Skocz do zawartości

Na Swieta Wielkanocne jaka biała kiełbasa ale tradycyjna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki serdeczne za miłe komentarze ^^ zawsze podbudowują i zachęcają do pracy ;)

apropos ceny :P w końcu nie policzyłem dokładnie co ile wyszło.. sporo odpadu było przez skóre, ścięgna i kości (i moje amatorstwo w klasyfikacji mięska! :oops:) ale koniec końców to najlepsza biala kiełbasa jaką jadłem :) nawet jakby wyszła po 50zl/kg to i tak powiedziałbym, że było warto ^^ Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

• Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nawet jakby wyszła po 50zl/kg

hej no... to ze swojskie nie musi oznaczać drogiego :rolleyes: - owszem jak robisz 2 kilo to nie ma wyjścia ... ale jak już się uzbiera "dla szwgra, cioci wuja i brata...." to zakup całego elementu daje oszczędności

no i znów przewija się podstawowy bład u nowicjuszy... - zbyt dobra jakość mięs....

za chudo i "za bogato"

- owszem wołowinka droga... ale tradycja etc.... tylko po jaką cholerę do białej karkówka? :shock: :rolleyes: (chyba że ćwiartkę kupował....)

ja też dziś białą "tłukę" i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

i wyszło mi że najlepiej cenowo wyszedłem w surowcu na ... szynce

U mnie np. ścinki z II kosztują ok 800 koron/kg, a szynka 663 :)

Czasami jest ciekawie :)

Ja wczoraj trzasnąłem 20 kg białej i ponad 40 kg wędzonej... umieram .... biała oczywiście, niezmiennie z przepisu ze strony głównej ... pomijając wołowinkę tym razem... :D....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

abratek, tak napisałem tylko żeby podkreślić, że cena czasem mniej ważna niż świadomość tego co sie wkłąda do ust ^^ praca uszlachetnia.. smak najwyraźniej też :D

Masz świętą racje.. jak sie robi dla kilku osób koszty własne mogą spaść praktycznie do zera :lol: no chyba że dla rodziny i przyjaciół to wiadomo, że sie na nich nie zarabia :)

20 kg białej i ponad 40 kg wędzonej... umieram ....

:shock: mnie by chyba na sygnale odwozili :wink: szacuneczek ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Miałem już nic nie robić, wędzonki zrobione kiełbasy wędzone zrobione,k. biała zamrożona jeszcze z poprzedniej produkcji,przepalanka dochodzi, laba po prostu laba.O nie to nie z moją żoną, w południe mówi do mnie: wiesz co?,zrób jeszcze "białej, no przecież jest zamrożona mówię.Ojej ale taka tłusta (30% tłuszczu, taką lubię), zrób chudszą, kupiłam ładną szynkę ,chudą łopatkę, jest trochę podgardla, będzie dobra, jakby tamta była zła :shock:

I co ja biedny miś miałem zrobić? , z koniem nie będę się przecież kopał :devil: Sklasyfikowałem to mięso i otrzymałem: I - 2980g, II -3200g, podgardla -811g

Od lewej I - zmielona na szarpaku maszynki "5", II - zmielona na siatce fi6, a podgardle na siatce fi4. Sól 19g/kg, pieprz - 1,5g/kg , majeranek 2g/kg , czosnek 9g/kg (żonka lubi czosnek)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

chyba że dla rodziny i przyjaciół to wiadomo, że sie na nich nie zarabia :)

ee tam... a co to ja Matka Teresa? :lol: - za moją robotę to przynajmniej niech dla mnie wyjdzie "na zero" :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

- za moją robotę to przynajmniej niech dla mnie wyjdzie "na zero" :cool:

Jasne ,że tak :wink: Jak do mnie rodzinka po ''odbiór'' przyjechała , to dostałam... 1 ''krówkę'' i połówkę :grin: :wink: :grin: które to ''skonsumowaliśmy'' wspólnie, tradycyjnie przy wędzarni :cool: Oj ... miło było... :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
  • 7 miesięcy temu...

