monia38 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 zastanawiam się nad zależnością czasu parzenia od średnicy osłonek-proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie.Czytając to forum,znalazłam np przepis na szynkową,gdzie w instrukcji jest napisane:czas parzenia ok 100min (średnica osłonek 100mm)W przepisach na kiełbasy gdzie używane jest jelito 28-32mm czas jest podany ok 30minutCzy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy?Oczywiście używam termometru podczas parzenia wędzonek i kiełbas ,ale mam ochotę zrobić pasztetową w osłonce o średnicy 60mm i nie chcę jej przekłuwać,żeby mi farsz nie wypłynął-stad moje pytanie,czy 60mm=60 minut parzenia w temp ok 72-75 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Czy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy? Dobrze kombinujesz.10min/1cm osłonki. parzenia w temp ok 72-75 stopni ? Parzenie w temp 80-82C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monia38 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 serdeczne dzięki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A czy może ktoś podpowiedzieć kiedy najlepiej, najbardziej korzystnie jest parzyć wędliny (mam na myśli schab, szynka,baleron). Ile czasu po wędzeniu należy to robić? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Najlepiej po wyjęciu z wędzarni , bo szybciej uzyskasz wymaganą temp. wewnątrz . Gdy jednak czas ten jest niemożliwy bo wędzarnia jest dalej , to jak najszybciej po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 a jeśli nie wędzę szynki tylko parzę to jaki czas przyjąć-bo właśnie wstawiam do garka-pierwszy raz to parzyłam 2 godz. ale nie wiem czy to prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Mniej więcej 50 min/kg wliczając w to początkowe 10 min gotowania w 100C .Radzę kupić terrmometr bagnetowy i parzyć do uzyskania w środku temp.68C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 To zagotować też ??a ja tylko parzę w temp. 80 stopni.Mam w naczyniu 3 szynki po ok 1kg.to należy przyjąć że parzę tylko 50 min czy też 150 min bo w naczyniu jest razem ok 3 kg.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Tak tylko 50 min Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 To zagotować też ?? Szynkę wkłada się do wody o temperaturze 100C i gotuje przez 10 min. ,a następnie obniża się temperaturę do 80C i parzy do osiągniecia wewnątrz szynki temperatury 68C. Należy również zwrócić uwagę, że wyciągając szynkę z parzenia temperatura wewnątrz szynki powinna być około 66C, ponieważ po wyciągnięciu z parzenia temperatura w środku wzrośnie do 68C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Jaka jest różnica w smaku/wyglądzie/soczystości w porównaniu do szynki parzonej w temp. 80 od początku? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Jaka jest różnica w smaku/wyglądzie/soczystości w porównaniu do szynki parzonej w temp. 80 od początku? A to już nie do mnie to pytanie.Teorytecznie mogę powiedzieć ,że ta gotowana i potem parzona jest bardziej soczysta ale tylko teoretycznie bo ja nie robię inaczej i nie mam porównania.Z tego co się orientuję to następuje zamknięcie porów na zewnętrznej powierzchni i soczki zostają w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Szynka parzona tylko w temp.80 stopni w smaku wszystkim smakowała jednak źle odczytałam podane informacje i parzyłam ją ponad 2 godz.Nie była soczysta ale kolor i smak super.Dzisiaj parzyłam ok.65 minut i jest dużo bardziej soczysta ale troche za słona-nie wiem co mnie podkusiło i dosypałam troche soli.Niestety brak doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Pytasz a potem robisz po Swojemu i to są efekty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie,jeśli czegoś się uczę to nie robię tego po swojemu,bo zazwyczaj źle się na tym wychodzi.A jakie efekty???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A jakie efektyPrzeparzyłaś.I jak sama napisałaś przesoliłaś [ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 22:06 ] Mam w naczyniu 3 szynki po ok 1kgParzenie z gotowaniem powinno trwać 50min Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolusia Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 No przecież każdy musi się nauczyć.Będzie dobrze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.