Skocz do zawartości

I Specjalistyczny Kurs Serowarstwa w Bukowinie T.


Rekomendowane odpowiedzi

A jakieś fotki to będą? :lol:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162137
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kurs był świetny,prowadzący zarąbiści a gospodarze niezwykle gościnni.Wszystkim organizatorom ,sponsorom,prowadzacym i gospodarzom wielki szacun.Tylko nie wszyscy mogą pić maślankę.... :lol: Ten kto był wie o co chodzi , ten kto nie był niech żałuje.

 

Hehehehe - Kolega od maślanki nie żałuje i zarzeka się, że warto było spróbować ;-) (wyznanie w drodze powrotnej)

Pozdrawiam wszystkich i podpisuję się obiema ręcami pod opinią o profesjonaliźmie i przygotowaniu merytorycznymi i praktycznym koleżanki EAnny.

Foty które robiłem z kolegą "Maślanką" w najbliższych dniach pojawią się na forum.

 

Pzdr

MS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162145
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety nie byłem na kursie, ale serki próbowałem i zdjęcia oglądałem.

Sery i masło wspaniałe, jak podpuszczka dojedzie i znajdę krowę w okolicach Krakowa, to w sobotę robimy z Dorotą oscypki, ricotte i masło.

A tu mam parę zdjęć:

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162148
Udostępnij na innych stronach

I ja już w domciu . Dzięki serdeczne za super spotkanie . Było wspaniale :!: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162151
Udostępnij na innych stronach

A powiedz Andrzeju jak przebiegła akcja przewozu mleczka :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162153
Udostępnij na innych stronach

Wspanialy oscypek na fotce i napewno reszta wyrobow tez..!!

Wspaniale okolice i chyba super pogoda !!

 

Czy kolezenstwo przy ognisku na ostatniej fotce , czyta cos ?`

 

Pozdro :grin: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162154
Udostępnij na innych stronach

A powiedz Andrzeju jak przebiegła akcja przewozu mleczka :cool:

 

abratku , mleczko przy wyjeździe miało + 2,5 stopnia . po siedmiu godzinach jazdy temperatura podniosła się o 5 stopni . Było zawinięte w folię ratunkową i kocyk . W wiadrze były zanurzone dwie butle PET - z zamrożoną wodą . Mleko było nalane do wiadra tak , że nie miało możliwości bulgotania . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162156
Udostępnij na innych stronach

Ja również chciałem gorąco podziękować prowadzącym za fachowe przekazanie wiedzy, gospodarzom za gościnność, a uczestnikom za wspaniałą atmosferę. Kolejny raz przekonałem się, że kursy w SDM to świetna sprawa, Pozdrawiam!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162158
Udostępnij na innych stronach

I. Specjalistyczny Kurs Serowarstwa w Bukowinie Tatrzańskiej dobiegł dziś końca.

Wprawdzie jeszcze nie dojechałam do domu ale z gościnnego Krakowa dziękuję Pomysłodawcom, Sponsorom, wspaniałym Gospodarzom, Andrzejowi K i wszystkim, niesłychanie zaangażowanym Uczestnikom kursu.

Zainteresowanie Kursantów, aktywne uczestnictwo i udzielona pomoc przerosły moje oczekiwania i utwierdziły w przekonaniu, że istnieje zapotrzebowanie na tego typu szkolenia. Przerobiliśmy wspólnymi siłami ponad 150l mleka i 10l śmietany.

Podkreślam, że szkolenie miało charakter warsztatów w celu praktycznego wypróbowania naszych sił w serowarstwie domowym.

A powiedz Andrzeju jak przebiegła akcja przewozu mleczka

Akcja udała się dzięki profesjonalnemu "opakowaniu" mleka przez Andrzeja.

W związku z tym proszę uważać za niebyłe wyszczerzone w pewnym poście zęby :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162162
Udostępnij na innych stronach

O atmosferze na warsztatach już było ,więc tylko kilka słów .Mili gospodarze ,super miejsce , profesjonalni prowadzący . Ale to wszystko pewnie by poległo ,( prowadzący i gospodarze bez urazy ) gdyby nie super uczestnicy . I dla koleżanek i kolegów serdeczne podziękowania za wspólnie spędzone chwile . :grin: :grin: Były to dla mnie już drugie po wędlinach warsztaty .I przed wyjazdem pomyślałem " czego można wymagać od produktów robionych w iście ekspresowym tempie " ? Ale to cośmy zrobili przeszło moje najśmielsze oczekiwania .Wnioskuję o zmianę nazwy certyfikowany oscypek na a'la oscypek , a naszych wyrobów na oscypek . Zgodnie stwierdziliśmy ,że nasze są zdecydowanie lepsze od tych owczych glutów za 25,00 . no i kilka fotek naszych produktów :oscypek przed

i ...prawie po

oraz a'la koryciński przed i ...po .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162169
Udostępnij na innych stronach

Pod poniższym bezpośrednim linkiem umieściłem galerię z fotami z Kursu Serowarstwa. Sorki że nie umieszczam przez fotosik - ale strasznie nie lubię jak reklamy przeszkadzają w oglądaniu. Mam nadzieję, że nikomu to nie przeszkadza. A jak ktoś będzie chciał - to proszę bardzo - można przenieść na forum ;-)

 

Pozdrawiam

www.acus.pl/zlot

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162310
Udostępnij na innych stronach

tireks super fotorelacja, mnie najbardziej zainteresowały te zapiski na tablicy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162324
Udostępnij na innych stronach

Może trochę późno, ale bardzo szczerze i serdecznie chciałam podziękować EAnnie za fachowe, rzetelne przekazanie nam wiedzy oraz podzielenie się swoim doświadczeniem w zakresie „tworzenia” pysznych serków. Nie mniejszą zasługę w sukcesie tego kursu miał AndrzejK – bardzo dziękujemy (ja + Mąż degustator :thumbsup: ).

Przywiezionymi z kursu serkami poczęstowałam rodzinę i do dzisiaj wspominają rewelacyjny „koryciński”, może kiedyś uda mi się pochwalić swoim własnym.

Serdeczne podziękowania oczywiście dla Gospodarzy za wspaniałą obsługę i atmosferę – w Waszym domu czujemy się jak u siebie, oraz ich córki Gabrysi, która uratowała mi życie eliminując niespodziewanego kleszcza :sad:

Nie zapomnę też o Uczestnikach kursu, z którymi przebywanie to czysta przyjemność.

Wszystkim bardzo dziękujemy. Do miłego zobaczenia !

Anna M.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162487
Udostępnij na innych stronach

Foto relacje super!!!!!!Kurs musiał być naprawdę profesjonalny,na wspólnej fotce wyglądacie jak zespól operacyjny przed transplantacją :wink: Zazdrość mnie zżera :mad: no,ale w życiu nie można mieć wszystkiego :wink: Gratuluję organizatorom i uczestnikom.Ale dobry oscypek od znajomego bacy to też cymes/tyle,że nie kupowany na Krupówkach/ :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162496
Udostępnij na innych stronach

:grin: :grin: :grin: a to mój najnowszy produkt po warsztatach serowarstwa ! Wg przepisu Agnieszki / Elbląga , którą wziąłem na spytki o przepis na chleb . A wspominał mi o nim jej partner , z którym byłem na warsztatach wędliniarskich :rolleyes: . Ale ,że było to moje pierwsze spotkanie z Wędzarniczą Bracią to jego opowieści puściłem mimo uszu , i nie w głowie mi było pieczenie chleba . Ukroiłem gorący , bo nie mogłem wytrzymać - mistrzostwo świata rano odkryję jego smak jak wystygnie :wink:

 

 

 

A to wszystko piszę w temacie serowarstwa tylko po to by uświadomić koleżankom i kolegom , że czasami myślimy o czymś , a rodzi się zupełnie co innego . ( prawie jak reklama warsztatów ! :lol: )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162883
Udostępnij na innych stronach

A to wszystko piszę w temacie serowarstwa tylko po to by uświadomić koleżankom i kolegom , że czasami myślimy o czymś , a rodzi się zupełnie co innego

To może jakiś przepis??? Od serków kręciło się w głowie, tak nam EAnna weszła na ambicję, a dla odstresowania może faktycznie upieczenie chleba jest dobrym wyjściem :smile:

Anna M.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162885
Udostępnij na innych stronach

jasne :grin: 0,75 mąki żytniej ja miałem 500 tkę - 25 pszennej 500 .łyżka soli łyżeczka cukru 25g drożdży do tego miałem 0,25l świeżego dwudniowego zakwasu (jeśli to już można nazwać zakwasem , bo tak jakoś dziwnie capiło ) około 05-06 l wody .

