Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

Darino - takie urządzenia ,takie maszyny,takie mikroskopy :lol:

Widać 21 wiek :wink:

ale poważnie -to tak powinno wyglądać profesjonalne podejście.

Już rozumiem całkiem Twoją niecierpliwość w nacinaniu kumpiaka i kindziuka :lol:

pozdrawiam serdecznie.

ale tak jeszcze bardziej poważnie- dobrze jest stwierdzić 100% brak występowania nieproszonych mikroorganizmów. :grin:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98111
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nie znalazłem patogenów chociaż próby jeszcze w termopiecach

Czy oznaczanie obecności drobnoustrojów patogennych jest prowadzone tradycyjnie metodą posiewu na płytkach, czy przy użyciu PCR-u?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98143
Udostępnij na innych stronach

Tak na płytkach :???:

Mam możliwość analizy polimerazy ale musiał bym się prosić o dostęp i co za tym idzie

Po czasie, gdy Kump ciut dojżeje, to zrobię może mikroekstrację SPME, wtedy zobaczymy

czy Kump zawiera ok. 100 różnych związków aromatycznych, podobnie jak Jamon Iberico.

Przy okazji dowiedziałem od ślicznej :cool: pani Dr. że pożądane bakterie w Kumpie to bajka :blush:

Jeśli się pożądanych bakterii nie posieje, to ich też dużo nie będzie...

p. Kiełbasy dojżejające. :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98172
Udostępnij na innych stronach

...lodówce MIŃSK

to 16-tka albo starsza :question:

Piękne wyroby...

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-98364
Udostępnij na innych stronach

10 dni przeleciało jak z bicza czasnąć :grin:

Kump coraz to wartościowy :wink:

 

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-99223
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kump coraz to wartościowy :wink:

Co tam się dzieje dalej z Kumpem :question: , czekamy na dalsze zdjęcia i opis. :tongue:

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102438
Udostępnij na innych stronach

Kump wisi na strychu i odpoczywa :grin:

Jak narazie nie śmierdzi ani się nie rusza :wink:

6 marca będą 3 miesiące i bedzie czas go zbadać,

wtedy wstawię fotki.

Temperatura 4°C-12° wilgotność 75%-85%

Mam nadzieje że po 3 miesiącach już ma jakiś smak :grin:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102440
Udostępnij na innych stronach

To nie jest patyczek, tylko igła wykonana z końskiej kości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102443
Udostępnij na innych stronach

Darino, badasz zapach tak jak na filmikach wbijając patyczek ?

nie, nacinałem na cieniutkie plasterki i dałem rodzince powąchać :wink:

 

Myślę, że igła jest z końskiej kości strzałkowej.

Ja niemam wyboru co do smaku :tongue:

Jest jeden kump i będzie degustowany jaki jest...

obojętnie jakie będą walory smaku i aromatów.

Co dotyczy igły to mogę se wyobrazić, że kumpa można nią patogenami zaszczepić :blush:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102485
Udostępnij na innych stronach

Kump coraz to wartościowy :wink:

Co tam się dzieje dalej z Kumpem :question: , czekamy na dalsze zdjęcia i opis. :tongue:

pip-show kumpa

Smak nie jest ten który znam od jamon lub parmy, natomiast aromat jest delikatny ciekawie pachnie, trochę morzem, a nawet jakby Bałtykiem. :wink:

Niema jakiś aromatów stęchlizny lub amoniaku, myślę że jest ok. :grin:

Jak widać tluszcz jest bialutki, nie jauczeje.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102497
Udostępnij na innych stronach

Tak wodzu, młoda pupcia...

ale pomyśleć że od prawie 3 miesięcy wisi sobie i nie gnije.

To jest martwe mięso, a wcale tak nie wygląda nie... :wink:

Mój projekt jak do teraz, się na 100% udał, a obawiałem się, że będzie inaczej.

Nie mam wiekowych tradycji, ani mikroklimatu i jakoś poszło :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102605
Udostępnij na innych stronach

Darino, fajnie, ze robisz zdjęcia to będzie wzór dla innych do naśladowania by zrobić samemu :lol:

Kol. Kempes naprawdę dzięki temu forum przyszłem dopiero na takie pomysły :wink:

i dlatego chętnie się tu dzielę wynikami moich czynów.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102632
Udostępnij na innych stronach

Kol. Kempes naprawdę dzięki temu forum przyszłem dopiero na takie pomysły :wink:

i dlatego chętnie się tu dzielę wynikami moich czynów.

:lol: Darino i vice versa my chętnie czytamy i oglądamy Twoje poczynania :lol:

Aby było w temacie :lol:

Tak myślę, że planując temu podobne wyroby to lepiej robić je w sezonie jesienno-zimowo-wczesnowiosennym.

Najważniejszy jest chyba początek procesu jeśli chodzi o temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102636
Udostępnij na innych stronach

Najważniejszy jest chyba początek procesu jeśli chodzi o temp.

tak temperatura i wilgotność względna i najważniejsze :!: surowiec.

Powinien być dobrze zbudowany, mój kump ważył na początku 14,5kg

Pochodził z tłucznika o wadze 122kg, czym więcej tłuszczu w tkance tym lepiej.

Aromaty pochodzą z przemiany tych tłuszczów.

Czytałem prace doktorską w jez. niem. na ten temat. :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102640
Udostępnij na innych stronach

Czytałem prace doktorską w jez. niem. na ten temat.

Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102674
Udostępnij na innych stronach

Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzu?

Witaj kol. Bagno

nie o miodzie nie pisali, ale o pieprzu :grin:

Miód to już gdzieś na innej półce wyczytałem :rolleyes:

teraz wiem, miód służy od wieków do dezynfekcji, więc chemia przez nas pożądana.

Jak widać nie zaszkodziła :grin: kumpie

Biały pieprz wysusza i dezynfikuje, dlatego go użyłem :cool:

Temat pracy był "czy karma żołędzi dla tłuczników poprawia smak surowca"

lub podobnie :rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102698
Udostępnij na innych stronach

Darino gratuluję podjęcia tematu jak i wykonania, jestem pod wrażeniem :shock:

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102731
Udostępnij na innych stronach

Była w niej mowa o dodatku miodu i pieprzu

Może dodam jeszcze na temat pieprzu.

Jak wiemy do bakterie tworzą na powiechrzni mięsa śluzę w której mają pożądane przez nie środowisko, dlatego przypuszczam, że wysuszanie powiechrzni pieprzem zapobiega temu :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102746
Udostępnij na innych stronach

Darino gratuluję podjęcia tematu jak i wykonania, jestem pod wrażeniem

darbarian dzięki za gratuacje :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/3/#findComment-102872
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.