Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie mogę dostać liście dębu i wiśni do kiszenia?! Popytać na bazarku?

Witaj na forum :grin: .Liście musisz sobie gdzieś pozrywać.Na bazary nie licz.Ja do kiszenia daje tylko czosnek , chrzan i koper + woda z solą .Zalewam gorącą.Na małosolne też te same przyprawy ,ale soli mniej. Na 2l wody ok.40g soli i też zalewam gorącą.Jak chcę je szybciej ukisić to na małosolne ścinam lekko czubki .Do kiszenia na zime tego nie robię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222655
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj :)

Możecie doradzić mi jaki rozmiar kamionki kupić na początek? 1,5l wystarczy? Albo może inaczej, jaki rozmiar kamionki na 1kg ogórków do kiszenia powinnam kupić?

nie musi to być koniecznie kamionka ;) użyj tego co masz pod ręką.. jakiś duży słoik.. albo jak ja (o zgrozo kamionka sie zapodziała :lol: ) emaliowany garnek :)

Polecam zrobić od razu 2.5kg ogórasów :grin: z doświadczenia moge powiedzieć, że to idealna porcja na dwie łakome osoby ^^ przez kilka dni są małosolne.. a potem kiszone :thumbsup: na takiej wodzie spod przekiszonych już ogórków wychodzi najlepsza zupa ogórkowa ;) W moim garnku mieści się 2.5 kg ogórków, zielenina i 3l solanki.. nie jestem pewien ale ma chyba 6l pojemności..

Na bazarkach są zestawy.. główka czosnku, koper, chrzan - korzeń i liście.. i czasem ALE RZADKO liście porzeczki.. trzeba poszukać samemu ;) ja wszystko mam niedaleko domu.. ewentualnie można upomnieć się u sprzedawcy na bazarku - taka metoda też działa! Oni szukaja popytu, jeżeli klient wyraża zainteresowanie oddania pieniędzy za łatwo dostępny produkt to zapewne postaraja się o niego :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222656
Udostępnij na innych stronach

Oj, znów mam ochotę na kiszone... I tak codziennie od kilku tygodni! :grin:

Nas będzie 2,5 osoby :wink: Spróbuję zatem na początek 5l garnek i 2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?).

Pierwszy raz będę kisić. Trzymajcie za mnie kciuki!!!

Jak mi się nie uda to się popłaczę... :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222657
Udostępnij na innych stronach

Oj, znów mam ochotę na kiszone... I tak codziennie od kilku tygodni!

o kurcze... ja też! :grin: ale chyba w ciąży nie jestem.. :shock: coś jest w tym polskim unikalnym produkcie... ideał :thumbsup:

Spróbuję zatem na początek 5l garnek i 2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?).

tak mówi większość przepisów.. nie będę radził, inni zrobią to lepiej :P

ja osobiście na taką porcje daje 5 łyzek soli, 1.5 łyżki cukru i duuzo za dużo czosnku (2 główki), chrzanu i liści porzeczki (12 szt.).. każdy robi jak lubi :D najlepiej zacząć od najpowszechniejszych zaleceń i dalej modyfikować pod swój smak ;) za każdym razem ogórki będą bardziej smakować.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222660
Udostępnij na innych stronach

2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?).

tak i ja właśnie robię, z tym,że do mojej kamionki wchodzi 2,20 kg ogórków .Solankę robię na 1l wody -1 łyżka soli.

Obcinam końce ogórków i zalewam wrzątkiem dodając oczywiście koper,liście wiśni ,chrzanu , i główkę sporą czosnku.

