Gregtom Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2011 Cześć .. ...Naszły mnie dzisiaj wspomnienia z lat dzieciecych kiedy to jako 12-letni chlopiec wbiegałem w rodzinnym Rawiczu do budki z napisem "Kiełbasa z rożna" ... Na ścianie wisiała karta (Menu) na której były w sumie cztery pozycje : - Kiełbasa z rożna (cena na wage) - Porcja chleba - Porcja musztardy - Oranżada w butelce W budce stal też automat przypominający stól do gry w piłkarzyki tylko ze zamiast figurek piłkarzy , obracały się wolno kiełbaski z rożna..Czy pamiętacie takie cudeńka ? Oczywiście bylo pod kiełbaskami palenisko..! Moge to porownać do dzisiejszych czasów jak np.Mc Donald albo Burger King itd.. tylko ze po Polsku.. Teraz jestem po czterdziestce i mam jeszcze ten smak na języku , tylko takich Kiełbasek juz prawe nie można dostać..No prawie... Byłem na Żużlu w Rawiczu kilka lat temu i rzeczywiscie stał jeden sprzedawca który takie kielbaski piekł i sprzedawal na miejscu ale jak to robi i z czego...nie chcial zdradzić...! Dwa lata puźniej , bedac na targu , stal inny sprzedawca ktory oferowal podobny produkt i byl rowniesz wysmienity..Na pytanie : jak i z kad odpowiedzial ze polgotowy produkt sprowadza z Krotoszyna i ze wystarczy ją wsadzić do grilla kulistego na 10-15 min. i prosze ...jest :-) ! Znalazlem jeszcze jeden artykul w necie co do takiej Kielbasy : "Miejscowość: Kraków Państwo: Polska ul. Grzegórzecka (przy Hali Targowej) "Kiełbasa z rożna" to punkt małej gastronomii serwujący jedyną w swoim rodzaju, niezmienną od kilkudziesięciu lat i znaną w całym Krakowie kiełbasę z rożna. Można ją zakupić codziennie (oprócz niedziel) w godzinach od 20.00 do 3.00 w nocy od dwóch sympatycznych panów stojących przy starej, niebieskiej nysie. To właśnie tym środkiem transportu przywożą kiełbaski, świeże bułki, keczup, chleb oraz oranżadę (pamiętającą czasy PRL-u). Do dyspozycji gości jest stół, przy którym każdy może spożyć zakupioną kiełbaskę i zamienić parę miłych słów z innymi "towarzyszami" posiłku Kiełbasa z bułką i porcją keczupu lub musztardy kosztuje 7 zł, natomiast panującego tu klimatu nie da się wycenić. Polecam wszystkim amatorom niecodziennych posiłków!" Wiem ze te Kilebasy nie byly nacinane tak jak zazwyczaj to robimy...One byly po prostu...Wspaniale.. :-) Macie moze cos podobnego w swoich recepturach ?? Pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2011 Bo kiedyś kiełbasa to była z miesa, a nie jak dzisiaj z papieru toaletowego. Łezka w oku sie kręci.Też pamiętam takową podawaną przy trasie miedzy Opolem a Strzelcami Opolskimi w latach 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-159904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Maja 2011 Bosman.. Ale teraz mamy juz ogólnie dostep do dobrego miesa i mysle ze znajdzie sie na forum jakis Smialek ktory pokaze jak zrobic taka kielbase :-) ps. Oranzada przetrwala do dzis.. Przynajmniej w Rawiczu :-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2011 Zrób Głogowską na soli, a przypomnisz sobie młode lata Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2011 Jak wrócę ze zmiany po 1-szym to podjadę na Grzegórzecką coby te wiadomość sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Maja 2011 Biotit.. Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda :-( Jadlem kilka razy ta kielbase ale wiecej pasowala w plasterkach na pajde chlebka niz na ruszt .. Moze ktos odwazy sie takowa zrobic i opisac jak i co ?? Ale musi przypominac PRL-owska Kielbase z rozna ! :-) Naprawde postawie skrzynke dobrego Piwa na ktoryms ze zlotow dla wykonawcy.. Prosze mnie zle nie zrozumiec bo to co pisze brzmi troche glupio i kazdy moze powiedziec "zrub se sam !! " Ale naprawde Kochani nie zrozumcie zle :-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2011 Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda Kiełbasa głogowska parokrotnie była wykonywana w SDM. