Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2011 Za tydzień robię swoją 40-tkę. Mam pomysł na uwędzenie ryb ale nigdy ryb nie wędziłem. Wiem, że na forum są przepisy wedzenia różnych ryb i zaraz ktoś mi napisze: poszukaj , poczytaj itd... Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia i proszę o przepis w miarę prosty gdzie mógłbym poczęstować około 30 osób bez wiekszego paprania się z ośćmi. Lub może jakiś inny pomysł na uwędzenie czegoś fajnego (szynki bedą uwędzone wcześniej) Za pomoc z góry dziękuję :grin: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Maja 2011 Najprostszy jest pstrąg (i ma mało ości, bo wszystkie wyciągniesz jednym ruchem razem z kręgosłupem).Bardziej prestiżowy jest węgorz reszta jak wyzej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Maja 2011 No tak, myślałem o pstrągu choć nigdy nie jadłem wędzonego (jadłem leszcze - ale tam ości to masakra :grin: ) Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Maja 2011 Pstrąg jest dobry ale może też być łosoś również ubogoościsty . Ja dzielę na dzwonka i nabijam na zaostrzony haczyki ,wbijając drut w kanał rdzeniowy - nie zdarzyło się by mi spadł jakis kawałek . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Maja 2011 A może jakiś przepis na tego łososia :question: :grin: [ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 17:54 ] Łosoś byłby niezły bo mogę zrobić mniejsze dzwonki , pstraga nie każdy zje całego... Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Maja 2011 Jak nie chcesz się bawić w ości to wędź filetowanego łososia natrzyj go solą z pieprzem na noc do lodówki .... potem oczyść i osusz ręcznikiem papierowym .... 40 ma się tylko raz .... więc musi kosztować ..... ..... oczywiście każda rybka lubi pływać i o tym pamiętaj.... Wszystkiego najlepszego życzę koledze na nowej dyszce ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Maja 2011 Dzięki Robert, o tym, że lubi pływać to wiem więcej niż o wędzeniu :lol: , ale jedno pytankopotem oczyść i osuszoczyścić rozumiem z przypraw? (może głupie pytanie) Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Maja 2011 Ja też łososia solę na sucho i na "oko" , używam również czosnku i pieprzu . Np dzisiaj w Auchanie, przynajmniej u mnie , były łososie patroszone po 17,99 zł i wyglądały bardzo zachęcająco :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Maja 2011 zgadza się kolego w auchanie mają dosyć świeże ryby Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Maja 2011 zgadza się kolego Karolu , ja jestem koleżanką :lol: Gonzusiu, właśnie dlatego zwykle kupuję całego łososia bo można mu spojrzeć prosto w skrzela: te dzisiejsze były naprawde świeże. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2011 te dzisiejsze były naprawde świeżeW Auchanie dostawy ryb są w czwartkowe popołudnia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Maja 2011 Najprostszy jest pstrąg (i ma mało ości, bo wszystkie wyciągniesz jednym ruchem razem z kręgosłupem). Bardziej prestiżowy jest węgorz reszta jak wyzej.jest jeszcze jedna wspaniała rybka- słodkowodny śledź, czyli sielawa. Średnia wielkość około 20 cm, dobrze uwędzona bardzo łatwo oddziela się mięsko od ości. Na ubiegłorocznym spotkaniu w Napoleonowie miałem okazję spróbować jej w wykonaniu beny i beiota, uwędzona była wspaniale, mimo że technika wędzenia odbiegała od mojej. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2533&highlight=sielawa https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5645&highlight=sielawa Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Maja 2011 jest jeszcze jedna wspaniała rybka- słodkowodny śledź, czyli sielawa. Zgadzam się z kolegą , również miałam okazję objadać się tą rybką... jak dziś wspomnę to dostaje ślinotoku.. :thumbsup: Polecam.. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Maja 2011 Myślę, że w przypadku sielawy może być problem z kupieniem :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Maja 2011 Od razu o tym pomyślałem... :???: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Maja 2011 Myślę, że w przypadku sielawy może być problem z kupieniem :???: Witam , Kiełbasa w latach 80-90-tych jeździłem służbowo do Mrągowa na obozy kondycyjne. W ośrodku mieliśmy wędzarnię i dostęp do świeżych rybek był bardzo łatwy. Wędzone były węgorze , sielawa oraz leszcze. Co do węgorza był niezaprzeczalnie na pierwszym miejscu , natomiast na drugim wędzony leszcz. Smak tej ryby wszyscy uczestnicy zgodnie przedkładali nad smak sielawy. Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego. Aby ości nie psuły zadowolenia ze smaku leszcz musi być duży i najlepiej osznurowany jak wędzonka. Inaczej się zerwie . pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Maja 2011 Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego. jpionka, proszę Cię czytaj cały wątek jeśli zamierzasz w nim coś konstruktywnego napisać. Ja wcale nie szukam porady tylko szuka jej kol Kiełbasa i w dodatku na samym wstępie pisze cyt : (jadłem leszcze - ale tam ości to masakra :grin: ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Maja 2011 Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego. jpionka, proszę Cię czytaj cały wątek jeśli zamierzasz w nim coś konstruktywnego napisać. Ja wcale nie szukam porady tylko szuka jej kol Kiełbasa i w dodatku na samym wstępie pisze cyt : (jadłem leszcze - ale tam ości to masakra :grin: ) Koleżanko Chudziak post był adresowany do kol. Kiełbasy w kontekście problemów z zakupem i dlatego Ciebie zacytowałem . Nie udzielałem Tobie tej porady... A co do ości to do wędzenia nadaje się leszcz słusznej wielkości , wtedy nie ma problemu. Aby nie było niejasności poprawiłem powyższą moją wypowiedź. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Maja 2011 Dziękuję wszystkim za porady.Narazie najbardziej podoba mi się pomysł z łososiem, jest wyfiletowany i można go podzielić na mniejsze kawałki. Inne ryby sa OK ale raczej na bardziej kameralne spotkanie. Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Maja 2011 Jeżeli zle trafiłem to proszę o wybaczenie, ale mam prośbę gdzie mogę kupić orginalną czubrzycę i czy mogę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Maja 2011 W sklepach masarskich.Bardzo dobra przyprawa do mięsa i żółtego sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tade200 Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Maja 2011 Tu chodzi chyba oczubrycę . Czubrycę czerwoną stosuje się do mięsa ,natomiast czubrycę zieloną stosuje się do sera . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Maja 2011 Czubrycę czerwoną stosuje się do mięsa ,natomiast czubrycę zieloną stosuje się do sera .Obie do kupienia w sklepach zioła/przyprawy/zdrowa żywność. Przynajmniej w moich okolicach :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Maja 2011 Ja Kupuję tu wszystkie przyprawy. Szybko tanio i solidnie :grin: Tutaj Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Maja 2011 Zgadza się gość jest godny polecenia Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.