Geronimo Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2010 Darino - takie urządzenia ,takie maszyny,takie mikroskopy :lol: Widać 21 wiek :wink: ale poważnie -to tak powinno wyglądać profesjonalne podejście.Już rozumiem całkiem Twoją niecierpliwość w nacinaniu kumpiaka i kindziuka :lol: pozdrawiam serdecznie.ale tak jeszcze bardziej poważnie- dobrze jest stwierdzić 100% brak występowania nieproszonych mikroorganizmów. :grin: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Lutego 2010 nie znalazłem patogenów chociaż próby jeszcze w termopiecachCzy oznaczanie obecności drobnoustrojów patogennych jest prowadzone tradycyjnie metodą posiewu na płytkach, czy przy użyciu PCR-u? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Lutego 2010 Tak na płytkach :???: Mam możliwość analizy polimerazy ale musiał bym się prosić o dostęp i co za tym idzie Po czasie, gdy Kump ciut dojżeje, to zrobię może mikroekstrację SPME, wtedy zobaczymy czy Kump zawiera ok. 100 różnych związków aromatycznych, podobnie jak Jamon Iberico. Przy okazji dowiedziałem od ślicznej pani Dr. że pożądane bakterie w Kumpie to bajka :blush: Jeśli się pożądanych bakterii nie posieje, to ich też dużo nie będzie... p. Kiełbasy dojżejające. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Lutego 2010 Tak wyglądają moje wyroby dojrzewające w wiekowej lodówce MIŃSK Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Lutego 2010 ...lodówce MIŃSKto 16-tka albo starsza :question: Piękne wyroby... pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Lutego 2010 10 dni przeleciało jak z bicza czasnąć :grin: Kump coraz to wartościowy :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-99223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam. Co tam kumpiak ale widzę Darino, że niezłe zabawki masz, tylko futerko oblazło a zobacz jaki fajny gadżet (ten haczyk) na nóżce )))))))) pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-99389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Lutego 2010 a zobacz jaki fajny gadżet (ten haczyk) na nóżceGonzo chyba chodziło o to różowe futerko, które było na tym gadżecie :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-99400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Marca 2010 Kump coraz to wartościowy :wink: Co tam się dzieje dalej z Kumpem :question: , czekamy na dalsze zdjęcia i opis. :tongue: Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Marca 2010 Kump wisi na strychu i odpoczywa :grin: Jak narazie nie śmierdzi ani się nie rusza :wink:6 marca będą 3 miesiące i bedzie czas go zbadać,wtedy wstawię fotki.Temperatura 4°C-12° wilgotność 75%-85%Mam nadzieje że po 3 miesiącach już ma jakiś smak :grin:pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Marca 2010 Darino, badasz zapach tak jak na filmikach wbijając patyczek ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Marca 2010 To nie jest patyczek, tylko igła wykonana z końskiej kości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Marca 2010 Czyli w naszych domowych warunkach patyczek :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Marca 2010 Darino, badasz zapach tak jak na filmikach wbijając patyczek ?nie, nacinałem na cieniutkie plasterki i dałem rodzince powąchać :wink: Myślę, że igła jest z końskiej kości strzałkowej. Ja niemam wyboru co do smaku :tongue: Jest jeden kump i będzie degustowany jaki jest... obojętnie jakie będą walory smaku i aromatów. Co dotyczy igły to mogę se wyobrazić, że kumpa można nią patogenami zaszczepić :blush: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Marca 2010 Kump coraz to wartościowy :wink: Co tam się dzieje dalej z Kumpem :question: , czekamy na dalsze zdjęcia i opis. :tongue: pip-show kumpa Smak nie jest ten który znam od jamon lub parmy, natomiast aromat jest delikatny ciekawie pachnie, trochę morzem, a nawet jakby Bałtykiem. :wink: Niema jakiś aromatów stęchlizny lub amoniaku, myślę że jest ok. :grin: Jak widać tluszcz jest bialutki, nie jauczeje. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Marca 2010 No narazie to młoda pupcia :wink: pozdrawiamps. ale wygląda b. obiecująco :tongue: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Marca 2010 Tak wodzu, młoda pupcia...ale pomyśleć że od prawie 3 miesięcy wisi sobie i nie gnije.To jest martwe mięso, a wcale tak nie wygląda nie... :wink: Mój projekt jak do teraz, się na 100% udał, a obawiałem się, że będzie inaczej.Nie mam wiekowych tradycji, ani mikroklimatu i jakoś poszło :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Marca 2010 Darino, fajnie, ze robisz zdjęcia to będzie wzór dla innych do naśladowania by zrobić samemu :lol:Kol. Kempes naprawdę dzięki temu forum przyszłem dopiero na takie pomysły :wink: i dlatego chętnie się tu dzielę wynikami moich czynów. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Marca 2010 Kol. Kempes naprawdę dzięki temu forum przyszłem dopiero na takie pomysły :wink: i dlatego chętnie się tu dzielę wynikami moich czynów. :lol: Darino i vice versa my chętnie czytamy i oglądamy Twoje poczynania :lol: Aby było w temacie :lol: Tak myślę, że planując temu podobne wyroby to lepiej robić je w sezonie jesienno-zimowo-wczesnowiosennym. Najważniejszy jest chyba początek procesu jeśli chodzi o temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Marca 2010 Najważniejszy jest chyba początek procesu jeśli chodzi o temp.tak temperatura i wilgotność względna i najważniejsze :!: surowiec. Powinien być dobrze zbudowany, mój kump ważył na początku 14,5kg Pochodził z tłucznika o wadze 122kg, czym więcej tłuszczu w tkance tym lepiej. Aromaty pochodzą z przemiany tych tłuszczów. Czytałem prace doktorską w jez. niem. na ten temat. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Marca 2010 Czytałem prace doktorską w jez. niem. na ten temat.Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Marca 2010 Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzu?Witaj kol. Bagno nie o miodzie nie pisali, ale o pieprzu :grin: Miód to już gdzieś na innej półce wyczytałem :rolleyes: teraz wiem, miód służy od wieków do dezynfekcji, więc chemia przez nas pożądana. Jak widać nie zaszkodziła :grin: kumpie Biały pieprz wysusza i dezynfikuje, dlatego go użyłem Temat pracy był "czy karma żołędzi dla tłuczników poprawia smak surowca" lub podobnie :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Marca 2010 Darino gratuluję podjęcia tematu jak i wykonania, jestem pod wrażeniem :shock: Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Marca 2010 Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzuMoże dodam jeszcze na temat pieprzu. Jak wiemy do bakterie tworzą na powiechrzni mięsa śluzę w której mają pożądane przez nie środowisko, dlatego przypuszczam, że wysuszanie powiechrzni pieprzem zapobiega temu :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 5 Marca 2010 Darino gratuluję podjęcia tematu jak i wykonania, jestem pod wrażeniemdarbarian dzięki za gratuacje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.