Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W lodówce tylko światełko, kupiłem z kolegą połówkę blondynki 28 kg, i trzeba było coś przygotować do zadymienia. Mięsko po sklasyfikowaniu, podzielone na dwa rodzaje kiełbas, jedna cienka i druga a'la żywiecka. Przy okazji do wędzarki powędrowały cztery serki typu włoskiego.

Kiełbasy dopiekane w wędzace przez 40 min w temp 80 stopni.

A'la żywiecka wisi do podsuszenia.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175174
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mięsko po sklasyfikowaniu, podzielone na dwa rodzaje kiełbas, jedna cienka i druga a'la żywiecka.

Wędlinka pierwsza klasa Zbyszku :clap:

Widzę że ''dymik'' niezle po o czach dawał patrząc na Twoją minę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175176
Udostępnij na innych stronach

Zbigu bracie, kiełbaski wyglądają bardzo smacznie :thumbsup:

cztery serki typu włoskiego.

Qrcze, ten serek to pamiętam ze Środy przedzlotowej (oj działo się wtedy przy stołach :blush: :lol:) , zagryzka do nalewek pierwyj sort :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175183
Udostępnij na innych stronach

kupiłem z kolegą połówkę blondynki 28 kg, i trzeba było coś przygotować do zadymienia

Zbigu bardzo fajna kiełbasa Wam wyszła, no i wedzonki :) Kurcze że ja przegapiłem na zlocie serowy pokaz EAnny...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175184
Udostępnij na innych stronach

(oj działo się wtedy przy stołach

Naprawdę ??? Nie za bardzo pamiętam :blush: :blush: :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175206
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

(oj działo się wtedy przy stołach

 

Naprawdę ??? Nie za bardzo pamiętam :blush: :oops: :lol:

Kurcze... Wy nie pamiętacie to rozumiem ale dlaczego ja nie pamiętam :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-175253
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Polędwica a'la parmeńska po 25 dniach w skarpecie,(5 dni w lodówce. 7 dni ubrana w skarpetkę w przewiewnym miejscu i 13 dni w lodówce ) nie było wcześniejszej okazji do rozebrania, nieskromnie określając :thumbsup: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180003
Udostępnij na innych stronach

:clap: Ładniutka.Moja właśnie zaczęła cały proces.Jak ja zdzierżę tyle czasu. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180007
Udostępnij na innych stronach

Tylko zamknięcie lodówki na zamek szyfrowy pomaga przed ciekawością i łakomstwem :lol: :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180014
Udostępnij na innych stronach

trzeba cienko kroić, a potem długo żuć

Jak dobrze dojrzeje w lodówce (trzeba jej dać szansę) to wystarczy gryzienie :grin: ; prawie rozpływa się w ustach.

Przetrzymałam kawałek w lodówce, zawiniety dobrze w pieluchę i odkryłam nowa jakość...

Ten kawałek, o którym piszę, przeleżał kwartał albo i dłużej. Pielucha była lekko wilgotna, polędwica nieznacznie ale równomiernie podeschła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180039
Udostępnij na innych stronach

Polędwica a'la parmeńska po 25 dniach w skarpecie

ho ho ho !!! Ładniutka... :clap: może i ja coś pomyslę w tym kierunku, temp. już akurat... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-180054
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dopiero co wyjęte z pikarnika, dwa zewnętrzne w krateczkę, to cebulowe żytnio-pszenne na zakwasie w środku bez dodatku cebuli prażonej.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-188627
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszej nierównej walce z dzieleniem mięsa z zakupinej połówki blondynki, naszła nas dziś ochota na coś słodkiego, wybór padł na ptysie z bitą śmietaną.

400 ml wody

250g masła

400 g mąki pszenne

8 jaj

szczypta soli.

Masło z wodą rozgrzewamy aż się zacznie gotować, wsypujemy mąkę i szybko mieszczmy. Gęsta masa mieszana ruzgą, po dokładnym wymieszaniu dodajemy jaja, szczyptę soli i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy łyżeczkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 st (termoobieg) przez 25 min.

Upieczone ciasto ptysiowe po rozkrojeniu napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Nie starczyło bitej śmietany na wszystkie ptysie ugotowałem budyń śmietankowy i nim wypełniłem pozostałe ptysie. Te zostały polane rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-189739
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji wędzenia kabanosów, uwędziłem kilka szyneczek i dwa kurczaki wg Dziadka.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-191273
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapasy z zamrażalki się skończyły, czas nadszedł na przygotowanie kolejnych.

Nadziewanie kiełbasy a'la żywiecka w sobotę wieczorem.

w niedzielę przed zapaleniem pod wędzarką przygotowałem na śniadanie bułeczki starej daty :)

O godz 10 odpalenie pod wędzarką i do godz 16 na dwie tury wędzenie. Na pierwszy dym poszła kiełbasa cienka, następnie a'la żywiecka. Tak wyglądają dziś po wystudzeniu, cienka nie była parzona tylko podpiekana w wędzarce.

Cienka już do konsumpcji, a'la żywiecka czeka na następne wędzenia.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202276
Udostępnij na innych stronach

przed zapaleniem pod wędzarką przygotowałem na śniadanie bułeczki starej daty

Zbyszku, fajne wyroby :thumbsup:

zdradzisz przepis na bułki "starej daty"?

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202278
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wiesiu, bułeczki są z przepisu na Forum o tej samej nazwie, ja je robię w następujący sposób:

2 dkg drożdży,

1,5 szkl wody,

2 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

1 łyżka oliwy,

mąka ok 75-80 dkg.

drożdże z 0,5 szkl wody dodaję cukier i trochę mąki, jak drożdże wyrosną dodaję resztę wody, sól, oliwę i mąkę, wyrabiam ciasto pulchne nie klejące się do ręki, pozostawiam na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie formuję kulki z ciasta o masie ok 100g, pozostawiam do podrośnięcia, wgłębienie obiema rękami w każdej bułeczce i wgłębieniem kładę na wysmarowany olejem papier do pieczenia. Po podrośnięciu układam na blachę z papierem wierzchnią stronę do dołu, ta która była na papierze z olejem jest na wierzchu. piekę w termoobiegu w temp 175 stC przez 20-25 min.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202283
Udostępnij na innych stronach

Nie no Zbysiu w tych bułach to widzę do perfekcji doszedłeś .... ;) Ja nie zdążyłem ich wyprodukować przed rezygnacja z pieczywka :( (ale przepis mam zapisany) ... ;)

 

A kiełbachy piękne szkoda że smaku nie mośna przesłac ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202295
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz podjechać i osobiście posmakować :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202296
Udostępnij na innych stronach

zbig3133,

Dzięki Zbyszku,

Pieczenie chleba mamy w domu opanowane (od ponad roku nie kupujemy pieczywa :cool: ) ale bułki to niestety kiepskie wychodziły, 3 na 3 próby - może przepis jakiś kiepski miałem :???:

Pozdrawiam Wiesiek

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/page/2/#findComment-202301
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.