Wujaszek Tom Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Tomku , oczywiście myślałem o wiertłach diamentowych ! Miałem wrażenie , że kolega używa"górnego" paleniska za grill. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik_bol Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Czerwca 2011 DZIADKU, czy mógłbyś określić (popierając swoim doświadczeniem), jakie są przy wędzarniach bezpośrednich minimalne wymiary komory wędzarniczej (łącznie z odległością od paleniska do dolnej granicy wędzonek), przy których jesteśmy jeszcze "w miarę" zapanować nad procesem wędzenia i regulacji ognia/dymu... załóżmy konstrukcję komory drewnianą a paleniska murowaną lub blaszaną (względy bezpieczeństwa właśnie, może podpowiedż autorytetu w dziedzinie pomoże mi podjąć decyzje o palenisku otwartyn bezpośrednio nad komorą ? tylko jak nad nim zapanować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Czerwca 2011 W Łazach u naszego kolegi jest wędzarnia z paleniskiem bezpośrednio pod wędlinami .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Czerwca 2011 W Łazach u naszego kolegi jest wędzarnia z paleniskiem bezpośrednio pod wędlinami .Pozdrawiam No, ale tam do wędlin najniższych to pewnie z metr będzie :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Czerwca 2011 W Łazach u naszego kolegi jest wędzarnia z paleniskiem bezpośrednio pod wędlinami .Pozdrawiamzapewne nie tylko u niego :tongue: :lol: - ja pytałem czy można określić minimalne wymiary zapewniające komfort użytkowania.... , sądzę że sporo osób (niekoniecznie nowych) na to czeka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Wielkość takiej wędzarni dostosowujemy do wielkości naszej produkcji, pamiętając że lepiej mieć ją troszkę większą, by luźniej rozmieszczać do wędzenia nasze produkty. Odległość produktu od paleniska według zaleceń to 1,20m ,ale przydaje się jedne rezerwowe zawieszenie na mniejszej odległości od paleniska . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Czerwca 2011 W Łazach u naszego kolegi jest wędzarnia z paleniskiem bezpośrednio pod wędlinami .Pozdrawiam Czy mamy gdzies na forum jakies fotki z tej wedzarni o ktorej pisze Dziadek ? Albo ma ktos w swojej kolekcii zdjec ta wedzarnie ?? pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik_bol Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Panowie, z góry sorki za radosna twórczość, ale pod ocene i ew poradę zamieszczam projekt dobudowania to tego co już stoi, alby była to w pełni wyglądająca i funkcjonalna wędzarnia. Co wy na to ?? [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Przecież to nie będzie działać.Rura doprowadzająca dym do komory musi być w górnej części paleniska z nie pod nim i najlepiej jak trochę pod górkę jakieś 3 stopnie.Przerysuj to bo to co narysowałeś jest do bani :grin:.I jeszcze jedno.Ja bym paleniska nie wykładał szamotem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik_bol Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Czerwca 2011 poprawiony rysunek. Widoczne na zdjęciu ( ruszt i szuflada - wypadają ) wypada też półka z marmuru, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Nie zapomnij kanał wylotowy z wędzarni przekrój conajmniej 20x20 bo przy mniejszym mogą być problemy!!Ja zrobiłem jeszcze otwierany dach - fajnie się osusza, chociaż jeszcze testuje wędzenie.Tutaj foto z budowyhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2af9d4af29bf8ccb.html Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Jak już widzę Dziadek nie ma siły dalej tłumaczyć. Kazik po co do dobrego dorabiasz coś co jest ci zbędne. Usuń marmur, zamknij wędzarnie od przodu chociażby zwykłymi deskami, górę zasłoń wilgotnym workiem jutowym i już możesz wędzić. Ps. Dodam że wielu nowych kolegów błędnie kojarzy wędzenie z koniecznością utrzymania dużego ognia/ogniska a jest zupełnie odwrotnie. Na zdjęciu poniżej jest podobna konstrukcja i jak widać można. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/przeglad-wiejskich-wedzarni/1498-4-wedzarnia-szafkowa-metalowa Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Teraz już lepiej tylko po co Ci ten dolot.Będą problemy ze skroplinami.Ponawiam propozycję otwieranego dachu i paleniska bezpośredniego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Wiejskie wędzarnie i wędzeniehttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc&start=240post Sro 13 Maj, 2009 18:16 Bardzo dobra wędzarnia - problemem jest że nie ma podnoszonego zadaszenia . ewentualnie za wysoką temperaturę reguluje się otwieraniem drzwi lub szybrem którym jest płat blachy zasłaniającym palenisko .Palenisko dlatego szerokie by można rozgarniać palące się drewno w ten sposób ograniczając jego spalanie . Podobna zasada działaniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc&start=330To są przykłady rozwiązania a z czego będą wasze zbudowane to zależy od upodobań .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-162360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Września 2011 Ciekawy temat, wcześniej musiałem go przeoczyć a na pewno skorzystam z opisanych tu rad Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5677-jak-z-tego-zrobic-w%C4%99dzarnie/page/2/#findComment-177604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.