 g) nasion dyni i słonecznikatrochę kminkuczubata łyżka soli2 łyżeczki cukru2 łyżki puree ziemniaczanegowodaWykonanie:Dzień przed pieczeniem wyjmuję zakwas z lodówki i czekam aż dojdzie do temperatury pokojowej ( jest go około 200 – 250 g).Wieczorem dokarmiam zakwas 75 g mąki żytniej 2000 i 75 g wody, mieszam i zostawiam do rana.Przed spaniem sprawdzam czy nie ma ochoty wyjść ze słoika, jeżeli bardzo rośnie to go lekko mieszam.Na drugi dzień rano około godz. 8 przelewam 400 – 450 g zakwasu do miski, wsypuję mąkę żytnią typ 720, dodaję 500 ml wody, mieszam mikserem, przykrywam drugą miską odwróconą do góry dnem i zostawiam w spokoju.Ponieważ około godz. 15 przychodzę do domu na obiad, w tym czasie biorę się dalej za chleb.Z miski przekładam do słoika po zakwasie około 200 g zaczynu a do zaczynu w misce dodaję pozostałe składniki, które wcześniej mam już wsypane i wymieszane w osobnym pojemniku, dodaję 350 ml wody i mieszam mikserem.Wymieszane ciasto przekładam do keksówek posmarowanych olejem i wysypanych otrębami.Wierzch posypuję kminkiem, nasionami słonecznika i dyni, powierzchnię wyrównuję zmoczonym w wodzie pędzelkiem. Keksówki przykrywam plastikowymi workami tak żeby tworzyły nad nimi czapkę i odstawiam w spokojne miejsce.To co teraz mam w słoiku (zaczyn, zakwas nie wiem jak to nazwać) dokarmiam mąką żytnią 2000 w ilości 75 g oraz wodą w tej samej ilości i pozostawiam w spokoju do rana sprawdzając czasami czy nie ucieka ze słoika (w razie potrzeby lekko mieszam).Przeważnie około godz. 18 – 19 ciasto wypełnia kesówki prawie po brzegi.Włączam piekarnik na 220 st C, zdejmuję z keksówek i stawiam je na kuchence, w tym czasie ciasto jeszcze trochę podrośnie. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury spryskuję chleb wodą i wstawiam do piekarnika, po około 10 min. zmniejszam temperaturę do 180 st. C i piekę jeszcze 40 – 50 min. Piekarnik zwykły, gazowy. Z tej ilości wychodzą dwa chleby o wadze powyżej 1 kg.I to chyba wszystko. Jutro piekę, zakwas już wyjęty. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Bardzo ladny chlebek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-358967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Dzięki eli55. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-359143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 1 Października 2021 Odkopie temat, po długiej przerwie wróciłem do pieczenia chlebaw piekarnikujuż gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 1 Października 2021 Oj, przepiekny Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 1 Października 2021 Oj, przepiekny jeszcze trzeba popracować nad kształtem w smaku jest super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-724815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 2 Listopada 2021 Skoro pojawił się ruch w temacie to zapytam o formy nierdzewne do pieczenia chleba na zakwasie. Zwykłe nie starczą nawet na rok. poszukuję nierdzewnych. Ale ciężko znaleźć. Nasz kolega od szynkowarów tego nie robi. Macie jakieś sprawdzone żródło, oczywiście nie w kosmicznych cenach? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-729964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 2 Listopada 2021 ciężko znaleźć Te są dobre: https://epiekarnia.com/pl/p/Forma-do-wypieku-chleba-stal-nierdzewna-1kg-31-x-10-x-7-cm/1101 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-729972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 3 Listopada 2021 Dzieki za info, faktycznie fajne. Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/20/#findComment-730147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.