Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uzupełnienia wiedzy i zarazem do uzupełnienia postu. W tabeli przedstawiam minimalna ilość podstawowych błędów, które wracają jak "bumerang"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/
Udostępnij na innych stronach

Andyandy..Na tej tabeli powinna sie znaleźć jeszcze jedna rubryka pionowa np. : Jak zapobiec tym błędom ?"

 

Była by wtedy bardzo przydatna.. :idea:

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158440
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, To był by temat rzeka i tyle dopływów co jest wędzarni i sposobów wędzenia. Należy dopasować się do własnych konstrukcji przy tej minimalnej wymienionej ilości błędów. Pisać odpowiedzi do każdej wędzarni nic nie zmieni. Wystarczy przestrzegać i wyciągać wnioski z tego co jest. Potem każdy już sam zauważy zmiany i dopracuje obsługę własnego sprzętu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158442
Udostępnij na innych stronach

Jak zapobiec tym błędom ?

Trzeba wiedzieć co chce się uwędzić - i nie mylić metod wędzenia .

Zbudować taką wędzarnię by była jak największa możliwość, szybkiego odprowadzenia wilgoci w czasie osuszania .

Nauczyć się właściwego procesu osuszania - Właściwa cyrkulacja i przepływ powietrza w wędzarni jak również temperatura - stosujecie za niskie w pierwszej fazie osuszania.

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158462
Udostępnij na innych stronach

Właściwe drewno do osuszania -suche

Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia

Tego brakuje w tabeli.

Andyandy można by też dodać info co się dzieje w przypadku małej i dużej ilości/przepływu dymu w wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158471
Udostępnij na innych stronach

Dziadek napisał ----------------------------"Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone"-----------------------

 

 

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158635
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego wędzisz w temperaturze 35 st C. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158641
Udostępnij na innych stronach

ale jak można jeszcze lepiej, to prosze o wyjasnienie

Można lepiej, można http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158647
Udostępnij na innych stronach

No i wyjasniło się. Na moim termometrze 35 stopni, to faktycznie 50 stopni i dlatego wszystko wychodzi mi dobrze. A prawa zbójeckie? Hmm.......jakieś tam są. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158697
Udostępnij na innych stronach

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada.

Orientacyjnie jest to 2-3h.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158713
Udostępnij na innych stronach

To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.

Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada.

Orientacyjnie jest to 2-3h.

Poczekamy na komentarz "Władcy ognia" może nam coś rozjaśni :rolleyes: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158725
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj uwędziłem trochę boczusia :!:

 

Wklejam to zdjęcie tutaj , ponieważ chcę pokazać , że można pięknie :blush: i zdrowo :smile: uwędzić w wędzarni murowanej z kanałem dymnym około 120 cm .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158753
Udostępnij na innych stronach

Z Podstaw wędzenia-

Kanały rurowe nie są dobrym rozwiązaniem , chyba że tak są zbudowane ze mamy możliwość ich wyczyszczenia bez rozbierania wędzarni . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158760
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.