teqton Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, Dzisiaj miałem robić po raz drugi w życiu kiełbasę pod okiem fachowca, ale fachowiec zaginął i nie mam z nim kontaktu, więc proszę was o dalsze instrukcje, co mam robić. Mam zapeklowane na sucho (18gr na kg) następujące mięsa: Mięso wieprzowe klasy II - 4.80 kgPachwina wieprzowa - 1.35 kgŁopatka wieprzowa b/k - 3.85 kgGolonka Tylna - 0.95 kgUdziec wołowy b/k - 0.55 kg W sumie 11.5 kg mięsa. Proszę o podpowiedź co i na jakich sitkach mam mielić (posiadam tylko 3 sitka: 8mm, 4mm i 2.7mm). Następnie jakie dodać przyprawy i w jakich proporcjach (Ile majeranku, czosnku, pieprzu itp). Kiełbaska będzie najpierw wędzona a później parzona. Z góry przepraszam jeśli coś jest nie jasne, ale tak jak widać jestem jeszcze amatorem. Please help. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Mieso chude zmiel na 8 a resztę na 4 pieprzu około 2 gram kg. a czosnek od 2 gram na kg .do 7 w zależnosci jaką lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Przeczytaj Akademię Dziadka. Tam jest duży artykuł o kiełbasie - powinno Ci pomóc. Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Mam zapeklowane na sucho (18gr na kg) następujące mięsa: Mięso wieprzowe klasy II - 4.80 kg sitko8mm Pachwina wieprzowa - 1.35 kg 8mm Łopatka wieprzowa b/k - 3.85 kg 8mm Golonka Tylna - 0.95 kg Udziec wołowy b/k - 0.55 kg Golonkę i wołowinę na 4mm, po pierwszym mieleniu 100ml wody, wymieszać i drugie mielenie. Kiełbaska w cienkie flaczki? przyprawy na kg mięsa pieprz - 2g czosnek -3g gorczyca cała- 2g cukier-1g gałka-0,5g Wymieszać, jak nie wiesz jak to pytaj, nadziać, wędzić,parzyć, jeść. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Jeśli umiesz klasyfikować mięso to z tej łopatki wytnij I wp i pokrój w drobną kostkę.Golonkę bez skóry i udziec wołowy zmiel na 2,7X2 i zrób z tego masę wiążącą a resztę z łopatki i II wp i tą pachwinę zmiel na 8mm.Do tego dodaj czosnek w ilości 10-20g/kg , pieprz w ilości 1g/kg i możesz dodać majeranku w ilości 1g/kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 pieprz - 2gpieprz w ilości 1g/kgczosnek -3gczosnek w ilości 10-20g/kgNo i teqton, już .... :shock: .... wszystko wie - wszystko jasne . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teqton Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dzięki wszystkim za podpowiedzi, w końcu udało mi się skontaktować z moim mentorem. Udało mi się jeszcze pożyczyć szarpak i zrobiłem tak: Golonka i wołowina na sitku 2.7mm /x2, wieprzowe II i pachwina na sitku 8mm a łopatka na szarpaku. Do tego przyprawy: pieprz 2 gr na kg, majeranek 2gr na kg, cukier 1gr na kg, ziele angielskie 1gr na kg, czosnek 15 gr na kg i do tego jakieś 1.5 litra wody. Teraz wygląda to tak http://img402.imageshack.us/img402/6631/img5560t.jpg 2 kg poszło do zamrażarki jako biała A jutro rano wędzenie To moja pierwsza samodzielnie zrobiona kiełbasa Mam nadzieję że będzie smakować ! Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 łopatka na szarpakunie klasyfikowałeś :shock: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 nie klasyfikowałeś :shock: :question: a musiał :grin: . Brawo Teqton .Najważniejsze , że pierwsza samodzielna .Błędy ( jelsi jakieś popełniłeś )zauważysz sam,ale tylko tak można się nauczyć .Teraz będzie tylko z górki :clap: :clap: :clap: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 No i teqton, już .... :shock: .... wszystko wie - wszystko jasne W moich przyprawach nastąpił błąd.Miało być 1-2g czosnku na kg :blush: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 W moich przyprawach nastąpił błąd.Miało być 1-2g czosnku na kgTrochę póżno, ale myślę że jak ktoś lubi, tak jak np. ja, to zapach i smak czosnku nie będzie przeszkadazać Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-155008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Nie było tragedii teqton w końcu jak widac poradził sobie :grin: bystry chłopak - wiadomo z Żyrardowa :devil: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-155087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcio Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lipca 2011 NIe chcę zaśmiecać forum nowymi tematami, wiec podpinam się pod istniejący. Mam pytanie dotyczące czasu peklowania mięsa.Mięso kupiłem w środę ( w sklepie przy ubojni więc zakładam, że jest świerze) i od razu pokroiłem je w kostkę, z grubsza podzieliłem w/g klas, zasoliłem w ilości 20 dag soli i pół łyżeczki saletry na 10 kg, zostawiłem w lodówce w temp 8 stopni. Planuję w piątek, czyli po 48 godzinach zemleć mięso, nadziać jelita, przetrzymać w lodówce do następnego dnia i dopiero wędzić. Łączny czas przetrzymywania surowca wyniesie ok. 60 godzin. Czy nie będzie to zbyt długo? Czy nie będzie niebezpieczeństwa zepsucia mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lipca 2011 Czas to może nie będzie za długi ,ale temperatura peklowania to 2-6 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcio Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lipca 2011 Czyli należy obniżyć temperaturę i kontrolować mięso? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Lipca 2011 Czas to może nie będzie za długi , Tam jest użyta saletra ! Im dłużej się będzie peklowało tym lepiej . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Lipca 2011 Czyli należy obniżyć temperaturę i kontrolować mięso Dobrze by było i pamiętaj ,że jak używasz saletry to ona potrzebuje trochę czasu na start i dlatego napisałem ,że czas nie będzie problemem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Lipca 2011 Peklowanie saletrą - to trzeba dłużej .Gdyby to była peklosól to proces następuje od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.