Skocz do zawartości

Wyroby Roger-owe ...... różne i poprzeczne i podłużne ... ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Żebym Ci nie przypomniał, który raz się "odgrażasz"
A bo ja dużo źrę i czekam aż spichlerze zapełnisz  :laugh:  :laugh:  Co się odwlecze...  :cool:  

Martadela obejrzała zdjęcia i powiedziała że wpadniemy... chlewik jej pasuje  :laugh:  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

• Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to po bólach "porodowych" zamykam etap presbetonu

Gratulacje! Piknie Panie, piknie.

Piszę się na kurs dla niewtajemniczonych do Ciebie, bo czasem po drodze. Do Janusza niestety trochę nie, czego też żałuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Roger jest git i nie płacz mi tu :)    Dobrze wyszło :)   :clap:  :clap: 

Dyzio zawsze możesz z Mazur  łodemnie ....wracać ze trzy dni ;)   a i dłużej jak Ci zdrowie pozwoli ;)     Łostatno jeden jegomość sympatyczny zawitał  i siedzieli my do rana z gitarrą  i z uśmiechniętymi  gębami od ucha do ucha :)   jak by sie jakiego dziegciu nażerali :)    Szkoda że nam się  potem zrobiło domowników bo podobno spali jak kamienie i o 3 rano poszli my ognisko rozpalać :)   

Robert jakiej gradacji zrębki stosujesz w generatorze. W sobotę testowaliśmy u Andrzeja.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Robert jakiej gradacji zrębki stosujesz w generatorze. W sobotę testowaliśmy u Andrzeja.
  Bardziej zawiniła pompa ( za wysoka wydajność) niż zrębki. Kupie drugą i sprawdzę działanie DG.

A co się działo ?

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 3 tygodnie później...

A tak po "przeglądzie i sprzątaniu garażu" oraz prośbie i koncepcji ŁP wykombinowałem z teściem takie oto "świecące drzewko" 

post-45527-0-40550500-1446023262_thumb.jpg

to tzw zlepek gratów różnych - blacha rury,rurki,rureczki dekielki a nawet dwa przeguby półosi od merola ... kawałek tokarki, szlifierki, migomat i sporo czasu i zapału ;)

Robert
601353601

A tak po "przeglądzie i sprzątaniu garażu" oraz prośbie i koncepcji ŁP wykombinowałem z teściem takie oto "świecące drzewko" 

attachicon.giflatarnia.jpg

to tzw zlepek gratów różnych - blacha rury,rurki,rureczki dekielki a nawet dwa przeguby półosi od merola ... kawałek tokarki, szlifierki, migomat i sporo czasu i zapału ;)

Bardzo ciekawy projekt, gratki za pomysłowość !!  :clap:  :clap:

Pikne Panie!!!

Dotknę pewnie kiedyś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Dotknę pewnie kiedyś.

Nie ma sprawy ... już się ciesze .... byle nie tak jak pies sąsiada ;)

Robert
601353601

Normalnie Adam Słodowy    :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Roger, bardzo pomysłowe :thumbsup:

To jest przykład jak z niczego można zrobić coś pięknego :thumbsup::clap:  :)

Na Boże Narodzenie powiesisz lampki i będzie świecące drzewko :thumbsup:

Na BN to on popowiesza wedzonki to dopiero beda sasiedzi zazdroscic :) Ladne to drzewko podoba sie  :thumbsup:

Ja zawsze szukam drugiego dna. Osadzanie i osuszanie było myślą przewodnią. :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Haha dobre ja myślę i wiem że główną myślą przewodnią były sugestie ŁP ;) ... już nasze Panie wiedzą co i jak zrobić żeby czlowiek Boże broń nie miał za dużo czasu ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

• 1 miesiąc temu...
To wrzucenia tego skłoniła mnie dyskusja w temacie Kruszynki juz kiedyś rozprawialiśmy na forum o domowym maggi i umkneło mi to ;)

tylko Maggi ma ten jedyny, niepowtarzalny posmak lubczyku  

Nic nie stoi na przeszkodzie zrobić coś zdrowszego w domu  ;)

Tu masz najciekawszy z przetestowanych prze ze mnie przepisów:

składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy

http://2.bp.blogspot.com/-tDJaE8WVakw/VcraIewMYNI/AAAAAAAABY8/p2bBHa00TLY/s320/DSC_0823.JPG

