Skocz do zawartości

Kielbasy z PRL ... Czyli Kielbasa z rozna ...


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ..

 

...Naszły mnie dzisiaj wspomnienia z lat dzieciecych kiedy to jako 12-letni chlopiec wbiegałem w rodzinnym Rawiczu do budki z napisem "Kiełbasa z rożna" ...

Na ścianie wisiała karta (Menu) na której były w sumie cztery pozycje :

 

- Kiełbasa z rożna (cena na wage)

- Porcja chleba

- Porcja musztardy

- Oranżada w butelce

 

W budce stal też automat przypominający stól do gry w piłkarzyki tylko ze zamiast figurek piłkarzy , obracały się wolno kiełbaski z rożna..Czy pamiętacie takie cudeńka ? Oczywiście bylo pod kiełbaskami palenisko..! Moge to porownać do dzisiejszych czasów jak np.Mc Donald albo Burger King itd.. tylko ze po Polsku..

 

Teraz jestem po czterdziestce i mam jeszcze ten smak na języku , tylko takich Kiełbasek juz prawe nie można dostać..No prawie... Byłem na Żużlu w Rawiczu kilka lat temu i rzeczywiscie stał jeden sprzedawca który takie kielbaski piekł i sprzedawal na miejscu ale jak to robi i z czego...nie chcial zdradzić...!

Dwa lata puźniej , bedac na targu , stal inny sprzedawca ktory oferowal podobny produkt i byl rowniesz wysmienity..Na pytanie : jak i z kad odpowiedzial ze polgotowy produkt sprowadza z Krotoszyna i ze wystarczy ją wsadzić do grilla kulistego na 10-15 min. i prosze ...jest :-) !

 

Znalazlem jeszcze jeden artykul w necie co do takiej Kielbasy :

 

"Miejscowość: Kraków

Państwo: Polska

ul. Grzegórzecka (przy Hali Targowej)

 

 

"Kiełbasa z rożna" to punkt małej gastronomii serwujący jedyną w swoim rodzaju, niezmienną od kilkudziesięciu lat i znaną w całym Krakowie kiełbasę z rożna. Można ją zakupić codziennie (oprócz niedziel) w godzinach od 20.00 do 3.00 w nocy od dwóch sympatycznych panów stojących przy starej, niebieskiej nysie. To właśnie tym środkiem transportu przywożą kiełbaski, świeże bułki, keczup, chleb oraz oranżadę (pamiętającą czasy PRL-u). Do dyspozycji gości jest stół, przy którym każdy może spożyć zakupioną kiełbaskę i zamienić parę miłych słów z innymi "towarzyszami" posiłku :) Kiełbasa z bułką i porcją keczupu lub musztardy kosztuje 7 zł, natomiast panującego tu klimatu nie da się wycenić. Polecam wszystkim amatorom niecodziennych posiłków!"

 

Wiem ze te Kilebasy nie byly nacinane tak jak zazwyczaj to robimy...One byly po prostu...Wspaniale.. :-)

 

Macie moze cos podobnego w swoich recepturach ??

 

Pozdrawiam

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Bo kiedyś kiełbasa to była z miesa, a nie jak dzisiaj z papieru toaletowego. Łezka w oku sie kręci.Też pamiętam takową podawaną przy trasie miedzy Opolem a Strzelcami Opolskimi w latach 80-tych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-159904
Udostępnij na innych stronach

Bosman..

 

Ale teraz mamy juz ogólnie dostep do dobrego miesa i mysle ze znajdzie sie na forum jakis Smialek ktory pokaze jak zrobic taka kielbase :-)

 

ps. Oranzada przetrwala do dzis.. Przynajmniej w Rawiczu :-)

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160078
Udostępnij na innych stronach

Biotit..

 

Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda :-(

 

Jadlem kilka razy ta kielbase ale wiecej pasowala w plasterkach na pajde chlebka niz na ruszt ..

 

Moze ktos odwazy sie takowa zrobic i opisac jak i co ?? Ale musi przypominac PRL-owska Kielbase z rozna ! :-)

 

Naprawde postawie skrzynke dobrego Piwa na ktoryms ze zlotow dla wykonawcy..

 

Prosze mnie zle nie zrozumiec bo to co pisze brzmi troche glupio i kazdy moze powiedziec "zrub se sam !! "

Ale naprawde Kochani nie zrozumcie zle :-) pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160094
Udostępnij na innych stronach

Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda

 

Kiełbasa głogowska parokrotnie była wykonywana w SDM.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160095
Udostępnij na innych stronach

Dzien dobry Panu Technologowi.. :-)

 

Wlasnie jeden z kolegow na forum napisal ze Kielbasa glogowska jest odpowiednikiem tej starej pocziwej PRL-wskiej Kielbasy z rozna..Myslalem ze ktos robil taka u siebie w domu jak w przypadkach iinych wedzonek..Z fotkami i przebiegiem produkcii..Ale nic sie takoweko nie moglem doszukac..

