Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Święta tuż, tuż, to i ja postanowiłem trochę uzupełnić zapasy domowych wyrobów. Razem z kolegą zakupiliśmy w zeszłym tygodniu połówkę blondynki bez łba (39,1 kg) z której otrzymaliśmy: 2,7 kg kości, 3,28 kg skóry, 2,31 kg słoniny, 1,78 kg podgardla, 3,40 kg polędwicy, 0,28 kg polęwiczki, 1,9 kg karkówki, 1,81 kg żeberek, 1,40 kg boczku, 2,45 kg golonki, 1,37 kg nogi.

Postanowiłem (kolega nie jest w temacie zadymiania- tylko konsument :devil: ) zrobić kiełbasę białą, kiełbasę cienką i kilka wędzonek. Na kiełbasę białą przeznaczyłem:

1,85 kg wp I,

0,92 kg wp II (boczek)

0,75 kg wp II (od szynki)

0,52 kg woł II

0,92 kg wpIII

Wp I przepuszczona przez siatkę 13,

wpII (boczek) siatka 8, wpII(od szynki) i wpIII siatka 5, a wołowe dwa razy przez siatkę 2.

 

Przyprawy dodane w trakcie mieszania masy mięsnej;

17g soli/kg

0,5g pieprz naturalny/kg

10g czosnek /do całej ilości farszu/

5g majeranek /do całej ilości farszu/

Do zmielonej wołowiny dodałem ok 150 ml zimnej wody, przyprawy i mieszałam do uzyskania kleju, dodałem całą wpII i ok 50 ml zimnej wody, po dokładnym wymieszaniu dołożona wpI i ponownie mieszanie.

Napełniane w jelita 30-32, w zwoje naturalne, po zawiązaniu końcówek odkręcane na odcinki ok 10-12 cm.

Produkcja podzielona, i do zamrażalki, w piątek wieczorem wyjmę z zamrażalki i do lodówki na powolne rozrażanie, i w sobotę wieczorem sparzę. Pierwszy kawałek napełniony został sparzony w temp 72-75 st przez 20 min i próba, :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

wpIII siatka 5

A co chciałeś osiągnąć?. Bo jak klej to 2mm x2 i kutrowanie

 

5g pieprz naturalny,

10g czosnek,

5g majeranek

Czy Ty trochę nie przesadziłeś z tymi przyprawami .Przecież to takie pieprzne ,że tego nie da się jeść już nie wspomnę o innych przyprawach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157757
Udostępnij na innych stronach

PePe, wpIII dodałem bo miałem z rozbioru szynek,

arkadiusz, masz rację pieprzu dałem 0,5g na kilogram, błąd w wpisywaniu.

Proszę o poprawienie na moim wpisie :blush:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157772
Udostępnij na innych stronach

kempes, nie majeranku było 5g na całość :blush: , to tak wychodzi jak się pisze po kilku dniach i to w nie swoich okularach, moje się schowały.....

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157776
Udostępnij na innych stronach

wpIII siatka 5

A tu nie ma błędu?.Jeśli na klej to 2x 2mm i ew. kutrowana a na 5mm to po co.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157783
Udostępnij na innych stronach

Taką ilość mi sprzedali, tylko z szynki sam zdejmowałem i tyle cała skóra ważyła, poprzednim razem jak zamawiałem tylną ćwiartkę, 17,4 kg wogóle skóry ani słoniny nie miałem. Zamawiam mięso rozebrane, kości wytrybowane, sam jeszcze tego nie umię. Po kursie w SDM, mam nadzieję, że będę kupował całe półtusze lub ćwiartki.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157788
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przez dwa dni nie miałem dostępu do internetu, dziś już mogę wstawić relację z sobotniego wędzenia kiełbas.

A'la Żywiecka wg zbig3133

Mięso z rozbioru ćwiartki tylnej (szynka i golonka)+dokupionea karkówka

wp I - 1500g

wp IIa - 1500g +1000g karkówki

wpIIb - 700g (boczek)

wpIII - 1000g.

Dodane w trakcie produkcji:

5g cukru,

9 g pieprzu czarnego świeżo milonego

15 g czosnku

3 g kminku mielonego.

 

WpI pokroiłem na kawałki ok 2x2cm, wpIIa przemielłem na sitku 13 mm, wpIIb na sitku 8mm a wpIII 2 razy na sitku 2mm.

