Wędliny Domowe
Drukuj

Wykrawanie i rozbiór łopatki
Ponieważ w czasie rozbioru łopatka została oddzielona bez tłuszczu i skóry z pozostawioną golonką, pozostaje odciąć nożem golonkę w stawie łokciowym tak, aby wyrostek łokciowy pozostał przy golonce.



Następnie zetniemy mięso z góry kości łopatkowej odsłaniając ją.


Nie za głębokimi cięciami by nie uszkodzić mięśni natniemy mięśnie na bokach kości łopatkowej.


Następną czynnością jest odcięcie jej w stawie od kości ramiennej. Dokładnie podcinamy wszystkie mięśnie od spodu główki tej kości i możemy silnym pociągnięciem oderwać tą kość od mięśni łopatki.



Kolejną czynnością jest wycięcie kości ramieniowej.


Cięcie odsłaniające poprowadzimy po tkance łączącej mięśnie tak, by nie uszkadzać samych mięśni. Następnie natniemy z dwóch stron kość.


Ostatnim etapem jest podcięcie kości ramieniowej od dołu, z tej strony gdzie była odcięta golonka. W czasie podcinania podnosimy ją do góry i odcinamy tak jak pokazują zdjęcia.



Ostatnie zdjęcie pokazuje jak muszą być wykrawane kości na życzenie gospodarzy by nagotować na nich zupę i jednocześnie mięso znajdujące się na nich stanowiło II danie.



Autor: Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież