Cz@rnY Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 http://img39.imageshack.us/img39/2329/zdjcie153.jpg [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:05 ] http://img853.imageshack.us/img853/1506/zdjcie151.jpg komin i termometr http://img857.imageshack.us/img857/553/lato2010r22.jpg wnętrze [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:07 ] na szybkiego pomniejszyłem rozmiary fotek i jakoś dodałem ale same linki. Nie wiem jak dodać fotki żeby było je widać na forum ale jak bedzie czas popracuje nad tym Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Cz@rnY, Jak robisz pomiar temperatury i sprawdź czy termometr dobrze pokazuje Zastosuj się do mojej tabeli ale sprawdź termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Klikasz IMG (z prawej strony) i wklejasz link . Gotowe. http://img857.imageshack.us/img857/553/lato2010r22.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 http://img839.imageshack.us/img839/2329/zdjcie153.jpg [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:15 ] http://img824.imageshack.us/img824/83/zdjcie151w.jpg [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:25 ] Na samym początku wędzenia miałem problem z Parolizą ale udało mi się go rozwiązać wiercąc w drzwiczkach kilka otworów i jak myślałem otwierając drzwi wędzarni przy osuszaniu, na fotkach jest jak osuszam jaki mam termometr i jak wygląda wędzarnia. Niby wszystko ok a wędzonki okopcone. [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:28 ] Ps. Henio dzięki za pomoc Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Cz@rnY Żebym Cię znowu nie zdrażnił :grin: Widzę komin, to czemu otwierasz drzwiczki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 miro absolutnie mnie nie drażniłeś. Wiem że w tym temacie niewiele wiem. Chodziło mi o to że dokładnie opisałem dlaczego nie wiem tego co chciałeś żebym wiedział. :grin: Drzwiczki otwieram z przezorności bi miałem kiedyś problem z Parolizą i poradzono mi że podczas osuszania można otworzyć drzwiczki aby tego uniknąć i po tym zabiegu ten problem zniknął. Ale powiedzcie mi jak ma byc temp. podczas np. godzinnego osuszania? [ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 22:55 ] Może jeszcze dodam że podczas wędzenia w palenisku robi mi się zbyt dużo żaru a zbyt miało miejsca na nowe drzewo więc jestem zmuszony delikatnie małą haczką wygarniać żar z paleniska aby zrobiło się miejsce a dokładane drewno dające dym a nie temperaturę. Drzwiczki od paleniska mam wielkości drzwiczek od pieca kaflowego, ale o długości ok 60cm. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Witam chłopaki ponownie , ja z pytaniem do Miro ; piszesz że Czarny popełnił błąd że włożył mięso zimne do wędzarni , moje pytanie brzmi a raczej wniosek brzmi ; nie piszcie ( bo pisze tak większość ) co kto zrobił źle , ale piszcie co robić by takich błędów nie popełniać , przecież wszystkie podpowiedzi , sugestie czy wnioski to nie zastąpiona kopalnia wiedzy , jeszcze odnośnie tego pytania , sam nie wiem co miałbym zrobić żeby mięso w środku było ciepłe i tyko wtedy wkładam do wędzarni , proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Cz@rnY jak czytam Twoje wypowiedzi to widzę ,że nie rozumiesz jak wędzić.Po co wygarniasz żar.Żeby obniżyć temp wystarczy otworzyć dach i przymknąć palenisko.Jak ten żar się wypali to dopiero wtedy wrzuć jedną szczapę i utrzymuj temperaturę.Osusza się w temp.wędzenia tylko bez dymu samym żarem.Żeby wędzić to nie trzeba dymić jak z lokomotywy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz@rnY Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Żar wygarniam nie dlatego że jest za ciepło tylko dlatego że nie ma miejsca na włożenie nowego drewna dającego dym. A zanim ten żar by sie wypalił to piekł bym wędzonki w samej temperaturze bez dymu a w wędzeniu chyba nie o to chodzi. Palenisko chyba mam zbyt wąskie i dlatego jak sie wypali drewno i zostaje żar ( kompletnie bez dymu, same ciepło) muszę go niestety trochę ostrożnie wygarnąć by mieć miejsce na drewno dające dymek. I nie chodzi mi wcale o uzyskanie dymu jak z lokomotywy. Cytuj Człowiek uczy się całe życie:( Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Cz@rnY napisałem Ci ,że nie trzeba wygarniać tego żaru.Gonzo to potwierdził.Co Ty chłopie jeszcze kombinujesz.Poczytaj jeszcze raz o wędzeniu.Nawet jak masz sam żar w palenisku to jak utrzymasz temp.45-55 C w wędzarni to nic się nie będzie piekło bo będzie za niska temperatura. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Cz@rnY, nie wiem, czy dobrze interpretuję twoją wypowiedź Na samym początku wędzenia miałem problem z Parolizą ale udało mi się go rozwiązać wiercąc w drzwiczkach kilka otworów i jak myślałem otwierając drzwi wędzarni przy osuszaniu, na fotkach jest jak osuszam jaki mam termometr i jak wygląda wędzarnia. Patrząc na zdjęcie. Prowadzisz proces osuszania przy tak dużej ilości dymu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5516-kolor-w%C4%99dzonek/page/4/#findComment-158650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.