Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post w tym zacnym gronie pragnę powitać serdecznie wszystkich czytających...

Czytuję Was od kilku tygodni i wreszcie przyszedł czas na debiut... skromny co prawda ale muszę powiedzieć, że jestem z siebie dumny:)

 

Zacząłem od wędlin parzonych:

 

 

 

 

po lewej z podudzia z indyka, po prawej z całego kurczaka

 

uwierzcie mi na słowo: PYYYCHA!

 

pozdrawiam

 

Przemek

 

EDYCJA: czy tylko ja nie widzę zdjęcia? wstawiam więc bezpośredni link:

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3e57e8f8c27a6ae.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/
Udostępnij na innych stronach

Witamy,witamy.Musisz jeszcze trochę popracować ,ale idziesz w dobrym kierunku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154877
Udostępnij na innych stronach

Ja bym pierw to wyjal z folii.. :-)

 

Tak czy tak ten delikates dzisiaj zjecie a bez folii bedzie sie lepiej prezentowal ;-)

 

pozdro..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154900
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwszy raz - całkiem , całkiem nieźle :clap: :clap: :clap:
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154901
Udostępnij na innych stronach

Taki mój typ , zmień osłonki na barierowe , bo poliamidowe się nie kurczą i nie wygląda to " elegancko "

Poza tym to brawa za wyrób i za " odwagę " bo nie każdy chętnie pokazuje faktycznie swój pierwszy wyrób .

Zobacz mój pierwszy wyrób właśnie w poliamidzie :) : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6397

Potem to już poszło gładko , oczywiście dzięki pomocy koleżanek i kolegów z naszego forum .

Czytaj , czytaj - praktykuj i będzie coraz lepiej . Witaj w naszym gronie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154907
Udostępnij na innych stronach

Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post w tym zacnym gronie pragnę powitać serdecznie wszystkich czytających...

Witamy Cię serdecznie w Naszym Gronie WB :grin:

Co do pierwszego wyrobu to się nie przejmuj, każdy z Nas tak zaczynał.

Mi się podoba, :clap: a najważniejsze że masz już pierwszy krok za sobą .

Teraz tylko do przodu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154910
Udostępnij na innych stronach

co do osłonek to zajechałem do jednego z nielicznych a może i jedynego sklepu tego typu w Białymstoku gdzie miła Pani (pozdrawiam jeśli czyta) powiedziała, że osłonki dzielimy na te tylko do parzenia i te do parzenia i wędzenia. A że wędzarnia się dopiero buduje to wziąłem te do parzenia. O barierowych pewnie nikt w tym sklepie nie słyszał...:) Bo by pewnie mi powiedzieli...

 

Za parę dni spróbuję coś ze świnki uparzyć...

 

pozdrawiam serdecznie...

 

ps. a z powyższych pierwszorazowych tylko osłonki się ostały... nie że tak mało zrobiłem bo w sumie jakieś 3,5 kg ale rodzinka jakoś szybko zdmuchnęła z talerza a teść (doświadczony wędzarnik) aż cmokał ze zdziwienia, że mu się taki zięć trafił...:):):):)

 

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2011 19:09 ]

Co do pierwszego wyrobu to się nie przejmuj, każdy z Nas tak zaczynał.

 

Się wcale nie przejmuję... no może tym, że już go nie ma :grin:

pozdrawiam :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154911
Udostępnij na innych stronach

miła Pani (pozdrawiam jeśli czyta) powiedziała, że osłonki dzielimy na te tylko do parzenia i te do parzenia i wędzenia.[/quot

Pani może miła ale niedoinformowana.

W wędzarni się nie parzy lecz wędzi i piecze .

Pieczenie wtedy jesli wyrób nie zamierzasz parzyć .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154914
Udostępnij na innych stronach

Przemku, nie przejmuj się uwagami,że osłonka na wędlinie się skurczyła,że jest nie ta i.t.p,najważniejsze,że wędlina jest dobra w smaku.Malkotenci niech sobie oglądają wyroby sklepowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154915
Udostępnij na innych stronach

Malkotenci niech sobie oglądają wyroby sklepowe.

Przy takim podejściu do tematu to niewiele się nauczysz.To ,że ktoś stara się pomóc i niekoniecznie podoba mu się to co zostało zrobione to trudno nazwać taką osobę malkontentem.

 

 

a w czym na pierwszy rzut oka widzisz moje niedopracowanie?:)

Po pierwsz widzę ,że masz okrągły szynkowar.Uważam ,że zastosowanie osłonek termokurczliwych całkowicie go zastąpi.Będzie łatwiej ,szybciej i prościej.Po drugie musisz popracować nad nadziewaniem.I po trzecie ta "galaretka" mi się nie podoba.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154917
Udostępnij na innych stronach

uwierzcie mi na słowo: PYYYCHA!

I o to chodzi. Pozdrawiam i dalszych smacznych doświadczeń życzę.Uwagi natomiast, jesli konstruktywne, przyjmuj raczej z pokorą, warto.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154935
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja nie mam nic przeciwko uwagom - wszelkie sugestie są bardzo mile widziane... Gdyby mi nie zależało na uwagach to bym nie zaczynał tego wątku... A poza tym jak to było? Prawdziwa CNOTA krytyk się nie boi... :grin: :grin: :grin: (czy jakoś tak)

 

arkadiuszu nie robiłem tego w szynkowarze tylko nadziałem dokładnie osłonki takie ok 7 cm średnicy i parzyłem w garnku z wodą na gazie (temperatura parzenia 70-80 stopni) Galaretka mi nie przeszkadza a wprost przeciwnie. W wersji z podudzia była półpłynna a do wersji z kurczaka dodałem trochę żelatyny i już była ok. Pod wpływem temperatury mięsko się skurczyło i powstał luz na osłonce ale mi to nie przeszkadza:)

 

I powtarzam: wszelkie uwagi mile widziane... I dużo cierpliwości bo mogę zadawać różne banalne pytania - najpierw staram się szukać sam odpowiedzi ale w natłoku tematów, artykułów i postów nie wszystko udaje mi się znaleźć...

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154943
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsz widzę ,że masz okrągły szynkowar.Uważam ,że zastosowanie osłonek termokurczliwych całkowicie go zastąpi.Będzie łatwiej ,szybciej i prościej.Po drugie musisz popracować nad nadziewaniem.I po trzecie ta "galaretka" mi się nie podoba.

A gdzie można zobaczyć ten szynkowar o którym wspominasz ??

 

ps. Przemekg , fotki wędlin w przekroju są na ciepło?

 

aaa Pamiętaj ,że wędlina , którą sami sobie robimy ma smakować i tobie się to udało :clap: :thumbsup:

 

Jak się rozkręcisz to wtedy możesz zacząć cudować z wyglądem wędlin:

- nadruk na osłonkach :grin:

- kolor :grin:

- i duuużo innych polepszaczy jak w przemysłówce :grin:

 

Pozdrawiam i życzę samych udanych wyrobów wędliniarskich.

 

o nie zdążyłem z postem :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-154950
Udostępnij na innych stronach

spec202 fotki były robione na zimno

 

ratunku! dzisiaj będę obrabiać łopatkę i nie wiem czy to tak samo jak z podudziem z indyka? Tzn wycinanie błon itp?:)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155019
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155022
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym wykonałem kolejny krok w szkole mistrzostwa masarskiego... Kiełbasa "prawie" krakowska parzona z łopatki wieprzowej...

 

Zdjęcie jeszcze ciepłej wyjętej prosto z garnka - po całkowitym schłodzeniu nabrała koloru i aromatu...

 

Aha osłonki mam od teścia, który nie bardzo wie co to za rodzaj... takie w kolorze żółtawym, po namoczeniu miękka i jakby faktura tkaniny pod palcami... Zupełnie inna niż poprzednia (tamta była biała i taka foliowa)

 

Pytanie: 3 batony tak samo napełnione, w tym samym garnku parzone, w tym samym czasie i temperaturze a mimo wszystko w jednym jest bardzo dużo galaretki a w pozostałych prawie wcale nie ma - od czego to zależy?

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps. W smaku oczywiście pychota...!!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155263
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczem ,że ten jeden leżał na dnie garnka .Do garnka najlepiej wsadziś kratkę izolującą od dna,albo mieszać od czasu do czasu.Popracuj nad nadziewaniem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155270
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczem ,że ten jeden leżał na dnie garnka .Do garnka najlepiej wsadziś kratkę izolującą od dna,albo mieszać od czasu do czasu.

Wszystkie leżały na tym samym poziomie - użyłem niskiego szerokiego garnka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155271
Udostępnij na innych stronach

Może to wina słabszego nabicia jednego z nich.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5453-%C5%BC%C3%B3%C5%82todzi%C3%B3b-si%C4%99-chwali/#findComment-155273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.