Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

Dzisiaj miałem robić po raz drugi w życiu kiełbasę pod okiem fachowca, ale fachowiec zaginął i nie mam z nim kontaktu, więc proszę was o dalsze instrukcje, co mam robić.

 

Mam zapeklowane na sucho (18gr na kg) następujące mięsa:

 

Mięso wieprzowe klasy II - 4.80 kg

Pachwina wieprzowa - 1.35 kg

Łopatka wieprzowa b/k - 3.85 kg

Golonka Tylna - 0.95 kg

Udziec wołowy b/k - 0.55 kg

 

W sumie 11.5 kg mięsa.

 

Proszę o podpowiedź co i na jakich sitkach mam mielić (posiadam tylko 3 sitka: 8mm, 4mm i 2.7mm). Następnie jakie dodać przyprawy i w jakich proporcjach (Ile majeranku, czosnku, pieprzu itp). Kiełbaska będzie najpierw wędzona a później parzona.

 

Z góry przepraszam jeśli coś jest nie jasne, ale tak jak widać jestem jeszcze amatorem. Please help.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj Akademię Dziadka. Tam jest duży artykuł o kiełbasie - powinno Ci pomóc.
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154906
Udostępnij na innych stronach

Mam zapeklowane na sucho (18gr na kg) następujące mięsa:

 

Mięso wieprzowe klasy II - 4.80 kg sitko8mm

Pachwina wieprzowa - 1.35 kg 8mm

Łopatka wieprzowa b/k - 3.85 kg 8mm

Golonka Tylna - 0.95 kg

Udziec wołowy b/k - 0.55 kg

Golonkę i wołowinę na 4mm, po pierwszym mieleniu 100ml wody, wymieszać i drugie mielenie.

Kiełbaska w cienkie flaczki?

przyprawy na kg mięsa

pieprz - 2g

czosnek -3g

gorczyca cała- 2g

cukier-1g

gałka-0,5g

 

Wymieszać, jak nie wiesz jak to pytaj, nadziać, wędzić,parzyć, jeść. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154919
Udostępnij na innych stronach

Jeśli umiesz klasyfikować mięso to z tej łopatki wytnij I wp i pokrój w drobną kostkę.Golonkę bez skóry i udziec wołowy zmiel na 2,7X2 i zrób z tego masę wiążącą a resztę z łopatki i II wp i tą pachwinę zmiel na 8mm.Do tego dodaj czosnek w ilości 10-20g/kg , pieprz w ilości 1g/kg i możesz dodać majeranku w ilości 1g/kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154921
Udostępnij na innych stronach

pieprz - 2g

pieprz w ilości 1g/kg

czosnek -3g

czosnek w ilości 10-20g/kg

No i teqton, już .... :shock: .... wszystko wie - wszystko jasne :cool: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154949
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, w końcu udało mi się skontaktować z moim mentorem. Udało mi się jeszcze pożyczyć szarpak i zrobiłem tak:

 

Golonka i wołowina na sitku 2.7mm /x2, wieprzowe II i pachwina na sitku 8mm a łopatka na szarpaku. Do tego przyprawy: pieprz 2 gr na kg, majeranek 2gr na kg, cukier 1gr na kg, ziele angielskie 1gr na kg, czosnek 15 gr na kg i do tego jakieś 1.5 litra wody.

 

Teraz wygląda to tak :D

 

http://img402.imageshack.us/img402/6631/img5560t.jpg

 

2 kg poszło do zamrażarki jako biała :)

 

 

A jutro rano wędzenie :)

 

To moja pierwsza samodzielnie zrobiona kiełbasa :) Mam nadzieję że będzie smakować !

 

Dzięki !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154977
Udostępnij na innych stronach

nie klasyfikowałeś :shock: :question:

a musiał :grin: . Brawo Teqton .Najważniejsze , że pierwsza samodzielna .Błędy ( jelsi jakieś popełniłeś )zauważysz sam,ale tylko tak można się nauczyć .Teraz będzie tylko z górki :clap: :clap: :clap:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154979
Udostępnij na innych stronach

No i teqton, już .... :shock: .... wszystko wie - wszystko jasne

W moich przyprawach nastąpił błąd.Miało być 1-2g czosnku na kg :blush:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-154983
Udostępnij na innych stronach

W moich przyprawach nastąpił błąd.Miało być 1-2g czosnku na kg

Trochę póżno, ale myślę że jak ktoś lubi, tak jak np. ja, to zapach i smak czosnku nie będzie przeszkadazać
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-155008
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

NIe chcę zaśmiecać forum nowymi tematami, wiec podpinam się pod istniejący. Mam pytanie dotyczące czasu peklowania mięsa.

Mięso kupiłem w środę ( w sklepie przy ubojni więc zakładam, że jest świerze) i od razu pokroiłem je w kostkę, z grubsza podzieliłem w/g klas, zasoliłem w ilości 20 dag soli i pół łyżeczki saletry na 10 kg, zostawiłem w lodówce w temp 8 stopni. Planuję w piątek, czyli po 48 godzinach zemleć mięso, nadziać jelita, przetrzymać w lodówce do następnego dnia i dopiero wędzić. Łączny czas przetrzymywania surowca wyniesie ok. 60 godzin. Czy nie będzie to zbyt długo? Czy nie będzie niebezpieczeństwa zepsucia mięsa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165886
Udostępnij na innych stronach

Czas to może nie będzie za długi ,ale temperatura peklowania to 2-6 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165887
Udostępnij na innych stronach

Czas to może nie będzie za długi ,

 

Tam jest użyta saletra ! Im dłużej się będzie peklowało tym lepiej .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165889
Udostępnij na innych stronach

Czyli należy obniżyć temperaturę i kontrolować mięso

Dobrze by było i pamiętaj ,że jak używasz saletry to ona potrzebuje trochę czasu na start i dlatego napisałem ,że czas nie będzie problemem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5454-pomoc-przy-zrobieniu-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-165894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.