arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2011 Dziś po południ mam dostać całego dzika.Waga 100 kg.Będzie oskurowany.Poczytałem trochę na stronie i już wiem ,że musi skruszeć i jaką zrobić solankę.Acha i jeszcze jedno.Nie mam czasu na zimne wędzenie i czy można wędzić i parzyć jak szynki wp.Chcę zrobić szynki ,baleron ,polędwicę ,kiełbasę i może jakiś pasztet.Czy mam postępować jak z wieprzem ,czy może są jakieś odstępstwa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2011 :grin: pamiętaj,że dzik to nie świnia :grin: Ja zawsze dzika solę na sucho,kiełbasa zawsze wychodzi i zrób więcej kiełbas.Jak żle uwędzisz i sparzysz to będzie guma.Trzeba kiedyś spróbować.Kilka szynek lepiej na początek posolić i upiec,zobacz moje ostatnie posty,tam piekłem szynkę z dzika.Powodzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2011 Grzegorz 565 nie obraź się ,ale ja potrzebuję konkretów.W jakiej temp. wędzić w jakiej parzyć.Ogólne wiadomości na tym etapie(dziś ma m tego dzika dostać z zaskoczenia ) nic mi nie dadzą.Ale i tak dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2011 Protoplastą świni domowej jest dzik. Postępujesz tak, jak przy wieprzowinie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2011 Zobacz w "moich wędzonkach" opisałem tam jak zrobiłem kiełbasę z dzika i inne wyroby. kilka razy poźniej również robiłem kiełbasy z dzika, zawsze je po wędzeniu podpiekłem, nigdy więcej juz nie parzyłem. Na koniec podwędzałem na zimno. Wychodzi krucha , a nie żadna gumowata. Pozdrawiam Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2011 Protoplastą świni domowej jest dzik. Postępujesz tak, jak przy wieprzowinie. I tak go rozebrałem.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy zawsze dzik ma w środku tak dużo krwi ,czy taki mi się trafił?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2011 Nie ma, chyba, że go źle postrzelili i w mięsie są skrzepy krwi. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2011 wszystko zależy gdzie dostał do jak na tzw miękkie to krwi będzie sporo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Maja 2011 :grin: Jak jest dużo krwi w mięsie po strzale, mięso trzeba wymoczyć w zimnej wodzie.Koniecznie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Maja 2011 Tak się właśnie zastanawiałem,czy tak nie zrobić.A jak długo to moczyć.Może leżeć w wodzie całą noc.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Maja 2011 Tak, ale jak są duże skrzepy, to pozostaje tylko gotowanie i pasztet Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Maja 2011 arkadiusz mięsko zbadane ?Wiesz jaki jestem w tym temacie Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2011 arkadiusz mięsko zbadane ? Wiesz jaki jestem w tym temacie Wiem, wiem.Badane Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2011 :grin: nic się nie chwalisz co z tym dzikiem :wink: jak kiełbasa ?co z szynkami zrobiłeś?Bardzo NAS ciekawią Twoje wyroby z dzika :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2011 Spoko.Szynki się peklują.Mięso na kiełbasę kruszeje w zamrażarce.Jakaś fotorelacja w niedzielę. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5597-ratunku/#findComment-159877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.