Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 7 miesięcy temu...

Gdybym chciała przechowywać ten smalczyk w temperaturze + 14 do 17 st C czy także nie należy poddać go pasteryzacji?

Czy Ty chcesz wekować smalec ? :shock:

Tłuszcz z czasem jełczeje a na dodatkach rozwijają się pleśnie.

Procesy te zachodą szybciej w wyższych temperaturach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209220
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź. Gdybym chciała przechowywać ten smalczyk w temperaturze + 14 do 17 st C czy także nie należy poddać go pasteryzacji?

Kiedyś na wsiach jak nie było prądu i lodówek (u moich dziadków dopiero w latach 70) robiono "weki" zalewając smalcem - kiełbasę albo kawałki mięsa i tak mogło stać kilka miesięcy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209222
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz z czasem jełczeje a na dodatkach rozwijają się pleśnie.

Różnie to bywa. Kiedyś zrobiłem smalczyk w słoikach DZK 500, tych które mają problemy ze szczelnością, i niestety po kilku tygodniach w temperaturze pokojowej w słoikach zrobiła się pleśń. Smalczyk był bez żadnych dodatków.

Taki sam smalec w zwykłych słoikach z zakrętką po kilku tygodniach jest czyściutki i smaczny. Dłużej nie miałem okazji przechowywać.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-209225
Udostępnij na innych stronach

Również mam pytanko odnośnie przechowywania smalcu, mam do wyboru zamrażarkę lub przechowywanie w pokoju - w lecie może być ponad 20 stopni.

Czy słoiki ze smalczykiem ze skwarkami i boczkiem mogę przetrzymywać w zamrażarce ?

Nie wiem jak wygląda proces rozszerzania się smalcu w bardzo niskich temperaturach ( - 30 stopni ), słoik z wodą by pękł ale jak jest w tym przypadku ?

Jeśli smalczyk w słoiku moge zamrozić to jak długo moge go tak przetrzymywać ?

Pozdrówka i z góry dzięki za pomoc :) !

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-210650
Udostępnij na innych stronach

Smalec w zamrażalniku da sobie radę, gorzej ze słoikiem może pęknąć.

Jeśli faktycznie nie masz możliwości przechowywania w chłodnym miejscu użyj plastikowych pojemników i trzymaj w zamrażalce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-210675
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Będę dziś robił smalec z boczkiem a słonina którą posiadam ma takie dziwne "wzorki" z jednej strony - poniżej zdjęcia:

 

Czy mam pokroić słoninę na kosteczkę z tymi wzorkami i ją podsmażyć czy jednak wykroić tą część ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213120
Udostępnij na innych stronach

To są moim zdaniem ślady po skórowaniu skórowaczką

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213122
Udostępnij na innych stronach

Te wzorki zrobiła specjalna maszyna do ''skórowania'' , tak ,że śmiało krój i smaż :grin:

 

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 2012 08:31 ]

No i Arek był pierwszy... :lol: :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5618-smalec-z-dodatkami/page/2/#findComment-213123
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.