Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zapraszam wszystkich zainteresowanych do uzupełnienia wiedzy i zarazem do uzupełnienia postu. W tabeli przedstawiam minimalna ilość podstawowych błędów, które wracają jak "bumerang" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Andyandy..Na tej tabeli powinna sie znaleźć jeszcze jedna rubryka pionowa np. : Jak zapobiec tym błędom ?" Była by wtedy bardzo przydatna.. :idea: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Gregtom, To był by temat rzeka i tyle dopływów co jest wędzarni i sposobów wędzenia. Należy dopasować się do własnych konstrukcji przy tej minimalnej wymienionej ilości błędów. Pisać odpowiedzi do każdej wędzarni nic nie zmieni. Wystarczy przestrzegać i wyciągać wnioski z tego co jest. Potem każdy już sam zauważy zmiany i dopracuje obsługę własnego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Jak zapobiec tym błędom ?Trzeba wiedzieć co chce się uwędzić - i nie mylić metod wędzenia . Zbudować taką wędzarnię by była jak największa możliwość, szybkiego odprowadzenia wilgoci w czasie osuszania . Nauczyć się właściwego procesu osuszania - Właściwa cyrkulacja i przepływ powietrza w wędzarni jak również temperatura - stosujecie za niskie w pierwszej fazie osuszania. Właściwe drewno do osuszania -suche Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzenia Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Właściwe drewno do osuszania -suche Właściwe drewno do wędzenia -suche , półsuche i nawet dokładanie mokrego by utrzymać właściwą wilgotność w wędzarni w końcowym procesie wędzenia, przyśpieszając proces wędzeniaTego brakuje w tabeli. Andyandy można by też dodać info co się dzieje w przypadku małej i dużej ilości/przepływu dymu w wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 miro, Należy poczekać jeszcze na wszystkie uwagi i zrobić odpowiednią tabelę tabelę. Czekam na dalsze opisy błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 ok Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Dziadek napisał ----------------------------"Nie wędzić godzinami wędlin które będą parzone"----------------------- To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Dlaczego wędzisz w temperaturze 35 st C. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Bo tak wypraktykowałem i jest nieźle, ale jak można jeszcze lepiej, to prosze o wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 ale jak można jeszcze lepiej, to prosze o wyjasnienieMożna lepiej, można http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 No i wyjasniło się. Na moim termometrze 35 stopni, to faktycznie 50 stopni i dlatego wszystko wychodzi mi dobrze. A prawa zbójeckie? Hmm.......jakieś tam są. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada. Orientacyjnie jest to 2-3h. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 To orientacyjnie jak długo wędzić szynkę ok 1 - 1,5 kg przeznaczoną do parzenia, bo ja wędzę do trzech godzin w temp. ok 35 stopni.Wyroby które będę parzył wędzę do czasu uzyskania koloru który mi odpowiada. Orientacyjnie jest to 2-3h.Poczekamy na komentarz "Władcy ognia" może nam coś rozjaśni :rolleyes: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Maja 2011 Witam Dzisiaj uwędziłem trochę boczusia :!: Wklejam to zdjęcie tutaj , ponieważ chcę pokazać , że można pięknie :blush: i zdrowo :smile: uwędzić w wędzarni murowanej z kanałem dymnym około 120 cm . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Maja 2011 Z Podstaw wędzenia- Kanały rurowe nie są dobrym rozwiązaniem , chyba że tak są zbudowane ze mamy możliwość ich wyczyszczenia bez rozbierania wędzarni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5555-cz%C4%99ste-b%C5%82edy-i-problemy-z-w%C4%99dzeniem/#findComment-158760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.