 

pozdrawiam serdecznie :-)

 

[ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 19:58 ]

chodzilo mi tez o wlasnie refleksje i uwagi zadymiaczy na forum co do tej kielbasy :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160098
Udostępnij na innych stronach

Biotit..

 

Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda :-(

 

Jadlem kilka razy ta kielbase ale wiecej pasowala w plasterkach na pajde chlebka niz na ruszt ..

 

Moze ktos odwazy sie takowa zrobic i opisac jak i co ?? Ale musi przypominac PRL-owska Kielbase z rozna ! :-)

 

Naprawde postawie skrzynke dobrego Piwa na ktoryms ze zlotow dla wykonawcy..

 

Prosze mnie zle nie zrozumiec bo to co pisze brzmi troche glupio i kazdy moze powiedziec "zrub se sam !! "

Ale naprawde Kochani nie zrozumcie zle :-) pozdro

 

Mówisz i masz:

 

a tak wygląda ostatnio przeze mnie zrobiona Kiełbasa Głogowska:

 

 

pozdrawiam :cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160100
Udostępnij na innych stronach

Gregtom na rożno najlepsza kiedyś była kieł. Podwawelska,z reguły były to najtańsze

kiełbasy,szukamy z kol. przepisu na forum i nie ma,jest tylko rekonstrukcja na stronie

głównej.

p.s.głogowska jest za porządna na rożno

pozdrawiam

a tak wygląda ostatnio przeze mnie zrobiona Kiełbasa Głogowska

bardzo ładna :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160110
Udostępnij na innych stronach

Biotit...Kochany... :shock: :grin:

 

To jest wlasnie tooo :clap: :grin:

 

Kielbasa glogowska ktura nieraz kupuje tu w dortmundzie u polskiego masarza jest ok. 30 -35 cm. dlugosci ok. 3-4 cm. gruba smakuje tez wybornie ale optycznie jest raczej na chleb jako obklad do zastosowania...Skurka jest raczej matowa tak jak przy grubej krakowskiej a nie taka blyszczaca i krucha jak w Twoim wyrobie..

 

Dzieki za smakowita Fotke... :-)

 

Browar bedzie stal jak sie spotkamy na jakims zlocie :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160114
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co ja na rożno, czy grill bym zrobił z łopatki i podgardla: 60/40, nie wyrabiał, aby była krucha, przedtem uwędził, ale już nie podpiekł, jak w przypadku Głogowskiej. Skład przypraw bym dał podobny do Głogowskiej, no może ciut więcej czosnku.

Ciekaw jestem po ile u Was Sprzedają Głogowską?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160121
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem po ile u Was Sprzedają Głogowską?

Mówisz masz 13,99€/kg

http://schlesische-shop.de/shop/article_52/Glogauerwurst-%28G%C5%82ogowska%29.html?pse=apq

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160125
Udostępnij na innych stronach

Darek

nie obraź się, ale ta z linku wygląda jak Podwawelska z Auchan Wola z W-wie

A dlaczego bym się miał obrazić przeca to tylko fotka i do tego nie moja, a chodziło Ci o cenę.

A tu od Piotrka S. polecam ostatni filmik

http://www.bestellen-sie-jetzt.de/product_info.php?products_id=76&osCsid=5m9p0m3pbv14aqogqclaavb140

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160130
Udostępnij na innych stronach

A skąt to mam wiedzieć :question:

Napewno bo inaczej była by inna cena albo wyrób padziewo, nie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160132
Udostępnij na innych stronach

Taka jest rzeczywiscie cena...Od 12-14 Euro za kilo..Sucha Krakowska do 20 Euro , Kabanosy do 14 Euro , Slaska do parzenia do 9 Euro , Baleron do 14 Euro... itd...

 

Ale juz nie chodze do masarzy polskich , ktorzy maja kontrakty z duzymi sieciami Hypermarketow w niemczech oraz nie chodze do polskich sklepow po wedliny np. od Lazar , ktory ma kontrakty z wieloma polskimi masarniami na terenie niemiec..W sklepach Lazar , mam jeden obok siebie , wszystko pakowane w woreczki pruzniowe..Pisze na opakowaniu "Orginalne , Polskie , Slazkie , Domowe" ale po przeczytaniu info na naklejce... no to dzien dobry...Nieraz mysle .co to za banda...??? Przeciesz tam jest wszystko podrasowane !!

 

Mialem ochote raz na klopsa (frikadele) zawitalem do niby polskiego "Masarza na kontrakcie" sprzedawczyni zapewnila mnie ze wlasnie robiony i z wlasnych zakontraktowanych mies i oczywiscie wg. tradycii polskich jest ten klops , ale po kesie poszedlem spowrotem..Pytam co to do cholery jest ?? Odpowiada : klops ktory pan kupil..Smak ? Steropian w przypalonej i wyschnietej panierce...