Właśnie niedawno wróciłam z rynku i przed chwilką ogóreczki wylądowały w kamionce... :cool:

 

Co do naczynia.. :rolleyes: to kiedyś robiłam eksperyment .Jedne ogórki włożyłam do szklanego słoja a drugie do kamionki. Ogórki z kamionki biły na łeb te ze szkła..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222661
Udostępnij na innych stronach

Tym razem pokusiłem się o próbę z solanką przegotowana, w temp. pokojowej :P zawsze dawałem surową, nieprzegotowaną wode.. ciekawe jak wyjdzie :grin: troszkę mozna podkolorować temacik.. w końcu ogóraski to takie śliczności :blush: Pozdrawiam

 

http://img820.imageshack.us/img820/4286/ogrkima.jpg

 

Btw. obieracie czosnek czy kroicie całą główkę? :D zazwyczaj nie chce mi się obierać.. pozatym lepiej oddają smak ALE.. uwielbiam kiszony czosnek :blush: ave czosnek :lol:

 

http://img857.imageshack.us/img857/4911/ogrkima1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222663
Udostępnij na innych stronach

m razem pokusiłem się o próbę z solanką przegotowana, w temp. pokojowej :P zawsze dawałem surową, nieprzegotowaną wode..

A ja zalewam gorącą wodą... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222670
Udostępnij na innych stronach

sweetheart79..

Podobno kobiety w ciąży nie powinny robić ogórków kwaszonych bo niby się nie udają ale to napewno jakiś zabobon. :wink:

Co do naczynia, to możesz nawet "z braku laku" zrobić ogóreczki w plastikowych pojemnikach ale muszą mieć certyfikat do styczności z żywnoscią. Napewno te robione w garncach czy słojach będą szlachetniejsze ale napewno pobiją o głowe te sklepowe.

Poczytaj i obejrzyj fotki tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7444&postdays=0&postorder=asc&start=45

 

Tym sposobem możesz małosolne wyprodukować nawet w ciągu 24 godzinek..

Co do czosnku, to ani go nie zostawiam w całości ani nie kroje tylko poprostu mocno go miazdżę szerokim nożem i wraz z łupinkami dodaję do naczynia..

 

Pozdrawiam miluchno.. :wink:

 

p.s. Kiedy "nowy" forumowicz dołączy do naszego WB. ? :grin:

3maj się zdrowo. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222674
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam sobie dzisiaj małą kamionkę z pokrywką 2l na wypróbowanie.

Jak mi się spodoba kiszenie to kupię hermetyk 5l. Na razie nie wiem czy mi cokolwiek z tego wyjdzie :-)

Dzisiaj idę na zakupy! Zapoluję na bazarku na fajne ogórki i przyprawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222775
Udostępnij na innych stronach

Na razie nie wiem czy mi cokolwiek z tego wyjdzie

a ja nie mam wątpliwości :grin: to taka piękna, naturalna rzecz, która praktycznie sama sie robi i zawsze wychodzi.. no nie zawsze idealnie ale zawsze smacznie :!:

Co do czosnku, to ani go nie zostawiam w całości ani nie kroje tylko poprostu mocno go miazdżę szerokim nożem i wraz z łupinkami dodaję do naczynia..

też super sposób :grin: lubimy chyba podobne ogóraski hehe mocno czostkowe :thumbsup: chyba następnym razem zrobie tak jak Małgoś :) w całości obrane ząbki tylko duuużo :P z 4 główki myśle.. nie będą chyba niejadalne :lol: czosnek to jak dla mnie najlepsza rzecz w kiszeniu ogórków w domu :thumbsup: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222785
Udostępnij na innych stronach

Ja też dzisiaj kupiłam na rynku troszkę ogórków do zakiszenia - 2,5zł/kg, liście i przyprawy mam swoje :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222822
Udostępnij na innych stronach

A ja zalewam gorącą wodą..

Ja też ale zmykam szczelnie i na drugi dzień rozkoszuje się smakiem małosolnych :thumbsup: Nigdy nie czekam parę dni bo wtedy to są małosolne przekiszone :grin:

Nie obcinam końcówek i czosnek kroje razem z łupinką w której jest najwięcej aromatu(oczywiście mówię o polskim czosnku)

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222881
Udostępnij na innych stronach

W końcu mam wszystko co potrzebne do kiszenia ogórków (tudzież małosolnych - zależy ile wytrzymają).

