zbig3133 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Święta tuż, tuż, to i ja postanowiłem trochę uzupełnić zapasy domowych wyrobów. Razem z kolegą zakupiliśmy w zeszłym tygodniu połówkę blondynki bez łba (39,1 kg) z której otrzymaliśmy: 2,7 kg kości, 3,28 kg skóry, 2,31 kg słoniny, 1,78 kg podgardla, 3,40 kg polędwicy, 0,28 kg polęwiczki, 1,9 kg karkówki, 1,81 kg żeberek, 1,40 kg boczku, 2,45 kg golonki, 1,37 kg nogi. Postanowiłem (kolega nie jest w temacie zadymiania- tylko konsument :devil: ) zrobić kiełbasę białą, kiełbasę cienką i kilka wędzonek. Na kiełbasę białą przeznaczyłem: 1,85 kg wp I, 0,92 kg wp II (boczek) 0,75 kg wp II (od szynki) 0,52 kg woł II 0,92 kg wpIII Wp I przepuszczona przez siatkę 13, wpII (boczek) siatka 8, wpII(od szynki) i wpIII siatka 5, a wołowe dwa razy przez siatkę 2. Przyprawy dodane w trakcie mieszania masy mięsnej; 17g soli/kg 0,5g pieprz naturalny/kg 10g czosnek /do całej ilości farszu/ 5g majeranek /do całej ilości farszu/ Do zmielonej wołowiny dodałem ok 150 ml zimnej wody, przyprawy i mieszałam do uzyskania kleju, dodałem całą wpII i ok 50 ml zimnej wody, po dokładnym wymieszaniu dołożona wpI i ponownie mieszanie. Napełniane w jelita 30-32, w zwoje naturalne, po zawiązaniu końcówek odkręcane na odcinki ok 10-12 cm. Produkcja podzielona, i do zamrażalki, w piątek wieczorem wyjmę z zamrażalki i do lodówki na powolne rozrażanie, i w sobotę wieczorem sparzę. Pierwszy kawałek napełniony został sparzony w temp 72-75 st przez 20 min i próba, :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 wpIII siatka 5 A co chciałeś osiągnąć?. Bo jak klej to 2mm x2 i kutrowanie 5g pieprz naturalny, 10g czosnek, 5g majeranek Czy Ty trochę nie przesadziłeś z tymi przyprawami .Przecież to takie pieprzne ,że tego nie da się jeść już nie wspomnę o innych przyprawach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Tez tego nie kapuje czy to naprawdę na kilkgram czy na łączną mase tego wyrobu ? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 PePe, wpIII dodałem bo miałem z rozbioru szynek, arkadiusz, masz rację pieprzu dałem 0,5g na kilogram, błąd w wpisywaniu. Proszę o poprawienie na moim wpisie :blush: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 zbig3133, majeranek też 0,5 :lol: ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 kempes, nie majeranku było 5g na całość :blush: , to tak wychodzi jak się pisze po kilku dniach i to w nie swoich okularach, moje się schowały..... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 wpIII siatka 5 A tu nie ma błędu?.Jeśli na klej to 2x 2mm i ew. kutrowana a na 5mm to po co. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 3,28 kg skóry, 2,31 kg słoniny Ta twoja "blondynka musiała mieć strasznie grubą skórę :shock: Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Taką ilość mi sprzedali, tylko z szynki sam zdejmowałem i tyle cała skóra ważyła, poprzednim razem jak zamawiałem tylną ćwiartkę, 17,4 kg wogóle skóry ani słoniny nie miałem. Zamawiam mięso rozebrane, kości wytrybowane, sam jeszcze tego nie umię. Po kursie w SDM, mam nadzieję, że będę kupował całe półtusze lub ćwiartki. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-157788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lipca 2011 Przez dwa dni nie miałem dostępu do internetu, dziś już mogę wstawić relację z sobotniego wędzenia kiełbas.A'la Żywiecka wg zbig3133Mięso z rozbioru ćwiartki tylnej (szynka i golonka)+dokupionea karkówkawp I - 1500gwp IIa - 1500g +1000g karkówkiwpIIb - 700g (boczek)wpIII - 1000g. Dodane w trakcie produkcji:5g cukru,9 g pieprzu czarnego świeżo milonego15 g czosnku3 g kminku mielonego. WpI pokroiłem na kawałki ok 2x2cm, wpIIa przemielłem na sitku 13 mm, wpIIb na sitku 8mm a wpIII 2 razy na sitku 2mm.Do wpIII dodałem 100 ml zimnej wody i dokładnie wymieszałem z przyprawami aż puści klej, dodałem wpIIb i ponownie wymieszałem, dodałem wpIIa wymieszałem i wpI wymieszałem. Po wymieszaniu nadziewałem w osłonki białkowe 55 mm w batony o długości ok 35 cm z pętelką na końcu do zawieszenia w wędzarni.Gotowe