Do wpIII dodałem 100 ml zimnej wody i dokładnie wymieszałem z przyprawami aż puści klej, dodałem wpIIb i ponownie wymieszałem, dodałem wpIIa wymieszałem i wpI wymieszałem.

Po wymieszaniu nadziewałem w osłonki białkowe 55 mm w batony o długości ok 35 cm z pętelką na końcu do zawieszenia w wędzarni.

Gotowe batony pozostawiłem do osadzenia w przewiewnym miejscu w temp pokojowej na okres czasu potrzebny na wykonanie kiełbasy cienkiej.

Wedzarka wyjątkowo szybko się wygrzała bo w ciągu 15 min, włożyłem kiełbasy do osuszania, temp 45-55 stC, po ok 40 min mogłem zacząć zadymiać (buk i wiśnia) temp 45-60 stC wyjątkowo trudno było utrzymać temperaturę, co przykryłem beczkę workiem-skok temp do 60stC, odkrycie beczki spadek do 45stC i taka zabawa przez ok 130min. Po tym czasie podniosłem temp do 80-90st celem dopieczenia kiełbasy.

Po 40 min kiełbasy wyjęte do ostudzenia.

Przekrój kiełbasy a'la żywiecka wg zbig3133

 

[ Dodano: Pon 18 Lip, 2011 10:53 ]

Po nadzianiu batonów z kiełbasą a'la żywiecką wziołem się za przygotowanie kiełbasy cienkiej

wpI - 1000g (szapak)

wpIIa - 1500g +600g karkówka(sitko 13)

wpIII - 1300g (2xsitko 2mm)

Dodane w trakcie miesznia:

cukier - 4g

pieprz - 8g

czosnek - 13g

majeranek - 7g

papryka ostra -5g

kolendra -2g

gałka -3g

Do mieszania wpIII dodałem 150 ml zimnej wody, przyprawy i mieszałem aż puści klej

dodałem kolejno wpII i wpI, nadzewałem w jelita cienkie 32mm, nadziana mała kiełbaska celem sparzenia na próbę smakową, wszystko było ok, nadziewałem w jelita w zwojach naturalnych.

Planowałem część kiełabasy sparzyć i te odkręcane były w parki o długości ok 25 cm.

Kiełbasa wędziłem razem z a'la żywiecką w temp 45-60stC

Po ok 130min kiełbasę odkręcana w parki wyołem z beczki do sparzenia

Pozostała kiełbasa dopiekała się razem z a'la żywiecką w temp do 90 stC przez 40 min.

Przekrój kiełbasy cienkiej parzonej

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167059
Udostępnij na innych stronach

trudno było utrzymać temperaturę, co przykryłem beczkę workiem-skok temp do 60stC, odkrycie beczki spadek do 45stC

Trzeba było tylko nieznacznie uchylić worek: z jednej strony lub symetrycznie z obu stron.

W międzyczasie przekładać kije w wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167064
Udostępnij na innych stronach

EAnno, tak za każdym razem robię, raz z jednej raz z drugiej strony jest odchylony worek, a w sobotę musiałem go nawet zdejmować na kilkanaście sek. Kije były przekładane, ale wielkie dzięki za podpowiedź.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167066
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przy okazji wczorajszego wędzenia kurczaków uwędziłem dwa serki PILOS, okrągły typu włoskiego, osełkowaty tłusty, leżały w solance 18 godz. Typu włoskiego doprawiony przed wędzeniem ziołami prowansalskimi, a osełkowaty papryką słodką.

 

 

:thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168636
Udostępnij na innych stronach

zbig3133,

Serka jeszcze nie wędziłem. Powiedz mi czy to zdjęcie jest po czy przed wędzeniem. :question: :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168648
Udostępnij na innych stronach

Po 3,5 godz wędzeniu razem z kurczakami, temp 50*C dwa razy podskoczyła na 80*C, ale natychmiast odkrywałem beczkę.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168650
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kurczak Aromatyczny Dziadka

Serki PILIOS włoski i tłusty

Chleb żytnio -pszenny na zakwasie

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172325
Udostępnij na innych stronach

Może uda się kawałeczek schować :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172338
Udostępnij na innych stronach

Chowaj, chowaj.

Przecież Ty jesteś w środę :wink:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.