EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: jak jest za mała wilgotność,to ja wieszam wilgotne płótna,ale nigdy nie mają styku z wędlinami :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-175736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 14 Września 2011 A jak uchronić kumpioka przed robactwem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-175797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 14 Września 2011 jak jest za mała wilgotność,to ja wieszam wilgotne płótna,ale nigdy nie mają styku z wędlinami Na etapie przepalania przez te 6 tygodni gaza i ręcznik w które kump był zapakowany były wilgotne. Wilgotność względna wahała się 65-90%. :grin: Ważne jest aby powierzchnia i zewnętrzne warstwy się nie wysuszały. A jak uchronić kumpioka przed robactwemKonkretnie? :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-175805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 22 Września 2011 Niestety nie mam warunków do takiej produkcji.Mam wszakże strych nieogrzewany (małej pow)lecz dobrze odizolowany jeśli temp na zewnątrz spadnie do -10 to wewnątrz jest zawsze 16 i więcej.Zastanawiam się zatem czy nie trzymać tego wyrobu w drewnianej wędzarni (na zewnątrz) ale jeśli temp spadnie do -20 to wówczas go na strych.Pytałem o sposób zabezpieczenia przed robactwem.Nie bardzo wiem jak tą sprawę rozwiązać.Może owinąć wyrób moskitierą ale ona jest wyrobem sztucznym nie np bawełnianym.Mam wszakże hand made suszarnię na wędzonki ale jest ona znacznych rozmiarów i trudno ją wtargać na strych [ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 20:30 ]I jeszcze jedno nie mogę odszukać strony z dojrzewającą polędwicą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 22 Września 2011 A jak uchronić kumpioka przed robactwem Słyszałem ,że robią kokon z krochmalonej gazy.Krochmal oczywiście nie gotowy tylko z mąki kartoflanej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Września 2011 Pytałem o sposób zabezpieczenia przed robactwemTo zrozumiałem, dlatego pytałem o jakie robactwo Ci konkretnie chodzi. Dojrzewające wyroby wymagają raczej stabilnych paramatrów klimatycznych, dlatego moim zdaniem wędzarka odpada. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Września 2011 Tak więc wygląda.że obejdę się smakiem a degustował wyłącznie Wasze foto.Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 26 Listopada 2011 Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Listopada 2011 Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą.Wyrazy uznania i szacunku Darino, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 27 Listopada 2011 Wyrazy uznania i szacunku Darino,Dzięki za uznanie kol. Eanno, bardzo mi miło. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 27 Listopada 2011 Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą.Witam,czy po takim czasie szynka co raz bardziej robi się smaczna? I gratuluję :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam,czy po takim czasie szynka co raz bardziej robi się smaczna? I gratulujęDzięki :grin: Smakuje, smakuje... coraz intenzywniej myślę że przemiana enzymów, białek jeszcze nie zakończona. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 27 Listopada 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 27 Listopada 2011 coraz intenzywniej myślę że przemiana enzymów, białek jeszcze nie zakończona. Jak na razie to tylko mogę patrzeć na zdjęcie :thumbsup: Ale myślę że kiedyś i ja pochwale się takim rarytasem jak kumpiak :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 27 Listopada 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :brawo: :clap: :grin:Dzięki Grzegorz :grin: Ale myślę że kiedyś i ja pochwale się takim rarytasem jak kumpiakMogę Cię zapewnić że będziesz miał wiele ciekawych chwil. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 28 Listopada 2011 Darino, Jak utrzymujesz niską temperaturę ? Pozdrawiam :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Listopada 2011 Darino, Jak utrzymujesz niską temperaturę ?Dzięki wujtom, temperatura już nie musi być niska, ostatnie tygodnie wacha się pomiędzy 14-17°C wilgotność względna ok 50 -60% (to jest trochę nisko). :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ciekawy krótki film o kumpiakuhttp://isokolka.eu/wiadomosci/3-sokolka/632-zobacz-co-tvn-krecil-pod-sokolka-wideo.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 11 Grudnia 2011 "Teraz wezną kawałek mięsa czy szynki wrzucą do solanki, nastrzkają czymś tam, zawiążą i do beczki. No i uważają że to jest wędlina..."he,he :clap: :clap: :clap: Polubiem pana Janka Ancypo. :grin: PSTu orginałhttp://dziendobry.tvn.pl/video/cuda-w-sokolce,1,newest,16323.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą. To moja "przedszkolak" w porównaniu do Twojej Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 11 Grudnia 2011 To moja "przedszkolak"Bardzo ładna :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Witam. Parę dni temu "zkwaterowałem" na strychu szynkę i łopatkę.Na razie faza utraty wody. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Gonzo, JESTEM POD WRAŻENIEM Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Gonzo, mm pytanie jak długo juz twoja dojrzewa?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Znów czas przeleciał jak halny. Przygoda z kumpem trwa już 2 lata i prawie 5 miesięcy. Od ostatniej degustacji prawie nic się nie zmienił. Wisiał sobie całą zimę w piwnicy. Dominuje smak orzecha i słodu. Tłuszcz rozpływa się przy nacisku noża no i na języku :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-213559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.