Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za tydzień robię swoją 40-tkę. Mam pomysł na uwędzenie ryb ale nigdy ryb nie wędziłem. Wiem, że na forum są przepisy wedzenia różnych ryb i zaraz ktoś mi napisze: poszukaj , poczytaj itd... Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia i proszę o przepis w miarę prosty gdzie mógłbym poczęstować około 30 osób bez wiekszego paprania się z ośćmi. Lub może jakiś inny pomysł na uwędzenie czegoś fajnego (szynki bedą uwędzone wcześniej) Za pomoc z góry dziękuję :grin:
Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Najprostszy jest pstrąg (i ma mało ości, bo wszystkie wyciągniesz jednym ruchem razem z kręgosłupem).

Bardziej prestiżowy jest węgorz reszta jak wyzej.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159200
Udostępnij na innych stronach

Pstrąg jest dobry ale może też być łosoś również ubogoościsty . Ja dzielę na dzwonka i nabijam na zaostrzony haczyki ,wbijając drut w kanał rdzeniowy - nie zdarzyło się by mi spadł jakis kawałek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159205
Udostępnij na innych stronach

A może jakiś przepis na tego łososia :question: :grin:

 

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 17:54 ]

Łosoś byłby niezły bo mogę zrobić mniejsze dzwonki , pstraga nie każdy zje całego...

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159209
Udostępnij na innych stronach

Jak nie chcesz się bawić w ości to wędź filetowanego łososia natrzyj go solą z pieprzem na noc do lodówki .... potem oczyść i osusz ręcznikiem papierowym .... ;) 40 ma się tylko raz .... więc musi kosztować ..... ;) ..... oczywiście każda rybka lubi pływać i o tym pamiętaj....

 

 

Wszystkiego najlepszego życzę koledze na nowej dyszce ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159210
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Robert, o tym, że lubi pływać to wiem więcej niż o wędzeniu :lol: , ale jedno pytanko

potem oczyść i osusz

oczyścić rozumiem z przypraw? (może głupie pytanie)
Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159214
Udostępnij na innych stronach

Ja też łososia solę na sucho i na "oko" , używam również czosnku i pieprzu . Np dzisiaj w Auchanie, przynajmniej u mnie , były łososie patroszone po 17,99 zł i wyglądały bardzo zachęcająco :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159215
Udostępnij na innych stronach

zgadza się kolego

Karolu , ja jestem koleżanką :lol:

Gonzusiu, właśnie dlatego zwykle kupuję całego łososia bo można mu spojrzeć prosto w skrzela: te dzisiejsze były naprawde świeże.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159232
Udostępnij na innych stronach

te dzisiejsze były naprawde świeże

W Auchanie dostawy ryb są w czwartkowe popołudnia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159233
Udostępnij na innych stronach

Najprostszy jest pstrąg (i ma mało ości, bo wszystkie wyciągniesz jednym ruchem razem z kręgosłupem).

Bardziej prestiżowy jest węgorz reszta jak wyzej.

jest jeszcze jedna wspaniała rybka- słodkowodny śledź, czyli sielawa.

Średnia wielkość około 20 cm, dobrze uwędzona bardzo łatwo oddziela się mięsko od ości.

Na ubiegłorocznym spotkaniu w Napoleonowie miałem okazję spróbować jej w wykonaniu beny i beiota, uwędzona była wspaniale, mimo że technika wędzenia odbiegała od mojej.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2533&highlight=sielawa

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5645&highlight=sielawa

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159235
Udostępnij na innych stronach

jest jeszcze jedna wspaniała rybka- słodkowodny śledź, czyli sielawa.

Zgadzam się z kolegą , również miałam okazję objadać się tą rybką... jak dziś wspomnę to dostaje ślinotoku.. :thumbsup:

Polecam.. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159242
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że w przypadku sielawy może być problem z kupieniem :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159243
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że w przypadku sielawy może być problem z kupieniem :???:

Witam ,

 

Kiełbasa w latach 80-90-tych jeździłem służbowo do Mrągowa na obozy kondycyjne.

W ośrodku mieliśmy wędzarnię i dostęp do świeżych rybek był bardzo łatwy.

Wędzone były węgorze , sielawa oraz leszcze. Co do węgorza był niezaprzeczalnie na

pierwszym miejscu , natomiast na drugim wędzony leszcz. Smak tej ryby wszyscy uczestnicy

zgodnie przedkładali nad smak sielawy.

Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego.

Aby ości nie psuły zadowolenia ze smaku leszcz musi być duży i najlepiej osznurowany jak

wędzonka. Inaczej się zerwie .

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159270
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego.

jpionka, proszę Cię czytaj cały wątek jeśli zamierzasz w nim coś konstruktywnego napisać. Ja wcale nie szukam porady tylko szuka jej kol Kiełbasa i w dodatku na samym wstępie pisze cyt :

(jadłem leszcze - ale tam ości to masakra :grin: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159272
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj leszcza a przekonasz się do niego i łatwiej można dostać świeżego.

jpionka, proszę Cię czytaj cały wątek jeśli zamierzasz w nim coś konstruktywnego napisać. Ja wcale nie szukam porady tylko szuka jej kol Kiełbasa i w dodatku na samym wstępie pisze cyt :

(jadłem leszcze - ale tam ości to masakra :grin: )

 

Koleżanko Chudziak post był adresowany do kol. Kiełbasy w kontekście problemów z zakupem i dlatego Ciebie zacytowałem . Nie udzielałem Tobie tej porady...

A co do ości to do wędzenia nadaje się leszcz słusznej wielkości , wtedy nie ma problemu.

Aby nie było niejasności poprawiłem powyższą moją wypowiedź.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159274
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za porady.

Narazie najbardziej podoba mi się pomysł z łososiem, jest wyfiletowany i można go podzielić na mniejsze kawałki. Inne ryby sa OK ale raczej na bardziej kameralne spotkanie.

Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-159277
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czubrycę czerwoną stosuje się do mięsa ,natomiast czubrycę zieloną stosuje się do sera .

Obie do kupienia w sklepach zioła/przyprawy/zdrowa żywność. Przynajmniej w moich okolicach :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5587-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-161113
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.