batony pozostawiłem do osadzenia w przewiewnym miejscu w temp pokojowej na okres czasu potrzebny na wykonanie kiełbasy cienkiej. Wedzarka wyjątkowo szybko się wygrzała bo w ciągu 15 min, włożyłem kiełbasy do osuszania, temp 45-55 stC, po ok 40 min mogłem zacząć zadymiać (buk i wiśnia) temp 45-60 stC wyjątkowo trudno było utrzymać temperaturę, co przykryłem beczkę workiem-skok temp do 60stC, odkrycie beczki spadek do 45stC i taka zabawa przez ok 130min. Po tym czasie podniosłem temp do 80-90st celem dopieczenia kiełbasy. Po 40 min kiełbasy wyjęte do ostudzenia. Przekrój kiełbasy a'la żywiecka wg zbig3133 [ Dodano: Pon 18 Lip, 2011 10:53 ]Po nadzianiu batonów z kiełbasą a'la żywiecką wziołem się za przygotowanie kiełbasy cienkiejwpI - 1000g (szapak)wpIIa - 1500g +600g karkówka(sitko 13)wpIII - 1300g (2xsitko 2mm)Dodane w trakcie miesznia:cukier - 4gpieprz - 8gczosnek - 13gmajeranek - 7g papryka ostra -5gkolendra -2ggałka -3gDo mieszania wpIII dodałem 150 ml zimnej wody, przyprawy i mieszałem aż puści klejdodałem kolejno wpII i wpI, nadzewałem w jelita cienkie 32mm, nadziana mała kiełbaska celem sparzenia na próbę smakową, wszystko było ok, nadziewałem w jelita w zwojach naturalnych. Planowałem część kiełabasy sparzyć i te odkręcane były w parki o długości ok 25 cm. Kiełbasa wędziłem razem z a'la żywiecką w temp 45-60stC Po ok 130min kiełbasę odkręcana w parki wyołem z beczki do sparzenia Pozostała kiełbasa dopiekała się razem z a'la żywiecką w temp do 90 stC przez 40 min.Przekrój kiełbasy cienkiej parzonej Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lipca 2011 trudno było utrzymać temperaturę, co przykryłem beczkę workiem-skok temp do 60stC, odkrycie beczki spadek do 45stCTrzeba było tylko nieznacznie uchylić worek: z jednej strony lub symetrycznie z obu stron. W międzyczasie przekładać kije w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lipca 2011 EAnno, tak za każdym razem robię, raz z jednej raz z drugiej strony jest odchylony worek, a w sobotę musiałem go nawet zdejmować na kilkanaście sek. Kije były przekładane, ale wielkie dzięki za podpowiedź. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-167066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Lipca 2011 :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Lipca 2011 zbig3133, ,Pychotka :thumbsup: :clap: u mnie dzisiaj same nogi :grin: Pozdrawiam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Lipca 2011 Przy okazji wczorajszego wędzenia kurczaków uwędziłem dwa serki PILOS, okrągły typu włoskiego, osełkowaty tłusty, leżały w solance 18 godz. Typu włoskiego doprawiony przed wędzeniem ziołami prowansalskimi, a osełkowaty papryką słodką. :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Lipca 2011 zbig3133, Serka jeszcze nie wędziłem. Powiedz mi czy to zdjęcie jest po czy przed wędzeniem. :question: :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Lipca 2011 Po 3,5 godz wędzeniu razem z kurczakami, temp 50*C dwa razy podskoczyła na 80*C, ale natychmiast odkrywałem beczkę. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-168650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Kurczak Aromatyczny Dziadka Serki PILIOS włoski i tłusty Chleb żytnio -pszenny na zakwasie Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chleb cudo. A co tam w tych workach wędziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Serki Henio - serki :P mmm, jakie piękne ... i chyba też nie doczekają :rolleyes: bu Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Może uda się kawałeczek schować :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chowaj, chowaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chowaj, chowaj.Przecież Ty jesteś w środę :wink: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chleb żytnio -pszenny na zakwasieja to mogę tylko o takim pomarzyć... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Toć przywiozę w środę,,,,, :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5538-wyroby-zbig3133/#findComment-172348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.