2 cebule

1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
30 g cukru
40 g soli
5 g słodkiej papryki
5 g czosnku suszonego
5 g czarnego pieprzu
350-400 ml wody

sposób przygotowania

Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).

http://3.bp.blogspot.com/-yJIUY8EOk6g/VcjRpcFxH_I/AAAAAAAABTs/3A2ehs9r5bs/s320/DSC_0816.JPG

Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela angielskiego, oraz liście lubczyku i gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez półgodziny, po czym wyłączamy palnik. Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez  2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu).

http://4.bp.blogspot.com/-0Wc6X88uSUY/Vcj1dngXY_I/AAAAAAAABUk/BllQqZwIgnM/s320/DSC_0817.JPG

Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Następnie studzimy i przelewamy do szklanego pojemnika.

Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.

źródło

http://durszlak.pl/przepis/maggi?c=tag&t=domowa-przyprawa-maggi

Robię to co roku z tym że daję lubczyk świeży z ogrodu liście razem z łodygami i to bardzo dużo, zawsze to robię na oko więc nie podam gramatury ale nazwijmy to "cykl produkcyjny" jest identyczny tylko ilości i proporcje różne. Kiedyś kombinowałem z samym lubczykiem fermentowanym z solą (coś a'la produkcja sosu sojowego) nie było to złe ale ten przepis polecam z czystym sumieniem  ;)

Niestety w tym roku miałem w ogrodzie zmasowany atak mszyc praktycznie na wszystkim nic nie dawały opryski ani chemia ani naturalne wiec będzie maggi kupne :(

Robert
601353601

• 9 miesięcy temu...

Co jakiś czas nachodzi mnie na kolejne eksperymenty z PRL-owska szynką konserwową tzw Polish Ham

To kolejna próba i prawdę powiedziawszy najlepsza z dotychczasowych - smak jest bardzo podobny.

post-45527-0-87630600-1473849591_thumb.jpg

post-45527-0-85094200-1473849600_thumb.jpg

Tym razem robiłem z tego przepisu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-wlasne-wyroby/page-13?do=findComment&comment=318489

Odstępstwa:

Biorąc pod uwagę wcześniejsze próby tę ilość soli zastosowałem do 1,4kg wsadu (taki mam szynkowar) zamiast do 1kg i poziom słoności jest OK

Zamiast miksera planetarnego mięso po wstępnym wyrobieniu przepuściłem 3 razy przez maszynkę bez sitka. 

Robert
601353601

Tym razem robiłem z tego przepisu:

Dodajesz też tą całą chemię?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Hmmmm no cóż by Ci tu Dyziu drogi napisać żeby było poprawnie i politycznie .... a w d.... z poprawnością ... tak tym razem dałem nominę i cytrynian w celach nazwijmy to organoleptyczno / naukowo / badawczych i myślę że to jak do tej pory najlepszy przepis na taką szynkę ;)

Zabierz ja na Grzybozlot

Już zapakowane do próbowania Karolku ;) 

Robert
601353601

Roger a gdzie mozna kupic nominę i cytrynian ?????

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

A to zależy Sylwek jakie ilości ... małe to na znanym portalu aukcyjnym ... alle ... ;)

PS

Od razu zaznaczam że to była n-ta już produkcja testowa ale pierwszy raz z wielofosforanami  i cytrynianem ... moim zdaniem najbardziej zbliżone smakowo do "oryginału", co utwierdziło mnie w przekonaniu iż niektóre konserwy możemy sobie próbować odtwarzać do bólu a bez "chemii" niestety będzie ciężko.

Nikogo oczywiście nie mam zamiaru namawiać czy zachecać do stosowania tych czy innych dodatków funkcjonalnych, wręcz przeciwnie sam się przed tym długo broniłem. 

Robert
601353601

Roger a gdzie mozna kupic nominę i cytrynian ?????

Tu coś znzlazłem

http://allegro.pl/nomina-wielofosforany-100g-niespodzianka-i6472627792.html

wręcz przeciwnie sam się przed tym długo broniłem. 

No dobrze. Przyznałeś się. Może i nawet wyraziłeś skruchę. Wnioskuję również, że szczerze żałujesz. Pokuta więc nie powinna być nazbyt dotkliwa.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"