klodek4 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 warto spróbować!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-169564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Marca 2012 Witam jak długo można przechowywać taki smalczyk w lodówce lub w piwnicy? Czy należy poddać go tyndalizacji lub pasteryzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Marca 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdybym chciała przechowywać ten smalczyk w temperaturze + 14 do 17 st C czy także nie należy poddać go pasteryzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Marca 2012 Gdybym chciała przechowywać ten smalczyk w temperaturze + 14 do 17 st C czy także nie należy poddać go pasteryzacji?Czy Ty chcesz wekować smalec ? :shock: Tłuszcz z czasem jełczeje a na dodatkach rozwijają się pleśnie. Procesy te zachodą szybciej w wyższych temperaturach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Marca 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdybym chciała przechowywać ten smalczyk w temperaturze + 14 do 17 st C czy także nie należy poddać go pasteryzacji? Kiedyś na wsiach jak nie było prądu i lodówek (u moich dziadków dopiero w latach 70) robiono "weki" zalewając smalcem - kiełbasę albo kawałki mięsa i tak mogło stać kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2012 Tłuszcz z czasem jełczeje a na dodatkach rozwijają się pleśnie. Różnie to bywa. Kiedyś zrobiłem smalczyk w słoikach DZK 500, tych które mają problemy ze szczelnością, i niestety po kilku tygodniach w temperaturze pokojowej w słoikach zrobiła się pleśń. Smalczyk był bez żadnych dodatków. Taki sam smalec w zwykłych słoikach z zakrętką po kilku tygodniach jest czyściutki i smaczny. Dłużej nie miałem okazji przechowywać. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Marca 2012 Również mam pytanko odnośnie przechowywania smalcu, mam do wyboru zamrażarkę lub przechowywanie w pokoju - w lecie może być ponad 20 stopni.Czy słoiki ze smalczykiem ze skwarkami i boczkiem mogę przetrzymywać w zamrażarce ?Nie wiem jak wygląda proces rozszerzania się smalcu w bardzo niskich temperaturach ( - 30 stopni ), słoik z wodą by pękł ale jak jest w tym przypadku ?Jeśli smalczyk w słoiku moge zamrozić to jak długo moge go tak przetrzymywać ?Pozdrówka i z góry dzięki za pomoc ! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-210650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Marca 2012 świadziu, a nie możesz gdzieś w piwnicy przechować albo w lodówce??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-210671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Marca 2012 Smalec w zamrażalniku da sobie radę, gorzej ze słoikiem może pęknąć.Jeśli faktycznie nie masz możliwości przechowywania w chłodnym miejscu użyj plastikowych pojemników i trzymaj w zamrażalce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-210675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Będę dziś robił smalec z boczkiem a słonina którą posiadam ma takie dziwne "wzorki" z jednej strony - poniżej zdjęcia: Czy mam pokroić słoninę na kosteczkę z tymi wzorkami i ją podsmażyć czy jednak wykroić tą część ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 To są moim zdaniem ślady po skórowaniu skórowaczką Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Te wzorki zrobiła specjalna maszyna do ''skórowania'' , tak ,że śmiało krój i smaż :grin: [ Dodano: Pią 13 Kwi, 2012 08:31 ]No i Arek był pierwszy... :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.