PanBoczek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dzięki serdeczne za miłe komentarze ^^ zawsze podbudowują i zachęcają do pracy apropos ceny :P w końcu nie policzyłem dokładnie co ile wyszło.. sporo odpadu było przez skóre, ścięgna i kości (i moje amatorstwo w klasyfikacji mięska! :oops:) ale koniec końców to najlepsza biala kiełbasa jaką jadłem nawet jakby wyszła po 50zl/kg to i tak powiedziałbym, że było warto ^^ Pozdrawiam :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 nawet jakby wyszła po 50zl/kghej no... to ze swojskie nie musi oznaczać drogiego :rolleyes: - owszem jak robisz 2 kilo to nie ma wyjścia ... ale jak już się uzbiera "dla szwgra, cioci wuja i brata...." to zakup całego elementu daje oszczędności no i znów przewija się podstawowy bład u nowicjuszy... - zbyt dobra jakość mięs.... za chudo i "za bogato" - owszem wołowinka droga... ale tradycja etc.... tylko po jaką cholerę do białej karkówka? :shock: :rolleyes: (chyba że ćwiartkę kupował....) ja też dziś białą "tłukę" i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce U mnie np. ścinki z II kosztują ok 800 koron/kg, a szynka 663 Czasami jest ciekawie Ja wczoraj trzasnąłem 20 kg białej i ponad 40 kg wędzonej... umieram .... biała oczywiście, niezmiennie z przepisu ze strony głównej ... pomijając wołowinkę tym razem... .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 abratek, tak napisałem tylko żeby podkreślić, że cena czasem mniej ważna niż świadomość tego co sie wkłąda do ust ^^ praca uszlachetnia.. smak najwyraźniej też Masz świętą racje.. jak sie robi dla kilku osób koszty własne mogą spaść praktycznie do zera :lol: no chyba że dla rodziny i przyjaciół to wiadomo, że sie na nich nie zarabia 20 kg białej i ponad 40 kg wędzonej... umieram .... :shock: mnie by chyba na sygnale odwozili :wink: szacuneczek ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Miałem już nic nie robić, wędzonki zrobione kiełbasy wędzone zrobione,k. biała zamrożona jeszcze z poprzedniej produkcji,przepalanka dochodzi, laba po prostu laba.O nie to nie z moją żoną, w południe mówi do mnie: wiesz co?,zrób jeszcze "białej, no przecież jest zamrożona mówię.Ojej ale taka tłusta (30% tłuszczu, taką lubię), zrób chudszą, kupiłam ładną szynkę ,chudą łopatkę, jest trochę podgardla, będzie dobra, jakby tamta była zła :shock: I co ja biedny miś miałem zrobić? , z koniem nie będę się przecież kopał :devil: Sklasyfikowałem to mięso i otrzymałem: I - 2980g, II -3200g, podgardla -811g Od lewej I - zmielona na szarpaku maszynki "5", II - zmielona na siatce fi6, a podgardle na siatce fi4. Sól 19g/kg, pieprz - 1,5g/kg , majeranek 2g/kg , czosnek 9g/kg (żonka lubi czosnek) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 chyba że dla rodziny i przyjaciół to wiadomo, że sie na nich nie zarabia ee tam... a co to ja Matka Teresa? :lol: - za moją robotę to przynajmniej niech dla mnie wyjdzie "na zero" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 - za moją robotę to przynajmniej niech dla mnie wyjdzie "na zero" Jasne ,że tak :wink: Jak do mnie rodzinka po ''odbiór'' przyjechała , to dostałam... 1 ''krówkę'' i połówkę :grin: :wink: :grin: które to ''skonsumowaliśmy'' wspólnie, tradycyjnie przy wędzarni Oj ... miło było... :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-211906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 24 Listopada 2012 Przejrzałem cały temat, zobaczyłem film ale nigdzie nie ma w jakim momencie mam dodać sól do mięsa klasy I, II oraz do wołowiny Sól mam dodać do pokrojonego mięsa przed mieleniem czy może już do zmielonego ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-252056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 24 Listopada 2012 solisz razem z innymi przyprawami o ile mięso jest niepeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-252058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Listopada 2012 solisz razem z innymi przyprawami o ile mięso jest niepeklowane. Henio , ja bym posolił pokrojone mięso przed mieleniem . Podczas mielenia sól zostanie wstępnie rozprowadzona - wymieszana . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-252062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 25 Listopada 2012 Wyjdzie na jedno i to samo moim zdaniem. Z tym, że jak posolisz przed mieleniem to maszynka trochę w "tyłek dostanie". Przecież i tak musisz wyrabiać do kleistości i dodać inne przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-252407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam A ja mam takie pytanko... Zrobiłem białą kiełbasę: SkładMięso z karkówki 2kgPodgardle 1kgWołowina Mięso gulaszowe z biedronki 300g Przyprawysól 15g/kgpieprz 2,3g/kgmajeranek 3g/kgczosnek 10g/kgwoda 100g/kg i po zaparzeniu jest lekko różowa. Dlaczego?parzone 30 minut w 80 stopniach.Czy któreś z mięs mogło być peklowane? Kiełbasa wyszła bardzo dobra w smaku i konsystencji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 19 Lutego 2013 Skąd brałeś mięso? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 19 Lutego 2013 Skąd brałeś mięso? Wołowina Mięso gulaszowe z biedronki 300g Na pewno było z konserwantami . :smile: Biedronka ostatnio zwiększa asortyment mięsa w swoich sklepach . Również dotyczy to ryb . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 19 Lutego 2013 karkówka i podgardle ze stoiska Agrofirmy w Netto. To akurat wydawało mi się normalne tzn takie bez zapachu żadnego, chyba świeże.To chyba raczej ta wołowina jakaś "lewa" była. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 19 Lutego 2013 Premier a jaką zastosowałeś sól ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 19 Lutego 2013 zwykła oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 19 Lutego 2013 zwykła oczywiścieZapytałem,bo np. morska też potrafi zabarwić mięso na różowo. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Lutego 2013 a to nie wiedziałem. ale to była zwykła sól Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Lutego 2013 Różne firmy stosuja teraz metody lekkiego nastrzyku mięsa z dodatkiem środków poprawiających jego wybarwienie na jak najdłuższy okres, głównie na czas "leżakowania" w sklepach. Stosowane dodatki mogą mieć wpływ na kolor farszu. Kolor farszu może być także podkreslony dzięki jelitom naturalnym, a własciwie poprzez pozostałości w nich związków azotowych, czy tez przez sól, w których sa konserwowane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Lutego 2013 Myślę ze przyczyną nie jest mięso, lecz długi proces produkcji, jak również towarzysząca tej produkcji temperatura pomieszczenia . Przykład kotlety mielone- obojętnie czy mięso już doprawione, czy uformowane kotlety, odstawione na dłuższy czas przed smażeniem potrafią zakolorować w czasie smażenia. tzn , dwukolorowe - środek czerwony, boki szare . Jak są niedosmażone w środku bywają również czerwone. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 19 Lutego 2013 Jak się nie mylę to na opakowaniu mięsa z biedronki jest napisane że zawiera peklosól również na opakowaniu mięsa mielonego z lidla jest taka informacja Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 19 Lutego 2013 Mylisz się, sól jest, owszem. Peklosoli nie widziałem nigdy w składzie. Czasem tam kupię na "szybko" jakieś lepsze mielone. Nigdy nie miałem czerwonego kotleta w środku. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 20 Lutego 2013 quartz, Oto skład mięsa z Lidla: Mięso wieprzowe 79% Woda Sól StabilizatorE333iii przeciwutleniaczeE301 E316 przyprawy i ich ekstrakty zawierają gorczycę,seler oraz laktozę z mleka białko sojowe substancje konserwujące E250 E250 Azotyn sodu stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników oraz jako dodatek do żywności służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika NO: NaNO2 → HNO2 → NO Reaguje on z mioglobiną, tworząc związki o różowej i czerwonej barwie: mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy) W przypadku użycia nadmiaru tego konserwantu, podczas obróbki (zwłaszcza gotowania) tak przygotowanego mięsa, azotyny mogą reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych[7][8][9]. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Lutego 2013 Ale my o Lidlu czy o Biedronce mówimy w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5478-na-swieta-wielkanocne-jaka-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ale-tradycyjna/page/7/#findComment-269620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.