Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cudne te Twoje torty Halinko  :)

 

Pozwolę sobie w Twoim temacie pochwalić się tortem, który zrobiłam na urodziny mojej Mamy  :)

 

 

 


[Dodano: 13 sty 2019 - 14:54]

Mam nadzieję, że na drugim zdjęciu lepiej widać 

post-53398-0-08151100-1547387476.jpg

post-53398-0-54463000-1547387609.jpg

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-620521
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 324
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Pozwolę sobie w Twoim temacie pochwalić się tortem, który zrobiłam na urodziny mojej Mamy

 

Cudowna dekoracja tortu Haniu. :clap:  

Zawsze marzyłam o takiej dekoracji, chyba się odważę przy najbliższej okazji.

Taką '' tylke''  posiadam, więc myślę że sobie poradzę. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-621296
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, Ty taką dekorację zrobisz jednym palcem  :angel:

To jest tylka Wilton 1M - jedna z moich ulubionych.

Na piątek będę robić jeszcze jeden taki tort, ale niebieski, a w lutym kolejny -  z inną dekoracją.

Barwniki też są z Wiltona - wg mnie mają najbardziej "żywe" kolory (może na tym zdjęciu nie widać dokładnie, bo jest robione telefonem).

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-621317
Udostępnij na innych stronach

Proponuje was sprobowac kolory spozywcze, Americolor soft gel. Nie rozplywaja sie kremy, maja bardzo dobra relacje koloru. Nawet maja Christmas red, czegoniestety nie ma dobrego ( wg mnie) w Wilton'ie.

 

 Stosuje i gel do mas cukrowych i kremow, oraz osobno plyn  Air brush. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-621352
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu  :)  Americolor niestety trudno dostępne u nas, ale wybór kolorów faktycznie większy.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-621388
Udostępnij na innych stronach

 

 

Americolor niestety trudno dostępne u nas, ale wybór kolorów faktycznie większy.
 

 Szkoda. bo musze przyznac ,ze kolor przedstawiany zawsze pokazuje prawdziwy do uzyskania.

 No i masy cukrowe tak  " nie plyna" po dodaniu.  Wiesz o czym mowie :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-621549
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam sobie tort na urodziny.

Degustacja była na spotkaniu w Łazach  :)

 

post-43626-0-34000500-1548789469_thumb.jpgpost-43626-0-64544300-1548789482_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622065
Udostępnij na innych stronach

Ładny i smaczny tort.

Ostatnio na food network oglądałem popisy cukierników - wykonali pełnowymiarowy tort fortepianu. Fajnie wyglądało jak goście wycinali klawisze i je "wcinali". Wiele ciekawostek w tym programie można zobaczyć. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622069
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny ... padam na twarz przed Waszymi dokonaniami. :clap: :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622090
Udostępnij na innych stronach

Piękny tort  :)

Jaki krem zrobiłaś do środka i do dekoracji?

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622115
Udostępnij na innych stronach

Haniu,bazowałam na śmietanie i serku mascarpone z dodatkiem kremu lemon curd. Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622124
Udostępnij na innych stronach

 

 

Degustacja była na spotkaniu w Łazach 
Ano była  - byłem zaskoczony wielkością tortu - a potem jego znikaniem  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622125
Udostępnij na innych stronach

Haniu,bazowałam na śmietanie i serku mascarpone z dodatkiem kremu lemon curd.

 

A mogłabyś podać proporcje?

Ja w swoim torcie mam 2 kremy - w środku jest budyniowy (na domowym budyniu z żółtkami), a do dekoracji najbardziej lubię krem na bezie szwajcarskiej, który jest super gładki i stabilny.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622161
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mogłabyś podać proporcje?

 

400 ml śmietany 30% i 250 g serka mascarpone.

 

 

 

a do dekoracji najbardziej lubię krem na bezie szwajcarskiej, który jest super gładki i stabilny.

 

To proszę zdradz mi przepis na ten krem  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622234
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję  :) a ile lemon curd na taką porcję? 150-170g wystarczy, żeby się krem nie rozpłynął?

 

Krem na bezie szwajcarskiej robi się z białek, cukru i masła.

Podam proporcje na 1 białko - można zrobić wielokrotność tej porcji. Na ten tort, który jest na zdjęciu zrobiłam krem z 9 białek (tort 26 cm i dekoracja z róż wymaga sporo kremu  :cool: )

 

Na 1 białko biorę 50 g cukru i 60 g miękkiego masła (w temp. pokojowej - nie może być zbyt chłodne, ani za miękkie).

Białka ubijam z cukrem na parze zwykłą trzepaczką, aż osiagną temperaturę 60-65 st. (można sprawdzić palcami, czy cukier jest rozpuszczony i powinno być ok, ale lepiej zmierzyć temperaturę termometrem).

Potem zdejmuję z pary i studzę mieszając. Zimne białka ubijam na pianę i do takiej piany dodaję po kawałku masła.

Białka najlepiej ubijać końcówką do piany na najwyższych obrotach, a przed dodaniem masła zmienić końcówkę na mieszadło.

Krem pod koniec ubijania wygląda jak zwarzony - trzeba dalej ubijać 5-10 minut aż stanie się gładki. 

Na koniec dodaję barwniki i gotowe. Jak krem jest zbyt miękki to trzeba na chwilę schłodzić w lodówce.


[Dodano: 31 sty 2019 - 19:08]

Tu jest niebieski "kolega" poprzedniego tortu:

 

 

post-53398-0-06189000-1548958116_thumb.jpg

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622248
Udostępnij na innych stronach

 @@hana, jak bys kiedy robila moglabym prosic o zwazenie bialka , u mnie jajka sa tak roznej wielkosci ze ciezko ujednolicic . :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622252
Udostępnij na innych stronach

W kremie jest barwnik spożyczy niebieski (nie zielony):

http://www.cafe-chocolate.pl/barwniki-w-pascie/369-wilton-barwnik-niebieski-royal-blue.html

 

Dodajesz taką ilość barwnika, żeby uzyskać pożądany odcień  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-622385
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 @@hana, jak bys kiedy robila moglabym prosic o zwazenie bialka , u mnie jajka sa tak roznej wielkosci ze ciezko ujednolicic . :)

 

Przy okazji kolejnego tortu zważyłam całe jajka... Białka są z jajek 62-64g  :cool:

post-53398-0-90051600-1550761542.jpg

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5547-ciasto-tort-urodzinowy-halusi/page/13/#findComment-624395
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.