 

Wierze tylko jednej firmie masarskiej w westwalii , bo tam niejest nic pakowane i sciemniane z dodatkami do wyrobow..Nie bede podawal nazwy bo to niejest ok..Tam zawsze dostane prawdziwe , swieze i smaczne bez konserwantow..Ale troszke drogo..Jakosc ma swoja cene..Rozpisalem sie..Sorki ..i milej nocki :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160135
Udostępnij na innych stronach

Aha..cos do cen miesa..Aktualnych na 17.05.2011 :

 

Schab b/k - 4.99 E

Podgardle z/k - 2.79 E

Boczek b/k - 2.79 E

Watroba wp - 0.99 E

Karkowka b/k - 3.99 E

Wolowina przednia - 7.99 E

Kurczak - 4.99 E

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160137
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, W latach 70 - tych kiełbasy nie znały jeszcze fosforanów i były robione z mięsa bez dodatków MDM chociaż już próbowano dodawać białka sojowe. Można było spotkać w kiełbasie zwyczajnej chrząstki, ścięgna, kostki itp, bo taka była na rożna i stosowana z braku innej. Krótko mówiąc najgorszy gatunek, ale z dzisiejszego punktu widzenia to obecne drogie kiełbasy jej nie dorównają. Nie fałszowano jakości mięsa i nie oszukiwano wypełniaczami i chemią. Zrób dowolna kiełbasę wg przepisów z forum i również dawne smaki powrócą, bez grzebania w pamięci :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160217
Udostępnij na innych stronach

Chcialem sie przeprosic za podanie jedej pozycii ktora zle sformulowalem..Chodzi o podgardle z koscia.. :-)

Moge tylko kupic takie miesko ktore oferuja mi w sklepie.Myslalem ze Podgardle to ta czesc swinki :

 

To tzw.."Dicke Rippe" czyli Grube zebro albo Tluste zebro w tlumaczeniu..Podgardla albo wieprzowego ryja nie moge dostac na codzien..Dlatego tlumacze te kosc w moim poscie z dnia wczorajszego..

 

Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..! Czuje troche zalu bo jestem poczatkujacy ale jego post zostal juz usuniety i niestety nie mam mozliwosci z argumentowania moich niedokladnych informaci..

 

pozdro

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160262
Udostępnij na innych stronach

Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..!

Eeeetam... mnie też już na tym forum wyśmiali , he,he.

Nic się nie stało :grin:

Podgardle w języku niem. Schweinebacke mit Schwarte

Mam nadzieje że nikt mnie nie wyśmieje :rolleyes:

Ach co mi tam... :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160264
Udostępnij na innych stronach

Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..! Czuje troche zalu bo jestem poczatkujacy ale jego post zostal juz usuniety i niestety nie mam mozliwosci z argumentowania moich niedokladnych informaci..

Zdaje się, że chodzi o mój post który wyglądał dokładnie tak :

 

Podgardle z/k - 2.79 E

:shock: ..... :grin: ..... :shock: ..... :grin:

 

Nie uważam, że jest to wyśmiewanie się z niedoświadczonego kolegi, ale jeśli tak to odebrałeś to bardzo przepraszam - nie było to moją intencją.

 

Chciałem tylko zwrócić uwagę na (moim zdaniem) błąd - literówkę w celu wprowadzenia korekty - dlatego włączyłem wygaszanie postu, a nie jak to Ty twierdzisz :

ale jego post zostal juz usuniety

Nie miałem pojęcia, że jesteś taki drażliwy biorąc pod uwagę to, że przecież nawet sam się z tego podgardla z/k uśmiechasz :

 

Chodzi o podgardle z koscia.. :-)

 

Proponuję więcej luzu kolego - na tym forum naprawdę trudno znaleźć wrednych i złośliwych userów.

 

P.S. Tym razem nie włączam wygaszania postu żeby nie było jakichś niedomówień, chociaż nie zdziwię się jak :grin: ... "zielone ludki" ... :grin: skasują go po jakimś czasie jako nie związany z tematem.

 

Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160266
Udostępnij na innych stronach

Wygaszaniem tematu odebrales mi mozliwosc argumentaci i porady w tym problemie...Ale juz sie dogadalismy :-)

 

Teraz do tematu...Mieso just w sumie tutaj b.tanie oraz jakosciowo dobre..Za 4 kilo miesa na glogowska zaplace tyle co za 1 kilogram tejze kielbasy.Wiec naturalnie szukalem tego przepisu aby samemu zrobic taki produkt...

 

A propos..moze sam tez taka kielbaske robiles ?? jesli tak to pochwal sie :-)

 

Rowniesz serdecznie pozdrawiam :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160278
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.