zbig3133 Opublikowano 11 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Września 2011 W lodówce tylko światełko, kupiłem z kolegą połówkę blondynki 28 kg, i trzeba było coś przygotować do zadymienia. Mięsko po sklasyfikowaniu, podzielone na dwa rodzaje kiełbas, jedna cienka i druga a'la żywiecka. Przy okazji do wędzarki powędrowały cztery serki typu włoskiego. Kiełbasy dopiekane w wędzace przez 40 min w temp 80 stopni. A'la żywiecka wisi do podsuszenia. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Września 2011 Mięsko po sklasyfikowaniu, podzielone na dwa rodzaje kiełbas, jedna cienka i druga a'la żywiecka.Wędlinka pierwsza klasa Zbyszku :clap: Widzę że ''dymik'' niezle po o czach dawał patrząc na Twoją minę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Września 2011 Piękni, bardzo pięknie,Gratulacje,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Września 2011 Zbigu bracie, kiełbaski wyglądają bardzo smacznie :thumbsup: cztery serki typu włoskiego.Qrcze, ten serek to pamiętam ze Środy przedzlotowej (oj działo się wtedy przy stołach :blush: :lol:) , zagryzka do nalewek pierwyj sort :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Września 2011 kupiłem z kolegą połówkę blondynki 28 kg, i trzeba było coś przygotować do zadymieniaZbigu bardzo fajna kiełbasa Wam wyszła, no i wedzonki Kurcze że ja przegapiłem na zlocie serowy pokaz EAnny... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Września 2011 (oj działo się wtedy przy stołachNaprawdę ??? Nie za bardzo pamiętam :blush: :blush: :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Września 2011 Zbój Madej napisał/a: (oj działo się wtedy przy stołach Naprawdę ??? Nie za bardzo pamiętam :blush: :oops: :lol: Kurcze... Wy nie pamiętacie to rozumiem ale dlaczego ja nie pamiętam :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Października 2011 Polędwica a'la parmeńska po 25 dniach w skarpecie,(5 dni w lodówce. 7 dni ubrana w skarpetkę w przewiewnym miejscu i 13 dni w lodówce ) nie było wcześniejszej okazji do rozebrania, nieskromnie określając :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Października 2011 :clap: Ładniutka.Moja właśnie zaczęła cały proces.Jak ja zdzierżę tyle czasu. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Października 2011 Tylko zamknięcie lodówki na zamek szyfrowy pomaga przed ciekawością i łakomstwem :lol: :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Października 2011 trzeba cienko kroić, a potem długo żućJak dobrze dojrzeje w lodówce (trzeba jej dać szansę) to wystarczy gryzienie :grin: ; prawie rozpływa się w ustach. Przetrzymałam kawałek w lodówce, zawiniety dobrze w pieluchę i odkryłam nowa jakość... Ten kawałek, o którym piszę, przeleżał kwartał albo i dłużej. Pielucha była lekko wilgotna, polędwica nieznacznie ale równomiernie podeschła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Października 2011 Polędwica a'la parmeńska po 25 dniach w skarpecieho ho ho !!! Ładniutka... :clap: może i ja coś pomyslę w tym kierunku, temp. już akurat... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Dopiero co wyjęte z pikarnika, dwa zewnętrzne w krateczkę, to cebulowe żytnio-pszenne na zakwasie w środku bez dodatku cebuli prażonej. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-188627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Grudnia 2011 musze dzisiaj ugnieść coś takowego Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-188630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Po wczorajszej nierównej walce z dzieleniem mięsa z zakupinej połówki blondynki, naszła nas dziś ochota na coś słodkiego, wybór padł na ptysie z bitą śmietaną. 400 ml wody 250g masła 400 g mąki pszenne 8 jaj szczypta soli. Masło z wodą rozgrzewamy aż się zacznie gotować, wsypujemy mąkę i szybko mieszczmy. Gęsta masa mieszana ruzgą, po dokładnym wymieszaniu dodajemy jaja, szczyptę soli i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy łyżeczkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st (termoobieg) przez 25 min. Upieczone ciasto ptysiowe po rozkrojeniu napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Nie starczyło bitej śmietany na wszystkie ptysie ugotowałem budyń śmietankowy i nim wypełniłem pozostałe ptysie. Te zostały polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-189739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Dzisiejsze wędzenie: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-190123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Przy okazji wędzenia kabanosów, uwędziłem kilka szyneczek i dwa kurczaki wg Dziadka. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-191273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Grudnia 2011 zbig3133, możesz już świętować :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-191276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zapasy z zamrażalki się skończyły, czas nadszedł na przygotowanie kolejnych. Nadziewanie kiełbasy a'la żywiecka w sobotę wieczorem. w niedzielę przed zapaleniem pod wędzarką przygotowałem na śniadanie bułeczki starej daty O godz 10 odpalenie pod wędzarką i do godz 16 na dwie tury wędzenie. Na pierwszy dym poszła kiełbasa cienka, następnie a'la żywiecka. Tak wyglądają dziś po wystudzeniu, cienka nie była parzona tylko podpiekana w wędzarce. Cienka już do konsumpcji, a'la żywiecka czeka na następne wędzenia. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Lutego 2012 przed zapaleniem pod wędzarką przygotowałem na śniadanie bułeczki starej datyZbyszku, fajne wyroby :thumbsup: zdradzisz przepis na bułki "starej daty"? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Lutego 2012 Bułki starej daty : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7796&highlight=bu%B3ki+starej+daty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Lutego 2012 Dzięki Wiesiu, bułeczki są z przepisu na Forum o tej samej nazwie, ja je robię w następujący sposób:2 dkg drożdży,1,5 szkl wody,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli,1 łyżka oliwy,mąka ok 75-80 dkg.drożdże z 0,5 szkl wody dodaję cukier i trochę mąki, jak drożdże wyrosną dodaję resztę wody, sól, oliwę i mąkę, wyrabiam ciasto pulchne nie klejące się do ręki, pozostawiam na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie formuję kulki z ciasta o masie ok 100g, pozostawiam do podrośnięcia, wgłębienie obiema rękami w każdej bułeczce i wgłębieniem kładę na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Po podrośnięciu układam na blachę z papierem wierzchnią stronę do dołu, ta która była na papierze z olejem jest na wierzchu. piekę w termoobiegu w temp 175 stC przez 20-25 min. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie no Zbysiu w tych bułach to widzę do perfekcji doszedłeś .... Ja nie zdążyłem ich wyprodukować przed rezygnacja z pieczywka (ale przepis mam zapisany) ... A kiełbachy piękne szkoda że smaku nie mośna przesłac Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zawsze możesz podjechać i osobiście posmakować Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Lutego 2012 zbig3133, Dzięki Zbyszku, Pieczenie chleba mamy w domu opanowane (od ponad roku nie kupujemy pieczywa ) ale bułki to niestety kiepskie wychodziły, 3 na 3 próby - może przepis jakiś kiepski miałem :???: Pozdrawiam Wiesiek Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.