Zakwas + drożdże rozrobione w letniej wodzie i odrobina mąki .Do pieca pod żarówkę ( bo u nas dziś zimno ) . I to wszystko rano o 9-tej do wyrośnięcia . po pracy o 19 tej domieszałem resztę mąki wyrobiłem ok 10 minut takie dość rzadkawe ciasto włożyłem w keksówki . i pod żarówkę do wyrośnięcia a ja na działkę po truskawki na nalewkę Zbója Madeja :grin: około 22giej rozgrzałem piec do 220 c I W TYM MOMENCIE WYJĄŁEM BLASZKI Z PIECA -EFEKT Z MAKIEM LEKKO OPADŁ Ale jest ok . piekłam 45 minut w 220 po czym wyłączyłem piec i trzymałem jeszcze 10 minut . Po wyjęciu przykryłem mokrym ręcznikiem w tej chwili jest jeszcze letni , ale skórka wyraźnie miękka . Jeszcze -ponieważ ręce mi się kleiły przy tej robocie , żona posypała mi je dwa razy po garści mąką żytnią 2000 :lol:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-162888
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy ser po kursie zrobiony i już zjedzony.

A było to tak. Moja córka Dorota przywiozła piękny dyplom z kursu Serowarstwa i Maselnictwa i trzeba było sprawdzić co się nauczyła.

Zamówiłem 10 litrów świeżego mleka. W piątek o godz. 8 odebrałem 6 litrów mleka z rannego udoju i 4.5 litra z wieczornego (był już wyczuwalny zapach zakwaszenia).

Mleko niestety było przywiezione w butelkach i było poza lodówką ok 2 godz.

Mam super lodówkę turystyczną i tam schowałem mleko (temp.7-10C). Koło godz. 18 wróciłem do domu i mogliśmy zabrać się do pracy.

Mleko wieczorne nie było jeszcze kwaśne ale już wyraźne zakwaszone. 1.5 litra rozlaliśmy do garnuszków i w sobotę mieliśmy pyszny obiad: ziemniaki z cebulką podsmażoną na maśle i kwaśne mleko krojone łyżką,

3 litry zostało przeznaczone na twaróg.

Czyli na oscypki zostało 6 litrów mleka.

Po dodaniu podpuszczki (po próbie) skrzep zaczął się zsiadać po 30 minutach bardzo powoli. Jeszcze 20 minut czekaliśmy aby można było go pokroić.

Potem wyrobienie, do oscypiorki i do 8% solanki na 12 godz. Następnie ociekanie 8 godzin i do Borniaka na 18 godzin.

 

Z serwatki zrobiliśmy oczywiście pyszną ricottę.

 

A teraz wyniki:

z 6l mleka otrzymaliśmy 3 i 1/2 oscypków w sumie 800 g przed wędzeniem a po wędzeniu 700g i 200 g ricotty.

z 3 litrów 460 g twarogu.

Ser był wspaniały smakowity i niestety za mało. Było parę błędów, zapomniałem schłodzić solankę i może dlatego pojawiły się dziurki w oscypku. W wędzarni trochę serki przechyliły się,

następnym razem spróbuję wędzić zawieszone w siatkach. Borniak ma taką właściwość, że niestety w czasie wędzenia może kapać i brudzić wędzonki a szczególnie w nocy przy niższej temperaturze.

Po każdym wędzeniu trzeba wędzarkę umyć a po czterech musi być dokładne mycie z użyciem środków chemicznych i płukanie.

Wnioski:

Kurs naprawdę nauczył zasad serowarstwa, olbrzymia w tym zasługa EAnny. Dorota dużo się nauczyła i bez niej na pewno nie zrobiłbym oscypków.

Największy problem był i jest ze zdobyciem mleka. Gospodarstwa są małe, jest tylko jedna krowa a czasami dwie. Zakup 20 litrów mleka z rannego udoju jest prawie niemożliwy. Jak jadę samochodem i widzę krowę to najchętniej bym ją wydoił, ale gospodarze przeważnie mówią, że mleko mają dla siebie. Na targach też jest problem, mleczarze mają swoich stałych klientów i dużo zamówień na sobotę. Ale szukam dalej i nie tracę nadziei.

Pozdrawiam i zachęcam do uczestnictwa w następnych kursach bo warto.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-163203
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Czy ktokolwiek orientuje się w jakim terminie w roku 2011 odbędzie się kurs serowarstwa ?

Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.
- Henryk Jagodzinski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-189865
Udostępnij na innych stronach

W tym roku już na pewno nie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/3/#findComment-189868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.