Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie-schabik ,ok 2 kg jest zamrożony,chcę go rozmrozić ,zapeklowac ,uwędzić i sparzyć

Jak to peklować? czy może rozmrażać np w solance o temp pokojowej?

prosze o wskazówki

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć ten zamrożony do solanki i sam się rozmrozi.Temp solanki jest taka sama jak w lodówce to po co go specjalnie rozmrażać.Oczywiście peklujesz w lodówce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155763
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć ten zamrożony do solanki i sam się rozmrozi.

Raczej soki które wyciekną po rozmrożeniu nie są potrzebne w solance. Mogą spowodować jej zepsucie.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155768
Udostępnij na innych stronach

Musisz zrobić powolne rozmrażanie najlepiej na dolnej półce w lodówce , a potem peklujesz już standardowo .

Ja robie podobnie - powolne rozmrażanie w lodówce - a później juz klasyczne peklowanie... sprawdzone...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155769
Udostępnij na innych stronach

Niepotrzebnie tracicie czas na rozmrażanie.Rozmrozi się w solance.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155771
Udostępnij na innych stronach

tracicie czas na rozmrażanie.Rozmrozi się w solance.

I ja tak robię nieraz, jutro do zimnej zalewy wkładam mięso zamrożone, pojutrze nastrzykuję, 5 dni peklowania :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155826
Udostępnij na innych stronach

Witam dokładnie tak jak arkadiusz l zbujaszek zamrożone do solanki 1 dzień dłużej w solance ,żadnego problemu z wyciekającymi sokami ,co wypłynie to w 7 dniowym cyklu peklowania zostanie z powrotem wchłonięte przez mięsko ,oczywiście w odpowiedniej temp. do 6*c :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155833
Udostępnij na innych stronach

Zależnie od kondycji mięsa przed mrożeniem i jakość mrożenia, trzeba liczyć się przy rozmrożeniu mięsa z ogromnym rozmnożeniu patogenów i niepożądanej mikroflory i co zatym idzie niepotrzebnej kontaminacji solanki.

Potem wielkie zdziwienie. :blush:

Już kilka razy czytałem na forum o tym problemie.

:sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155907
Udostępnij na innych stronach

Darino, robiłem tak kilka razy i było oki, najważniejsze zachować temp. peklowania :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155917
Udostępnij na innych stronach

robiłem tak kilka razy i było oki,

Zbóju dało się i jest ok..., ale czy to znaczy że zrobiłeś to kilka razy pewnie :question:

Nie każde podjęte ryzyko prowadzi do katastrofy :wink:

Pozdrawiam

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155919
Udostępnij na innych stronach

ale czy to znaczy że zrobiłeś to kilka razy pewnie :question:

No :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5479-peklowanie-rozmro%C5%BConego-schabu/#findComment-155924
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.