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2011 Dzien dobry Panu Technologowi.. :-) Wlasnie jeden z kolegow na forum napisal ze Kielbasa glogowska jest odpowiednikiem tej starej pocziwej PRL-wskiej Kielbasy z rozna..Myslalem ze ktos robil taka u siebie w domu jak w przypadkach iinych wedzonek..Z fotkami i przebiegiem produkcii..Ale nic sie takoweko nie moglem doszukac.. pozdrawiam serdecznie :-) [ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 19:58 ] chodzilo mi tez o wlasnie refleksje i uwagi zadymiaczy na forum co do tej kielbasy :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2011 Biotit.. Z tego co znalazlem na glownej stronie oraz tu na forum , wychodzi ze jeszcze nikt z Was kochani , nie odwazyl sie zrobic Kielbase Glogowska..A szkoda :-( Jadlem kilka razy ta kielbase ale wiecej pasowala w plasterkach na pajde chlebka niz na ruszt .. Moze ktos odwazy sie takowa zrobic i opisac jak i co ?? Ale musi przypominac PRL-owska Kielbase z rozna ! :-) Naprawde postawie skrzynke dobrego Piwa na ktoryms ze zlotow dla wykonawcy.. Prosze mnie zle nie zrozumiec bo to co pisze brzmi troche glupio i kazdy moze powiedziec "zrub se sam !! " Ale naprawde Kochani nie zrozumcie zle :-) pozdro Mówisz i masz: a tak wygląda ostatnio przeze mnie zrobiona Kiełbasa Głogowska: pozdrawiam Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2011 Gregtom na rożno najlepsza kiedyś była kieł. Podwawelska,z reguły były to najtańsze kiełbasy,szukamy z kol. przepisu na forum i nie ma,jest tylko rekonstrukcja na stronie głównej. p.s.głogowska jest za porządna na rożno pozdrawiama tak wygląda ostatnio przeze mnie zrobiona Kiełbasa Głogowskabardzo ładna :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2011 Biotit...Kochany... :shock: :grin: To jest wlasnie tooo :clap: :grin: Kielbasa glogowska ktura nieraz kupuje tu w dortmundzie u polskiego masarza jest ok. 30 -35 cm. dlugosci ok. 3-4 cm. gruba smakuje tez wybornie ale optycznie jest raczej na chleb jako obklad do zastosowania...Skurka jest raczej matowa tak jak przy grubej krakowskiej a nie taka blyszczaca i krucha jak w Twoim wyrobie.. Dzieki za smakowita Fotke... :-) Browar bedzie stal jak sie spotkamy na jakims zlocie :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2011 Wiesz co ja na rożno, czy grill bym zrobił z łopatki i podgardla: 60/40, nie wyrabiał, aby była krucha, przedtem uwędził, ale już nie podpiekł, jak w przypadku Głogowskiej. Skład przypraw bym dał podobny do Głogowskiej, no może ciut więcej czosnku.Ciekaw jestem po ile u Was Sprzedają Głogowską? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2011 Ciekaw jestem po ile u Was Sprzedają Głogowską?Mówisz masz 13,99€/kg http://schlesische-shop.de/shop/article_52/Glogauerwurst-%28G%C5%82ogowska%29.html?pse=apq :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2011 Dareknie obraź się, ale ta z linku wygląda jak Podwawelska z Auchan Wola z W-wie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2011 Darek nie obraź się, ale ta z linku wygląda jak Podwawelska z Auchan Wola z W-wieA dlaczego bym się miał obrazić przeca to tylko fotka i do tego nie moja, a chodziło Ci o cenę. A tu od Piotrka S. polecam ostatni filmik http://www.bestellen-sie-jetzt.de/product_info.php?products_id=76&osCsid=5m9p0m3pbv14aqogqclaavb140 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2011 Cena jest jak najbardziej ok.Są chętni? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2011 A skąt to mam wiedzieć :question: Napewno bo inaczej była by inna cena albo wyrób padziewo, nie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Maja 2011 Taka jest rzeczywiscie cena...Od 12-14 Euro za kilo..Sucha Krakowska do 20 Euro , Kabanosy do 14 Euro , Slaska do parzenia do 9 Euro , Baleron do 14 Euro... itd... Ale juz nie chodze do masarzy polskich , ktorzy maja kontrakty z duzymi sieciami Hypermarketow w niemczech oraz nie chodze do polskich sklepow po wedliny np. od Lazar , ktory ma kontrakty z wieloma polskimi masarniami na terenie niemiec..W sklepach Lazar , mam jeden obok siebie , wszystko pakowane w woreczki pruzniowe..Pisze na opakowaniu "Orginalne , Polskie , Slazkie , Domowe" ale po przeczytaniu info na naklejce... no to dzien dobry...Nieraz mysle .co to za banda...??? Przeciesz tam jest wszystko podrasowane !! Mialem ochote raz na klopsa (frikadele) zawitalem do niby polskiego "Masarza na kontrakcie" sprzedawczyni zapewnila mnie ze wlasnie robiony i z wlasnych zakontraktowanych mies i oczywiscie wg. tradycii polskich jest ten klops , ale po kesie poszedlem spowrotem..Pytam co to do cholery jest ?? Odpowiada : klops ktory pan kupil..Smak ? Steropian w przypalonej i wyschnietej panierce... Wierze tylko jednej firmie masarskiej w westwalii , bo tam niejest nic pakowane i sciemniane z dodatkami do wyrobow..Nie bede podawal nazwy bo to niejest ok..Tam zawsze dostane prawdziwe , swieze i smaczne bez konserwantow..Ale troszke drogo..Jakosc ma swoja cene..Rozpisalem sie..Sorki ..i milej nocki :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Maja 2011 To tak jak polska, śląska na Jackowie w Chicago... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2011 Aha..cos do cen miesa..Aktualnych na 17.05.2011 : Schab b/k - 4.99 E Podgardle z/k - 2.79 E Boczek b/k - 2.79 E Watroba wp - 0.99 E Karkowka b/k - 3.99 E Wolowina przednia - 7.99 E Kurczak - 4.99 E Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Maja 2011 Gregtom, W latach 70 - tych kiełbasy nie znały jeszcze fosforanów i były robione z mięsa bez dodatków MDM chociaż już próbowano dodawać białka sojowe. Można było spotkać w kiełbasie zwyczajnej chrząstki, ścięgna, kostki itp, bo taka była na rożna i stosowana z braku innej. Krótko mówiąc najgorszy gatunek, ale z dzisiejszego punktu widzenia to obecne drogie kiełbasy jej nie dorównają. Nie fałszowano jakości mięsa i nie oszukiwano wypełniaczami i chemią. Zrób dowolna kiełbasę wg przepisów z forum i również dawne smaki powrócą, bez grzebania w pamięci :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Maja 2011 Chcialem sie przeprosic za podanie jedej pozycii ktora zle sformulowalem..Chodzi o podgardle z koscia.. :-) Moge tylko kupic takie miesko ktore oferuja mi w sklepie.Myslalem ze Podgardle to ta czesc swinki : To tzw.."Dicke Rippe" czyli Grube zebro albo Tluste zebro w tlumaczeniu..Podgardla albo wieprzowego ryja nie moge dostac na codzien..Dlatego tlumacze te kosc w moim poscie z dnia wczorajszego.. Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..! Czuje troche zalu bo jestem poczatkujacy ale jego post zostal juz usuniety i niestety nie mam mozliwosci z argumentowania moich niedokladnych informaci.. pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Maja 2011 Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..!Eeeetam... mnie też już na tym forum wyśmiali , he,he. Nic się nie stało :grin: Podgardle w języku niem. Schweinebacke mit Schwarte Mam nadzieje że nikt mnie nie wyśmieje :rolleyes: Ach co mi tam... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Maja 2011 Nieladnie tylko ze jeden z kolegow , wysmial mnie..! Czuje troche zalu bo jestem poczatkujacy ale jego post zostal juz usuniety i niestety nie mam mozliwosci z argumentowania moich niedokladnych informaci.. Zdaje się, że chodzi o mój post który wyglądał dokładnie tak : Podgardle z/k - 2.79 E :shock: ..... :grin: ..... :shock: ..... :grin: Nie uważam, że jest to wyśmiewanie się z niedoświadczonego kolegi, ale jeśli tak to odebrałeś to bardzo przepraszam - nie było to moją intencją. Chciałem tylko zwrócić uwagę na (moim zdaniem) błąd - literówkę w celu wprowadzenia korekty - dlatego włączyłem wygaszanie postu, a nie jak to Ty twierdzisz : ale jego post zostal juz usuniety Nie miałem pojęcia, że jesteś taki drażliwy biorąc pod uwagę to, że przecież nawet sam się z tego podgardla z/k uśmiechasz : Chodzi o podgardle z koscia.. :-) Proponuję więcej luzu kolego - na tym forum naprawdę trudno znaleźć wrednych i złośliwych userów. P.S. Tym razem nie włączam wygaszania postu żeby nie było jakichś niedomówień, chociaż nie zdziwię się jak :grin: ... "zielone ludki" ... :grin: skasują go po jakimś czasie jako nie związany z tematem. Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Maja 2011 Wygaszaniem tematu odebrales mi mozliwosc argumentaci i porady w tym problemie...Ale juz sie dogadalismy :-) Teraz do tematu...Mieso just w sumie tutaj b.tanie oraz jakosciowo dobre..Za 4 kilo miesa na glogowska zaplace tyle co za 1 kilogram tejze kielbasy.Wiec naturalnie szukalem tego przepisu aby samemu zrobic taki produkt... A propos..moze sam tez taka kielbaske robiles ?? jesli tak to pochwal sie :-) Rowniesz serdecznie pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5612-kielbasy-z-prl-czyli-kielbasa-z-rozna/#findComment-160278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.