Przejrzałem cały temat, zobaczyłem film

ale nigdzie nie ma w jakim momencie mam dodać sól do mięsa klasy I, II oraz do wołowiny :(

Sól mam dodać do pokrojonego mięsa przed mieleniem czy może już do zmielonego ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

solisz razem z innymi przyprawami o ile mięso jest niepeklowane.

Henio , ja bym posolił pokrojone mięso przed mieleniem . Podczas mielenia sól zostanie wstępnie rozprowadzona - wymieszana .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Wyjdzie na jedno i to samo moim zdaniem. Z tym, że jak posolisz przed mieleniem to maszynka trochę w "tyłek dostanie". Przecież i tak musisz wyrabiać do kleistości i dodać inne przyprawy.
  • 2 miesiące temu...

Witam

A ja mam takie pytanko...

Zrobiłem białą kiełbasę:

Skład

Mięso z karkówki 2kg

Podgardle 1kg

Wołowina Mięso gulaszowe z biedronki 300g

Przyprawy

sól 15g/kg

pieprz 2,3g/kg

majeranek 3g/kg

czosnek 10g/kg

woda 100g/kg

i po zaparzeniu jest lekko różowa. Dlaczego?

parzone 30 minut w 80 stopniach.

Czy któreś z mięs mogło być peklowane?

Kiełbasa wyszła bardzo dobra w smaku i konsystencji.

Pozdrawiam

Skąd brałeś mięso?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Skąd brałeś mięso?

Wołowina Mięso gulaszowe z biedronki 300g

Na pewno było z konserwantami . :smile: Biedronka ostatnio zwiększa asortyment mięsa w swoich sklepach . Również dotyczy to ryb .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

karkówka i podgardle ze stoiska Agrofirmy w Netto. To akurat wydawało mi się normalne tzn takie bez zapachu żadnego, chyba świeże.

To chyba raczej ta wołowina jakaś "lewa" była.

Premier a jaką zastosowałeś sól ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

zwykła oczywiście

Zapytałem,bo np. morska też potrafi zabarwić mięso na różowo.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Różne firmy stosuja teraz metody lekkiego nastrzyku mięsa z dodatkiem środków poprawiających jego wybarwienie na jak najdłuższy okres, głównie na czas "leżakowania" w sklepach. Stosowane dodatki mogą mieć wpływ na kolor farszu. Kolor farszu może być także podkreslony dzięki jelitom naturalnym, a własciwie poprzez pozostałości w nich związków azotowych, czy tez przez sól, w których sa konserwowane.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Myślę ze przyczyną nie jest mięso, lecz długi proces produkcji, jak również towarzysząca tej produkcji temperatura pomieszczenia . Przykład kotlety mielone- obojętnie czy mięso już doprawione, czy uformowane kotlety, odstawione na dłuższy czas przed smażeniem potrafią zakolorować w czasie smażenia. tzn , dwukolorowe - środek czerwony, boki szare . Jak są niedosmażone w środku bywają również czerwone.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Jak się nie mylę to na opakowaniu mięsa z biedronki jest napisane że zawiera peklosól również na opakowaniu mięsa mielonego z lidla jest taka informacja
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Mylisz się, sól jest, owszem. Peklosoli nie widziałem nigdy w składzie. Czasem tam kupię na "szybko" jakieś lepsze mielone. Nigdy nie miałem czerwonego kotleta w środku. :grin:

quartz, Oto skład mięsa z Lidla:

Mięso wieprzowe 79%

Woda

Sól

StabilizatorE333iii

przeciwutleniaczeE301 E316

przyprawy i ich ekstrakty zawierają gorczycę,seler oraz laktozę z mleka

białko sojowe substancje konserwujące E250

E250 Azotyn sodu stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników oraz jako dodatek do żywności służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika NO:

NaNO2 → HNO2 → NO

Reaguje on z mioglobiną, tworząc związki o różowej i czerwonej barwie:

mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy)

W przypadku użycia nadmiaru tego konserwantu, podczas obróbki (zwłaszcza gotowania) tak przygotowanego mięsa, azotyny mogą reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych[7][8][9].

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.