przemekg Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post w tym zacnym gronie pragnę powitać serdecznie wszystkich czytających... Czytuję Was od kilku tygodni i wreszcie przyszedł czas na debiut... skromny co prawda ale muszę powiedzieć, że jestem z siebie dumny:) Zacząłem od wędlin parzonych: po lewej z podudzia z indyka, po prawej z całego kurczaka uwierzcie mi na słowo: PYYYCHA! pozdrawiam Przemek EDYCJA: czy tylko ja nie widzę zdjęcia? wstawiam więc bezpośredni link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3e57e8f8c27a6ae.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Witamy,witamy.Musisz jeszcze trochę popracować ,ale idziesz w dobrym kierunku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 arkadiuszu, nie wątpię, że muszę popracować i że dłuuuga droga przede mną... a w czym na pierwszy rzut oka widzisz moje niedopracowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ja bym pierw to wyjal z folii.. :-) Tak czy tak ten delikates dzisiaj zjecie a bez folii bedzie sie lepiej prezentowal ;-) pozdro.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jak na pierwszy raz - całkiem , całkiem nieźle :clap: :clap: :clap: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Taki mój typ , zmień osłonki na barierowe , bo poliamidowe się nie kurczą i nie wygląda to " elegancko " Poza tym to brawa za wyrób i za " odwagę " bo nie każdy chętnie pokazuje faktycznie swój pierwszy wyrób .Zobacz mój pierwszy wyrób właśnie w poliamidzie : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6397 Potem to już poszło gładko , oczywiście dzięki pomocy koleżanek i kolegów z naszego forum .Czytaj , czytaj - praktykuj i będzie coraz lepiej . Witaj w naszym gronie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post w tym zacnym gronie pragnę powitać serdecznie wszystkich czytających...Witamy Cię serdecznie w Naszym Gronie WB :grin: Co do pierwszego wyrobu to się nie przejmuj, każdy z Nas tak zaczynał. Mi się podoba, :clap: a najważniejsze że masz już pierwszy krok za sobą . Teraz tylko do przodu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 co do osłonek to zajechałem do jednego z nielicznych a może i jedynego sklepu tego typu w Białymstoku gdzie miła Pani (pozdrawiam jeśli czyta) powiedziała, że osłonki dzielimy na te tylko do parzenia i te do parzenia i wędzenia. A że wędzarnia się dopiero buduje to wziąłem te do parzenia. O barierowych pewnie nikt w tym sklepie nie słyszał... Bo by pewnie mi powiedzieli... Za parę dni spróbuję coś ze świnki uparzyć... pozdrawiam serdecznie... ps. a z powyższych pierwszorazowych tylko osłonki się ostały... nie że tak mało zrobiłem bo w sumie jakieś 3,5 kg ale rodzinka jakoś szybko zdmuchnęła z talerza a teść (doświadczony wędzarnik) aż cmokał ze zdziwienia, że mu się taki zięć trafił...:):) [ Dodano: Pią 01 Kwi, 2011 19:09 ] Co do pierwszego wyrobu to się nie przejmuj, każdy z Nas tak zaczynał. Się wcale nie przejmuję... no może tym, że już go nie ma :grin: pozdrawiam :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 miła Pani (pozdrawiam jeśli czyta) powiedziała, że osłonki dzielimy na te tylko do parzenia i te do parzenia i wędzenia.[/quot Pani może miła ale niedoinformowana. W wędzarni się nie parzy lecz wędzi i piecze . Pieczenie wtedy jesli wyrób nie zamierzasz parzyć . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Przemku, nie przejmuj się uwagami,że osłonka na wędlinie się skurczyła,że jest nie ta i.t.p,najważniejsze,że wędlina jest dobra w smaku.Malkotenci niech sobie oglądają wyroby sklepowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Malkotenci niech sobie oglądają wyroby sklepowe. Przy takim podejściu do tematu to niewiele się nauczysz.To ,że ktoś stara się pomóc i niekoniecznie podoba mu się to co zostało zrobione to trudno nazwać taką osobę malkontentem. a w czym na pierwszy rzut oka widzisz moje niedopracowanie? Po pierwsz widzę ,że masz okrągły szynkowar.Uważam ,że zastosowanie osłonek termokurczliwych całkowicie go zastąpi.Będzie łatwiej ,szybciej i prościej.Po drugie musisz popracować nad nadziewaniem.I po trzecie ta "galaretka" mi się nie podoba. