Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyprodukowałem takie coś ostatnio bazując na zmodernizowanym przepisie na kiełbasę szynkową parzoną , zmieniłem odrobinę proporcje z większym udziałem wieprzowiny kl III drobno rozdrobnionej do miesa dodałem dosyć dużo kolendry mielonej, kminku mielonego i oczywiście całego. Nie pytajcie o dokładne proporcje bo w życiu tego nie odtworzę , wyszło cudownie i pod wzgledem organoleptycznym i smakowym , największy komplement otrzymałem od mojej ślubnej która stwierdziła że tak dobrej kiełbasy nie jadła od lat swojego dzieciństwa a było to lat 18 z plusem a przy jej stosunku do jadła to tak jakby trafić 6 w lotto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/
Udostępnij na innych stronach

Muszę Ci powiedzieć że ja lubię kminek , ale gdybym dał to małżonce to raczej ona by mnie trafiła ;-) , gusta są niestety różne :( , a z kobietami to już wogóle cięzko trafić :D
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/#findComment-170
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

W przepisach na kminkową występuje cebula.

W jakiej postaci powinna być dodawana?

I drugie pytanie: kminek w całości, mielony czy w postaci mieszanej?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/#findComment-101647
Udostępnij na innych stronach

grzes855, ja bardzo często bazuje na kiełbasie tak pomiędzy żywiecką, a krakowską (zależnie jakie mam mięso) tylko zmieniam przyprawy na różne, różniste dodawane na :wink:

Wędzenie i pieczenie to podstawa, a że za każdym razem wyjdzie inna w smaku to właśnie mi odpowiada :lol: A jak żona pyta się jaką będziesz robił kiełbasę to mówię sztanglówkę :lol: nieraz sama mówi zrób sztanglówkę :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/#findComment-101658
Udostępnij na innych stronach

W jakiej postaci powinna być dodawana?

I drugie pytanie: kminek w całości, mielony czy w postaci mieszanej?

Większość przypraw dodawanych do wyrobów mięsnych jest dokładnie rozdrabniana.

Dlatego surową cebulę proponuję dokładnie rozdrobnić a kminek dodać zmielony lub mieszanej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/#findComment-101669
Udostępnij na innych stronach

Bagno,

dziękuję za instrukcję i szybką odpowiedź.

Ponieważ jutro robię 4 rodzaje kiełbasy już dzisiaj muszę przygotować sobie dokładny plan wszystkich czynności, rozpiskę przypraw i wagi poszczególnych asortymentów :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/54-kie%C5%82basa-kminkowa-ala-grzes/#findComment-101670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.