Skocz do zawartości

Kumpiak


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jak jest za mała wilgotność,to ja wieszam wilgotne płótna,ale nigdy nie mają styku z wędlinami

Na etapie przepalania przez te 6 tygodni gaza i ręcznik w które kump był zapakowany były wilgotne. Wilgotność względna wahała się 65-90%. :grin:

Ważne jest aby powierzchnia i zewnętrzne warstwy się nie wysuszały.

 

A jak uchronić kumpioka przed robactwem

Konkretnie?

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-175805
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam warunków do takiej produkcji.Mam wszakże strych nieogrzewany (małej pow)lecz dobrze odizolowany jeśli temp na zewnątrz spadnie do -10 to wewnątrz jest zawsze 16 i więcej.Zastanawiam się zatem czy nie trzymać tego wyrobu w drewnianej wędzarni (na zewnątrz) ale jeśli temp spadnie do -20 to wówczas go na strych.Pytałem o sposób zabezpieczenia przed robactwem.Nie bardzo wiem jak tą sprawę rozwiązać.Może owinąć wyrób moskitierą ale ona jest wyrobem sztucznym nie np bawełnianym.Mam wszakże hand made suszarnię na wędzonki ale jest ona znacznych rozmiarów i trudno ją wtargać na strych

 

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 20:30 ]

I jeszcze jedno nie mogę odszukać strony z dojrzewającą polędwicą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176688
Udostępnij na innych stronach

A jak uchronić kumpioka przed robactwem

Słyszałem ,że robią kokon z krochmalonej gazy.Krochmal oczywiście nie gotowy tylko z mąki kartoflanej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176690
Udostępnij na innych stronach

Pytałem o sposób zabezpieczenia przed robactwem

To zrozumiałem, dlatego pytałem o jakie robactwo Ci konkretnie chodzi.

Dojrzewające wyroby wymagają raczej stabilnych paramatrów klimatycznych, dlatego moim zdaniem wędzarka odpada.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-176776
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą.

 

 

 

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187484
Udostępnij na innych stronach

Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą.

Wyrazy uznania i szacunku Darino,

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187486
Udostępnij na innych stronach

Wyrazy uznania i szacunku Darino,

Dzięki za uznanie kol. Eanno, bardzo mi miło.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187510
Udostępnij na innych stronach

Za 10dni będą 2 lata jak zacząłem przygodę szynką dojrzewającą.

Witam,czy po takim czasie szynka co raz bardziej robi się smaczna? I gratuluję :clap:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187511
Udostępnij na innych stronach

Witam,czy po takim czasie szynka co raz bardziej robi się smaczna? I gratuluję

Dzięki :grin:

Smakuje, smakuje... coraz intenzywniej myślę że przemiana enzymów, białek jeszcze nie zakończona.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187546
Udostępnij na innych stronach

coraz intenzywniej myślę że przemiana enzymów, białek jeszcze nie zakończona.

Jak na razie to tylko mogę patrzeć na zdjęcie :thumbsup: Ale myślę że kiedyś i ja pochwale się takim rarytasem jak kumpiak :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187549
Udostępnij na innych stronach

:grin: :thumbsup: :clap: :brawo: :clap: :grin:

Dzięki Grzegorz :grin:

Ale myślę że kiedyś i ja pochwale się takim rarytasem jak kumpiak

Mogę Cię zapewnić że będziesz miał wiele ciekawych chwil.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187574
Udostępnij na innych stronach

Darino, Jak utrzymujesz niską temperaturę ?

Pozdrawiam :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187787
Udostępnij na innych stronach

Darino, Jak utrzymujesz niską temperaturę ?

Dzięki wujtom,

temperatura już nie musi być niska, ostatnie tygodnie wacha się pomiędzy 14-17°C

wilgotność względna ok 50 -60% (to jest trochę nisko).

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-187793
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

"Teraz wezną kawałek mięsa czy szynki wrzucą do solanki, nastrzkają czymś tam, zawiążą i do beczki.

No i uważają że to jest wędlina..."

he,he

:clap: :clap: :clap:

Polubiem pana Janka Ancypo.

:grin:

 

PS

Tu orginał

http://dziendobry.tvn.pl/video/cuda-w-sokolce,1,newest,16323.html

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190087
Udostępnij na innych stronach

To moja "przedszkolak"

Bardzo ładna :thumbsup:

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190150
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, JESTEM POD WRAŻENIEM

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-190849
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Znów czas przeleciał jak halny.

Przygoda z kumpem trwa już 2 lata i prawie 5 miesięcy.

 

 

 

 

 

 

Od ostatniej degustacji prawie nic się nie zmienił.

Wisiał sobie całą zimę w piwnicy.

Dominuje smak orzecha i słodu.

Tłuszcz rozpływa się przy nacisku noża no i na języku :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/page/8/#findComment-213559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.