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 uwierzcie mi na słowo: PYYYCHA!I o to chodzi. Pozdrawiam i dalszych smacznych doświadczeń życzę.Uwagi natomiast, jesli konstruktywne, przyjmuj raczej z pokorą, warto. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ależ ja nie mam nic przeciwko uwagom - wszelkie sugestie są bardzo mile widziane... Gdyby mi nie zależało na uwagach to bym nie zaczynał tego wątku... A poza tym jak to było? Prawdziwa CNOTA krytyk się nie boi... :grin: :grin: :grin: (czy jakoś tak) arkadiuszu nie robiłem tego w szynkowarze tylko nadziałem dokładnie osłonki takie ok 7 cm średnicy i parzyłem w garnku z wodą na gazie (temperatura parzenia 70-80 stopni) Galaretka mi nie przeszkadza a wprost przeciwnie. W wersji z podudzia była półpłynna a do wersji z kurczaka dodałem trochę żelatyny i już była ok. Pod wpływem temperatury mięsko się skurczyło i powstał luz na osłonce ale mi to nie przeszkadza:) I powtarzam: wszelkie uwagi mile widziane... I dużo cierpliwości bo mogę zadawać różne banalne pytania - najpierw staram się szukać sam odpowiedzi ale w natłoku tematów, artykułów i postów nie wszystko udaje mi się znaleźć... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Po pierwsz widzę ,że masz okrągły szynkowar.Uważam ,że zastosowanie osłonek termokurczliwych całkowicie go zastąpi.Będzie łatwiej ,szybciej i prościej.Po drugie musisz popracować nad nadziewaniem.I po trzecie ta "galaretka" mi się nie podoba. A gdzie można zobaczyć ten szynkowar o którym wspominasz ?? ps. Przemekg , fotki wędlin w przekroju są na ciepło? aaa Pamiętaj ,że wędlina , którą sami sobie robimy ma smakować i tobie się to udało :clap: :thumbsup: Jak się rozkręcisz to wtedy możesz zacząć cudować z wyglądem wędlin: - nadruk na osłonkach :grin: - kolor :grin: - i duuużo innych polepszaczy jak w przemysłówce :grin: Pozdrawiam i życzę samych udanych wyrobów wędliniarskich. o nie zdążyłem z postem :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 spec202 fotki były robione na zimno ratunku! dzisiaj będę obrabiać łopatkę i nie wiem czy to tak samo jak z podudziem z indyka? Tzn wycinanie błon itp? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 ratunku!Może coś pomoże :smile: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1153-czesc-vi-wykrawanie-i-rozbior-lopatki http://wedlinydomowe.pl/miso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 W dniu dzisiejszym wykonałem kolejny krok w szkole mistrzostwa masarskiego... Kiełbasa "prawie" krakowska parzona z łopatki wieprzowej... Zdjęcie jeszcze ciepłej wyjętej prosto z garnka - po całkowitym schłodzeniu nabrała koloru i aromatu... Aha osłonki mam od teścia, który nie bardzo wie co to za rodzaj... takie w kolorze żółtawym, po namoczeniu miękka i jakby faktura tkaniny pod palcami... Zupełnie inna niż poprzednia (tamta była biała i taka foliowa) Pytanie: 3 batony tak samo napełnione, w tym samym garnku parzone, w tym samym czasie i temperaturze a mimo wszystko w jednym jest bardzo dużo galaretki a w pozostałych prawie wcale nie ma - od czego to zależy? pozdrawiam serdecznie ps. W smaku oczywiście pychota...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Przypuszczem ,że ten jeden leżał na dnie garnka .Do garnka najlepiej wsadziś kratkę izolującą od dna,albo mieszać od czasu do czasu.Popracuj nad nadziewaniem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Przypuszczem ,że ten jeden leżał na dnie garnka .Do garnka najlepiej wsadziś kratkę izolującą od dna,albo mieszać od czasu do czasu. Wszystkie leżały na tym samym poziomie - użyłem niskiego szerokiego garnka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Może to wina słabszego nabicia jednego z nich. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jak będą stygły to poturlaj ręką kiełbasę na stole i powinna galaretka przedostać wewnątrz i po kłopocie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.