Mam tylko jedno pytanie:

czy mam je przykryć jakimś talerzykiem (mam małą kamionkę) czy wystarczy jak przykryję pokrywką kamionkową? Nie będzie wtedy szczelnie zamknięte. Ta pokrywka tylko leży na garnku... a może mi się wydaje...

 

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 15:23 ]

A i jeszcze jedno...

Czy mam je układać ściśle jak w słoikach czy mogą leżeć luzem?

i czy wody ma być dużo ponad poziom ogórków?!

Uff... Wydawało mi się to takie proste...

 

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 16:07 ]

Diabeł tkwi w szczegółach...

Czy mam trzymać ogórki w ciepłej kuchni czy wynieść w chłodniejsze miejsce?

:mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223589
Udostępnij na innych stronach

Na 1,5 kg ogórków zużywam 2 litry wody posolonej dwoma łyżkami stołowymi soli. Ogórki układam jeden obok drugiego, ale nie na ścisk. Na wierzch kładę mały talerzyk, co by wszystkie ogórki były przykryte solanką.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223595
Udostępnij na innych stronach

Układam ogórki w garnku glinianym warstwami na przemian z koprem, zalewam gorącą solanką,dodaje obrany czosnek, kładę mały talerzyk i dociskam kamieniem włożonym w torebkę foliową .Jeśli chcę ,żeby szybciej się ukisiły to ścinam lekko końce ogórków.Trzymam to wszystko w kuchni.Jak się zrobią małosolne (ok 2-3 dni), żeby opóźnić proces dalszego kiszenia można je włożyć z garnkiem do lodówki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223609
Udostępnij na innych stronach

...a aby przyspieszyć kiszenie do jednej doby, dodajemy dodatkowo skórkę z razowego chleba żytniego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223610
Udostępnij na innych stronach

Ogórki wyszły wyśmienite!!! :-)

Najpierw małosolne, a teraz prawie ukiszone...

Zajadam się codziennie!

Dzięki za rady i wskazówki!!!

Przydała się Wasza pomoc!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224448
Udostępnij na innych stronach

sweetheart79, :clap: :clap: :grin: gratulacje :)

Mam nadzieję, że dojdziesz do wniosku, że wszystko co domowe jest zdrowe, proste i przyjemne :grin: bo takie właśnie jest, kiedy stoi za nami ogromne zaplecze intelektualne jak to forum :wink: Zachęcam do dalszych eksploracji tematów z forum :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224450
Udostępnij na innych stronach

Kolejny zakiszony słój ogóreczków małosolnych. Pewnie nie zdążą ukisnąc zanim znikną :thumbsup: Dzisiaj zakupiłam takie jakie lubię czyli jasne. Mam problem z załączeniem zdjęc na Fotosiku, ale jak mi się uda to będzie fotka :grin:

 

uff jakoś się udało jedno zdjęcie poszło

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224559
Udostępnij na innych stronach

Jak już pisałam mi zawsze małosolne wychodzą poduszkowce powietrzne, ale dziś za radą koleżanki znów próbuję, tym razem robię je w słoiku, być może tu właśnie popełniałam błąd, bo zawsze stały w kamionkowym garnku, praktycznie odkryte, no zobaczymy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224721
Udostępnij na innych stronach

małosolne wychodzą poduszkowce powietrzne

Myślę, że to w dużej mierze zależy od ogórków i wody, oraz tego jakich przyprawi liści sie dodaje do kiszenia , ja zawsze robie małosolne w słojach szklanych. Wczorajsze ogórki wyszły bardzo kruche :thumbsup: . Dłużej niż 3-4 dni i tak nie wytrzymaja. W tym słoju zakisiłam 3 kg ogórków. Dzisiaj juz pewnie będzie połowa :grin:

 

:grin:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224730
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.