Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 monia38

monia38

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćmysłowice

Napisano 17 kwi 2011 - 14:12

zastanawiam się nad zależnością czasu parzenia od średnicy osłonek-proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie.
Czytając to forum,znalazłam np przepis na szynkową,gdzie w instrukcji jest napisane:czas parzenia ok 100min (średnica osłonek 100mm)
W przepisach na kiełbasy gdzie używane jest jelito 28-32mm czas jest podany ok 30minut
Czy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy?
Oczywiście używam termometru podczas parzenia wędzonek i kiełbas ,ale mam ochotę zrobić pasztetową w osłonce o średnicy 60mm i nie chcę jej przekłuwać,żeby mi farsz nie wypłynął-stad moje pytanie,czy 60mm=60 minut parzenia w temp ok 72-75 stopni ?

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 17 kwi 2011 - 14:47

Czy zatem można przyjąć 1minuta/1mm średnicy?


Dobrze kombinujesz.10min/1cm osłonki.

parzenia w temp ok 72-75 stopni ?


Parzenie w temp 80-82C

#3 monia38

monia38

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćmysłowice

Napisano 18 kwi 2011 - 18:19

serdeczne dzięki !!

#4 MARUNIO

MARUNIO

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPieńsk

Napisano 22 kwi 2011 - 15:28

A czy może ktoś podpowiedzieć kiedy najlepiej, najbardziej korzystnie jest parzyć wędliny (mam na myśli schab, szynka,baleron). Ile czasu po wędzeniu należy to robić? :rolleyes:

#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3344 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 22 kwi 2011 - 16:02

Najlepiej po wyjęciu z wędzarni , bo szybciej uzyskasz wymaganą temp. wewnątrz . Gdy jednak czas ten jest niemożliwy bo wędzarnia jest dalej , to jak najszybciej po powrocie.

#6 Jolusia

Jolusia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 22 kwi 2011 - 16:18

a jeśli nie wędzę szynki tylko parzę to jaki czas przyjąć-bo właśnie wstawiam do garka-pierwszy raz to parzyłam 2 godz. ale nie wiem czy to prawidłowe.

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 16:20

Mniej więcej 50 min/kg wliczając w to początkowe 10 min gotowania w 100C .Radzę kupić terrmometr bagnetowy i parzyć do uzyskania w środku temp.68C

#8 Jolusia

Jolusia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 22 kwi 2011 - 16:40

To zagotować też ??
a ja tylko parzę w temp. 80 stopni.
Mam w naczyniu 3 szynki po ok 1kg.to należy przyjąć że parzę tylko 50 min czy też 150 min bo w naczyniu jest razem ok 3 kg.???

#9 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 22 kwi 2011 - 16:58

Tak tylko 50 min

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 17:07

To zagotować też ??


Szynkę wkłada się do wody o temperaturze 100C i gotuje przez 10 min. ,a następnie obniża się temperaturę do 80C i parzy do osiągniecia wewnątrz szynki temperatury 68C. Należy również zwrócić uwagę, że wyciągając szynkę z parzenia temperatura wewnątrz szynki powinna być około 66C, ponieważ po wyciągnięciu z parzenia temperatura w środku wzrośnie do 68C.

#11 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 22 kwi 2011 - 18:13

Jaka jest różnica w smaku/wyglądzie/soczystości w porównaniu do szynki parzonej w temp. 80 od początku?

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 18:21

Jaka jest różnica w smaku/wyglądzie/soczystości w porównaniu do szynki parzonej w temp. 80 od początku?


A to już nie do mnie to pytanie.Teorytecznie mogę powiedzieć ,że ta gotowana i potem parzona jest bardziej soczysta ale tylko teoretycznie bo ja nie robię inaczej i nie mam porównania.Z tego co się orientuję to następuje zamknięcie porów na zewnętrznej powierzchni i soczki zostają w środku.

#13 Jolusia

Jolusia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 22 kwi 2011 - 20:44

Szynka parzona tylko w temp.80 stopni w smaku wszystkim smakowała jednak źle odczytałam podane informacje i parzyłam ją ponad 2 godz.Nie była soczysta ale kolor i smak super.
Dzisiaj parzyłam ok.65 minut i jest dużo bardziej soczysta ale troche za słona-nie wiem co mnie podkusiło i dosypałam troche soli.
Niestety brak doświadczenia.

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 20:50

Pytasz a potem robisz po Swojemu i to są efekty.

#15 Jolusia

Jolusia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 22 kwi 2011 - 21:01

Nie,jeśli czegoś się uczę to nie robię tego po swojemu,bo zazwyczaj źle się na tym wychodzi.
A jakie efekty????????

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 22 kwi 2011 - 21:04

A jakie efekty

Przeparzyłaś.I jak sama napisałaś przesoliłaś

[size=9][ Dodano: Pią 22 Kwi, 2011 22:06 ][/size]

Mam w naczyniu 3 szynki po ok 1kg

Parzenie z gotowaniem powinno trwać 50min

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Jolusia

Jolusia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 23 kwi 2011 - 16:50

No przecież każdy musi się nauczyć.
Będzie dobrze :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych