Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://img39.imageshack.us/img39/2329/zdjcie153.jpg

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:05 ]

http://img853.imageshack.us/img853/1506/zdjcie151.jpg komin i termometr

http://img857.imageshack.us/img857/553/lato2010r22.jpg wnętrze

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:07 ]

na szybkiego pomniejszyłem rozmiary fotek i jakoś dodałem ale same linki.

Nie wiem jak dodać fotki żeby było je widać na forum ale jak bedzie czas popracuje nad tym

Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158576
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

http://img839.imageshack.us/img839/2329/zdjcie153.jpg

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:15 ]

http://img824.imageshack.us/img824/83/zdjcie151w.jpg

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:25 ]

Na samym początku wędzenia miałem problem z Parolizą ale udało mi się go rozwiązać wiercąc w drzwiczkach kilka otworów i jak myślałem otwierając drzwi wędzarni przy osuszaniu, na fotkach jest jak osuszam jaki mam termometr i jak wygląda wędzarnia.

Niby wszystko ok a wędzonki okopcone.:(

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:28 ]

Ps. Henio dzięki za pomoc

Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158581
Udostępnij na innych stronach

Cz@rnY

Żebym Cię znowu nie zdrażnił :grin:

Widzę komin, to czemu otwierasz drzwiczki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158585
Udostępnij na innych stronach

miro absolutnie mnie nie drażniłeś. Wiem że w tym temacie niewiele wiem. Chodziło mi o to że dokładnie opisałem dlaczego nie wiem tego co chciałeś żebym wiedział. :grin:

Drzwiczki otwieram z przezorności bi miałem kiedyś problem z Parolizą i poradzono mi że podczas osuszania można otworzyć drzwiczki aby tego uniknąć i po tym zabiegu ten problem zniknął.

 

Ale powiedzcie mi jak ma byc temp. podczas np. godzinnego osuszania?

 

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:55 ]

Może jeszcze dodam że podczas wędzenia w palenisku robi mi się zbyt dużo żaru a zbyt miało miejsca na nowe drzewo więc jestem zmuszony delikatnie małą haczką wygarniać żar z paleniska aby zrobiło się miejsce a dokładane drewno dające dym a nie temperaturę.

Drzwiczki od paleniska mam wielkości drzwiczek od pieca kaflowego, ale o długości ok 60cm.

Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158587
Udostępnij na innych stronach

Witam chłopaki ponownie , ja z pytaniem do Miro ; piszesz że Czarny popełnił błąd że włożył mięso zimne do wędzarni , moje pytanie brzmi a raczej wniosek brzmi ; nie piszcie ( bo pisze tak większość ) co kto zrobił źle , ale piszcie co robić by takich błędów nie popełniać , przecież wszystkie podpowiedzi , sugestie czy wnioski to nie zastąpiona kopalnia wiedzy , jeszcze odnośnie tego pytania , sam nie wiem co miałbym zrobić żeby mięso w środku było ciepłe i tyko wtedy wkładam do wędzarni , proszę o podpowiedź
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158607
Udostępnij na innych stronach

Cz@rnY jak czytam Twoje wypowiedzi to widzę ,że nie rozumiesz jak wędzić.Po co wygarniasz żar.Żeby obniżyć temp wystarczy otworzyć dach i przymknąć palenisko.Jak ten żar się wypali to dopiero wtedy wrzuć jedną szczapę i utrzymuj temperaturę.Osusza się w temp.wędzenia tylko bez dymu samym żarem.Żeby wędzić to nie trzeba dymić jak z lokomotywy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158608
Udostępnij na innych stronach

Żar wygarniam nie dlatego że jest za ciepło tylko dlatego że nie ma miejsca na włożenie nowego drewna dającego dym. A zanim ten żar by sie wypalił to piekł bym wędzonki w samej temperaturze bez dymu a w wędzeniu chyba nie o to chodzi.

Palenisko chyba mam zbyt wąskie i dlatego jak sie wypali drewno i zostaje żar ( kompletnie bez dymu, same ciepło) muszę go niestety trochę ostrożnie wygarnąć by mieć miejsce na drewno dające dymek. I nie chodzi mi wcale o uzyskanie dymu jak z lokomotywy. :)

Człowiek uczy się całe życie:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158627
Udostępnij na innych stronach

Cz@rnY napisałem Ci ,że nie trzeba wygarniać tego żaru.Gonzo to potwierdził.Co Ty chłopie jeszcze kombinujesz.Poczytaj jeszcze raz o wędzeniu.Nawet jak masz sam żar w palenisku to jak utrzymasz temp.45-55 C w wędzarni to nic się nie będzie piekło bo będzie za niska temperatura.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158633
Udostępnij na innych stronach

Cz@rnY, nie wiem, czy dobrze interpretuję twoją wypowiedź

Na samym początku wędzenia miałem problem z Parolizą ale udało mi się go rozwiązać wiercąc w drzwiczkach kilka otworów i jak myślałem otwierając drzwi wędzarni przy osuszaniu, na fotkach jest jak osuszam jaki mam termometr i jak wygląda wędzarnia.

Patrząc na zdjęcie. Prowadzisz proces osuszania przy tak dużej ilości dymu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158650
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.